Tips om de Instagram poll-functie effectief in te zetten

Instagram poll-functie - Supermalt

Tips om de Instagram poll-functie effectief in te zetten

Instagram is populair en voorlopig blijft het platform en haar functies verder ontwikkelen. Met ongeveer 800 miljoen maandelijkse en 500 miljoen dagelijkse gebruikers wereldwijd, maken ook bedrijven en organisaties steeds meer gebruik van Instagram. Debet aan dit succes zijn de populaire Instagram Stories. Je kunt zowat alles delen met je volgers: een kijkje achter de schermen wat er op kantoor gebeurt, een sneak peek van nieuwe ontwikkelingen of die leuke Boomerang met alle collega’s tijdens de vrijmibo. Daarbij is er ook één functie die in slechts korte tijd de wereld heeft veroverd: de poll-functie! In dit blog geven we een paar handige tips en inspiratie hoe je de poll-functie kunt gebruiken!

 

Poll onder de burgers

Keuzes, keuzes, we worden er iedere dag mee geconfronteerd. Zo ook wanneer je een keertje een #cheatday hebt en voor de verandering bij Burger King eens gaat zondigen. Maar ook hier word je weer geconfronteerd met die ellenlange menu’s met tientallen keuzes, want ga je voor een Whopper of een Extra Long Chili Chicken?

Zou het dan niet fijn zijn om een keer je eigen burger samen te stellen? Laat de Spaanse tak van Burger King dat nou juist gedaan hebben, door middel van Instagram Stories! Door de poll-functie in Instagram Stories te gebruiken als een soort keuzemenu, ontving Burger King alle data die ze nodig hadden om dé perfecte op maat gemaakte burger te maken.

Wanneer iemand alle stappen had doorlopen, ontving hij of zij een speciale coupon waarmee de zelfgemaakte burger gratis afgehaald kon worden! Wat leverde het op? Binnen 24 uur had BK España:

  • 270.000 interacties
  • 30.000 unieke Whopper-orders ontvangen
  • 10% groei in nieuwe volgers

 

Alle data werd samengevoegd en de meest populaire keuzes werden tot één mooie Whopper gevormd, die slechts kort verkrijgbaar was door heel Spanje. Een burger voor de klanten, door de klanten!

Instagram poll-functie - emoji slider

Bron: Tablet Magazine

 

Een polletje hier, een polletje daar

Maar wat maakt de Instagram poll-functie nou zo interessant als onderdeel van jouw social media strategie? Een ingewikkelde vraag, maar het antwoord ligt ontzettend voor de hand: betrokkenheid en inzichten in jouw doelgroep! Een goede poll stimuleert interactie, vergroot de betrokkenheid van je doelgroep en creëert binding. Zonder dat je een gigantisch, en wellicht betaald, onderzoek los moet laten op de omgeving van je (potentiële) doelgroep op social media, verkrijg je zonder veel moeite nieuwe en directe inzichten die je een stuk wijzer kunnen maken. Maar naast deze inzichten, opent de functie ook een gigantische deur voor meer betrokkenheid op jouw social media kanalen.

Een aantal voorbeelden:

Betrek jouw volgers in het proces – stel: je ontwerpt een nieuw product en twijfelt voor het design van de verpakking tussen twee kleuren. Alleen eindigde het democratische proces op kantoor in een gelijkspel, dus hoe nu verder? Waarom vraag je het niet aan je volgers met een poll? Zij zijn immers de potentiële kopers en op deze manier betrek je ze in dit geval bij het proces. Een voorbeeld van hoe het niet moet? Voetbalclub Leeds United besloot aan het begin van vorig seizoen zijn crest logo te veranderen, een beslissing die niet in dank werd afgenomen…

Leer jouw doelgroep kennen – is je doelgroep lastig te lezen? Dan is de poll een extreem makkelijke manier om inzichten en data te achterhalen bij je doelgroep. Wil je weten of je volgers meer in de Randstad wonen of bijvoorbeeld in de Achterhoek, reizen ze liever met de trein of de auto, stel dan gewoon de vraag. Rapportages maken was nog nooit zo simpel, want de data kun je zonder moeite binnen 24 uur ophalen!

Maak gebruik van het moment – ben je aanwezig op een beurs, evenement of een opmerkelijke plek? Combineer je poll dan met een locatie- of hashtagsticker! Hierdoor wordt jouw poll meegenomen in het algoritme en kun je nog meer mensen bereiken, die jouw prangende vraag kunnen beantwoorden.

Instagram poll-functie - dr van der hoog

Keep it FUN – een spelletje met je volgers is op z’n tijd ook leuk, dus waarom maak je bijvoorbeeld geen quiz met de Instagram-poll?  Zo kun je ook meteen zien wie je diehard fans zijn en welke volgers slechts ‘passanten’ zijn en nog even wat ‘meer huiswerk’ moeten maken. Houd het simpel, krachtig en vooral leuk om een gesprek te starten op Instagram.

Varieer met de opties – zo’n poll met knopjes gaat op z’n tijd wel vervelen, dus wissel het eens in de zoveel tijd af met een slider. Deze nieuwe functie is onlangs uitgebracht en zorgt weer voor veel nieuwe mogelijkheden in deze functie. Speel er eens mee!

Houd er rekening mee dat de data en reacties van jouw volgers op Instagram slechts een kleine representatie zijn van jouw doelgroep. Maar juist omdat Instagram het middels deze functie leuk en aantrekkelijk maakt om de interactie en betrokkenheid met jouw volgers te vergroten, moet je de kans zeker niet laten liggen! Onthoud ook dat de Instagram Stories (en dus de statistieken) slechts 24 uur beschikbaar blijven.

Zo kunnen we deze betrekkelijk nieuwe functie wel een schot in de roos noemen. Het zorgt ervoor dat je als consument of potentiële klant betrokken voelt bij het merk of de organisatie, het zorgt voor inhoudelijke inzichten in je doelgroep en het is vooral een geweldig leuke functie om te gebruiken met oneindig veel mogelijkheden! Mocht je er toch niet uitkomen en heb je ondersteuning nodig met het formuleren van een goede strategie voor Instagram? Neem dan eens contact op met een van onze Instagram specialisten!

LEES OOK: Instagram Stories: zo zet je het in voor je bedrijf

Sharing is caring!