TikTok luidt de klok

TikTok luidt de klok

TikTok? Dat is toch dat platform voor kinderen met al die gekke filmpjes? Bij zo’n gedachte ben je bij voorbaat al af, want TikTok biedt een gigantische kans voor ieder merk! In deze blog nemen we je mee in de wonderlijke wereld van ‘The New Kid on the Block’ en hoe je TikTok het beste kunt toepassen voor je merk.

Het begin
Eerst wat achtergrondinformatie. In 2014 lanceerden Alex Zhu en Lulu Yang een app, waarop gebruikers playbackfilmpjes konden maken. Wilde jij nou altijd al een komische impuls geven aan het refrein van Dromen Zijn Bedrog? Dan was Musical.ly de app voor jou!

In de tijd dat Instagram-video’s nog in de kinderschoenen stonden en Vine (jazeker) marktleider was voor korte video’s met veel knip-en-plakwerk, kwam Musical.ly met een andere insteek: muziek. Het groeide snel, tot maar liefst 200 miljoen gebruikers in 2017. Succes blijft nooit onopgemerkt, en daarom besloot ByteDance Ltd. de app in november 2017 voor maar liefst één miljard dollar.

Bijna een jaar later besloot het bedrijf een gewaagd experiment aan te gaan. Musical.ly werd namelijk met de eigen app van ByteDance samengevoegd. De naam van deze app? TikTok! Net zoals toen Hyves besloot een spelletjesplatform te worden, werd deze verandering in eerste instantie niet met veel warmte ontvangen. Maar nu, bijna twee jaar later, is TikTok niet meer weg te denken uit ons dagelijkse social mediabeeld. Maar dan volgt de hamvraag: hoe zet je het in voor je merk?

TikTok is serieuze business
Eerst wat belangrijke data. TikTok is met name populair onder de doelgroep 10 tot 25 jaar, ook wel bekend als Generation Z. Je weet wel, kinderen die met een smartphone in hun handen geboren zijn en al een Facebook- en Instagram-account hadden voor ze überhaupt tot tien konden tellen. Maar liefst 41% van alle gebruikers is tussen de 16 en 24 jaar, met maar liefst 800 miljoen actieve gebruikers. Een megakans om jouw bedrijf of merk goed in de picture te zetten bij een alsmaar groter wordend publiek. Even een stappenplan:

 • Een corporate speech houden? Niet doen! TikTok is een platform waar de lijntjes kort zijn, dus doe dat dan ook vooral. De aandachtsspanne is online maar acht seconden, dus kijkers moeten continu een nieuwe impuls krijgen. Maak het speels, werk met korte en pakkende beelden die meteen je boodschap overbrengen.
 • Muziek is de key. Wist je dat de remix van ‘Roses’, dat ongelofelijk bekend is geworden door TikTok, momenteel op #1 staat in de Top 40? Het juiste liedje laat iedere TikTok nog langer hanger en maakt het ook leuker om naar te luisteren. Veel TikToks zijn zelfs zonder spraak, maar met tekst en muziek. Dat maakt het platform zo onderscheidend!
 • Als merk of bedrijf wil je natuurlijk je producten en/of diensten aan de wereld tonen, maar ga nou geen TellSell-reclame maken. Daar houden mensen sowieso al niet van, dus waarom zou je op TikTok beginnen? Kijk naar deze TikTok van Bearded Dragon Hot Sauce. Een behind-the-scenes, van begin tot einde. https://www.tiktok.com/@beardeddragonhs/video/6782186164976766213
 • De gouden regel van het filmen is horizontaal. Toch gaat TikTok tegen beter weten, want verticaal filmen is hier pure noodzaak! Film je toch horizontaal? Veel plezier met je zwarte balken en ingedrukte video!
 • Heb je een YouTube-kanaal en Instagram-profiel? Link deze dan aan je TikTok account! Je wilt natuurlijk niet dat je fans een halve speurtocht moeten doorlopen naar je account. Maak het makkelijk, want wellicht komen ze eerst langs je TikTok account.

Nu met wat tips op een rijtje, is het tijd om te kijken naar een aantal uitmuntende, perfecte, geweldige en voornamelijk goede voorbeelden!

Deze TikToks luiden het hardst!
Een ‘nieuw’ platform en nu al viral gaan? Het kan! Laten we bovenstaand voorbeeld eens onder de loep nemen, alsof we de Sherlock Holmes van TikTok zijn. In bulletpoints natuurlijk.

 • Maximaal 60 seconden? ✓
 • Shots zijn niet langer dan 8 seconden? ✓
 • TikTok is makkelijk en simpel? ✓
 • Laat het zien wat de boodschap is? ✓
 • Is het opdringerig? X

De muziek ontbreekt wellicht, maar het is een perfect voorbeeld van hoe je als bedrijf je product laat zien. Je houdt je aandacht erbij, omdat er steeds een nieuw shot komt. Je loopt het proces daardoor van a tot z mee als kijker. Aantal views? 173.000! Een groot aantal views voor een klein en lokaal bedrijfje.

