WhatsApp als webcare tool

WhatsApp als webcare tool

WhatsApp als webcare tool

Communiceren met klanten via WhatsApp: je ziet het nog niet veel, maar toch wordt het steeds populairder. Geen wonder, als je bedenkt dat meer dan 9,4 miljoen Nederlanders deze gratis berichtenservice op hun smartphone geïnstalleerd hebben. Zeker als jouw bedrijf een jonge doelgroep heeft, is WhatsApp een interessante tool; 70% van de Nederlandse jongeren tussen de 20 en 34 jaar is dagelijks aan het appen!

WhatsApp lijkt door deze enorme getallen hét perfecte kanaal voor bedrijven om hun klanten te bereiken. Adverteren via een WhatsApp-bericht wordt echter gezien als een agressieve marketingvorm: consumenten ontvangen liever geen puur commerciële verkooppraatjes op dit persoonlijke medium. Wij denken dat het wel een zeer geschikt medium is om je klanten te woord te staan: WhatsApp als extra webcare tool dus!

Persoonlijk & snel

Net als andere social media kanalen leent WhatsApp zich uitstekend voor het opbouwen van een relatie met je klanten. Het grote voordeel van WhatsApp is dat het contact nóg persoonlijker is dan bijvoorbeeld Facebook of Twitter, omdat je klanten één-op-één spreekt. Consumenten zijn hierdoor ook maximaal betrokken bij het gesprek. Bovendien kun je via deze app ‘real time’ contact houden met je klanten. Jouw reactie op een vraag komt door middel van een notificatie direct op het beginscherm van de smartphone van de consument. Zo kan de klant de content vervolgens gelijk bekijken en er meteen weer op reageren. Perfect voor webcare dus!

Valkuil: privacy

Wij denken dat WhatsApp-contact met klanten erg goed kan werken, maar pas op! Er is nog veel onduidelijke regelgeving rondom WhatsApp en dit betekent dat de privacy van jou en de consument niet altijd gewaarborgd is – dus ook niet als de consument er zelf voor kiest om jou te benaderen. Dit komt mede doordat de data van deze berichtenservice in de V.S. wordt opgeslagen. Hoe betrouwbaar is WhatsApp dan? Helaas kan niemand daar een duidelijk antwoord op geven en daarom wordt het instanties als zorgverzekeraars, huisartsen en belastingadviseurs niet aangeraden om gegevens te delen via WhatsApp.

Hoewel een aantal bedrijven begonnen is met marketing via WhatsApp, lijkt ons het medium dus vooral geschikt voor een stukje webcare. Hierbij kunnen klanten zelf de keuze maken of ze contact willen houden via deze persoonlijke berichtenservice en jouw bedrijf zelf benaderen. Wie weet stuur jij binnenkort een WhatsApp’je naar een bezorgservice om te vragen hoe laat jouw pakketje aankomt, of wordt WhatsApp’en met klantenservices de normaalste zaak van de wereld!

Wil jij jouw online communicatie en webcare verbeteren en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact met ons op om kennis met ons te maken, we helpen je graag!

Sharing is caring!