Wat is de beste tijd om te posten op social media?

Wat is de beste tijd om te posten op social media?

Dag of nacht, social media gaat altijd door! Maar wanneer is jouw doelgroep nou actief en moet jij dus posten op jouw social kanalen? En hoe valt je post nu op tussen de posts van de “concurrentie”?  Aan verschillende meningen over dit onderwerp geen gebrek, maar om eerlijk te zijn: er blijkt geen perfecte tijd te zijn om een post te plaatsen. Waarom niet? Dat leggen we graag uit.

Kruip in de huid van je doelgroep
Elke doelgroep is anders en is op andere tijdstippen online, heeft andere tijdlijnvoorkeuren en krijgen te maken met veranderende algoritmes. Het wordt dus steeds moeilijker om je doelgroep te bereiken, maar niet onmogelijk! Het is van belang om content te creëren waar de doelgroep echt interesse in heeft. Haak in op actualiteit en plaats verras je doelgroep. TIP: (bewegend) beeld als content verhoogt het aantal likes en reacties!

Meten is weten!
De bedrijfspagina’s van Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram geven je inzicht in het bereik van je pagina, je doelgroep en de berichten die je plaatst. Daar is te zien op welk moment jouw volgers online zijn. Zorg dan ook dat jouw posts op dat moment online komen! Speel daarbij met het tijdstip. Zo kun je achterhalen op welk moment van de dag het hoogste Click Trough Rate (CTR) is. Ook het bereik van je posts is te achterhalen via de analytics. Welke berichten hadden het meeste succes? Gebruik deze als inspiratie voor nieuwe posts!

Ontdek ook wie je doelgroep is, waar ze vandaan komen en in welke sector zij werkzaam zijn. Van plan om de adverteren? Met deze informatie kan dat gericht en zo vergroot je de kans om jouw doelgroep te bereiken.

Activiteit per kanaal
Ondanks dat er geen perfecte post-tijd bestaat, is er genoeg onderzoek gedaan naar de activiteit op verschillende kanalen. Of dit voor jou doelgroep werkt is dus niet zeker, maar het testen waard. Check dat in van de analytics per kanaal! 

Facebook:
Op woensdag donderdag of vrijdag zijn de meeste mensen actief en zijn er de meeste clicks om 08:00u en tussen 12:00u en 15:00u, met daarbij vrijdag als beste dag. Op zaterdag en zondag zijn de meeste mensen actief tussen 12:00u en 13:00u.  Posten buiten de piektijden kan werken voor verschillende bedrijven om op te blijven vallen binnen de feed. Of dit werkt is terug te zien in de analytics van Facebook!

Instagram:
Instagram sorteert op populariteit van posts, dus hoe meer likes en reacties, hoe hoger de post verschijnt in de feed van je doelgroep. De grootste kans op likes is tussen 12:00u en 13:00u en tussen 18:00u en 19:30u. In het weekend is die kans het grootst om 11:00u. Kies er naast het posten van een goede tijd voor om vast te houden aan een bepaald kleurenthema en gebruik hashtags!

Twitter:
Tweets hebben een korte levensduur van ongeveer 24 minuten, dus de post is niet lang relevant in de nieuwsfeed van Twitter-gebruikers. Business to business accounts hebben de meeste clicks en retweets op werkdagen tussen 12:00u en 15:00u. Voor Business to consumer accounts geld dat enkel voor de woensdag tussen 12:00u en 15:00u en tussen 17:00u en 18:00u. Dezelfde tijden gelden voor het weekend, maar met een lager bereik dan op werkdagen. Om het bereik te vergroten is het van belang om sectorleiders te volgen van bedrijven uit dezelfde sector.

LinkedIn:
Ondanks dat LinkedIn een kanaal is dat vooral ingezet wordt voor business to business connecties, wordt het middel toch vaak gebruikt buiten werktijden. De meeste clicks en shares vinden plaats op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 07:30u en 08:30uom 12:00u en tussen 17:00u en 18:00u. Bereik op een andere manier vergroten? Deel evenementen die voor jouw sector van belang zijn en moedig medewerkers aan om de posts van jouw bedrijf te liken en delen.

Kortom, het gaat bij het posten op social media over de combinatie van het tijdstip waarop je post en het succes van je bericht! De ideale tijden of dagen hangen af van de doelgroep van jouw organisatie. Hulp nodig bij het maken van een passend social media plan? Neem contact met ons op, we stellen ons graag aan je voor!

Infographic Social Media

Bron: Marketingfacts

 

 

 

Sharing is caring!