Als we kijken naar de grote spelers, komen we uit bij Universal Pictures. De filmgigant bracht in september 2018 de film ‘The House with a Clock in its Walls’ uit, maar moest natuurlijk wel de mensen een beetje warm maken. Hoe deden ze dit? Door de
#FindYourMagic-challenge!

TikTokkers gingen op zoek naar hun innerlijke Hans Klok en kwamen met de gekste goocheltrucs. Het mocht van alles zijn, kaarttrucjes, een konijn uit de hoed of Harry Houdini z’n ontsnappingen nabootsen, zolang het maar onder de hashtag #FindYourMagic viel.
Tien influencers startten de challenge om zo meer mensen aan te wakkeren, met als gevolg:

 • 1,3 miljoen likes op de influencervideo’s
 • Meer dan 19.000 TikToks onder de hashtag #FindYourMagic
 • Meer dan 11.000 extra volgers op het account
 • Een boxoffice-opbrengst van $131,5 miljoen

Niet slecht toch! Nou, nog eentje dan, omdat jullie er zo om vragen. Chipotle namelijk, het restaurant waardoor Amerikaanse wc’s tijdelijk in Tsjernobyl veranderen. Het restaurant dat Mexicaans voedsel serveert, haakte geweldig in op National Avocado Day. Ja, die dag bestaat en valt dit jaar op 16 september (rode cirkel in de agenda, uiteraard). Kennen jullie het Amerikaanse kinderliedje waarin je leert hoe je een avocado moet schillen? Natuurlijk wel! En laat dat nou precies een perfecte inhaker zijn voor een Mexicaans restaurant. Om National Avocado Day te vieren, en om aan te geven dat op die dag de guacamole gratis zou zijn, plaatste Chipotle de korte video op hun account. Het resultaat? 1,7 miljoen views, 169.000 likes en bijna 3.000 reacties!

@chipotle

TFW guac is free. Online/in-app only 7/31 #GuacDance Terms: chip.tl/avoday

♬ The Guacamole Song – Dr. Jean

Ten slotte kijken we nog naar de speciale app voor bedrijven, want een helpende hand is altijd handig: TikTok for Business!

Deuren wagenwijd open
Advertenties, je ontkomt er niet meer aan op social media. Toch zijn deze ontzettend belangrijk om als bedrijf te groeien, want het biedt je een kans om je bereik te vergroten. Maar dit wist je waarschijnlijk al. Daarom kijken we nog even snel naar de speciale TikTok For Business, die twee weken geleden werd gelanceerd.

Het opmerkelijke is dat de slogan ‘Don’t Make Ads. Make Tiktoks.’ is. Klinkt tegenstrijdig, maar het is juist aanmoedigend bedoeld! Het werkt namelijk ook iets anders dan de normale advertenties, zoals je die van Facebook en Instagram gewend bent. TikTok-advertenties zijn namelijk interactief! Laten we even kijken wat er in het assortiment is:

 • TopView is het vlaggenschip van TikTok For Business. Dit is namelijk de advertentie die je te zien krijgt wanneer je TikTok opent, meteen zichtbaar dus! Tik je hierop, dan word je naar de vooropgezette landingspagina geleid.
 • Brand Takeovers zijn advertenties tussen de drie en vijf seconden, die zowel als foto of video getoond kunnen worden. Een soort snelle flits, waar het merk snel wat van zich laat zien, om vervolgens weer naar de volgende TikTok te gaan. Ook hier word je naar een landingspagina geleid, wanneer je erop tikt.
 • In-Feed Videos werken vrijwel hetzelfde zoals je gewend bent van bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Een video van max 60 seconden, waarop te zien is dat het een geadverteerde TikTok is. Je kunt ook nooit de fout in gaan met the classics.
 • Hashtag Challenges is waar het leuk wordt. Door een bepaalde hashtag challenge te bedenken, nodig je als bedrijf/merk de kijker uit om mee te doen met deze zelf bedachte challenge! Om het nog mooier te maken is er ook de Hashtag Plus-optie, waardoor je ook een shop-feature vast kunt maken aan de gepromote hashtag.
 • Last, but not least, zijn de Branded Effects. Hierdoor kun je als bedrijf of merk jezelf als echte content creator wanen, doordat je een element (2D, 3D of AR) kan toevoegen in de voor- of achtergrond van de video.

Zijn er al bedrijven die los zijn gegaan met deze nieuwe functies? Uiteraard! Een supergoed voorbeeld is hoe Mercedes de Brand Takeover combineerde met de Hashtag Challenge. Door twee flitsende Brand Takeovers te promoten met de hashtag #MBStarChallenge, creëerde het meer dan 185.000 video’s die door 73.000 gebruikers werden geplaatst!

De hashtag nodigde TikTokkers uit om op hun eigen creatieve manier het logo van Mercedes na te maken, een beetje zoals ze dat op The Disney Channel doen. Maar goed, de cijfers liegen er niet om!

Zo zie je dat het als bedrijf helemaal niet lastig is om jezelf te laten zien op TikTok. Je moet gewoon een beetje durf hebben en het platform snappen. Geen tijd? Dan helpen wij je graag! Kijk op onze site voor nog meer info en wie weet laten wij jouw bedrijf of merk als een avocado floreren op TikTok!

Delen mag ↓