Chat with us, powered by LiveChat
 

The Social Recap; week 41

The Social Recap; week 41

Het weer was erg aangenaam voor oktober en dat betekent dat we weer fris en fruitig aan de nieuwe werkweek kunnen beginnen. Maar eerst, een terugblik op afgelopen week! Zo Facebook omarmt het concept ‘hoe meer, hoe beter’, wordt Snapchat een stuk interessanter en nemen we afscheid van een bepaald platform…. Lees verder in The Social Recap; week 41!


Afscheid nemen bestaat niet

Het boek is uit, de tijd is om. Aan al het moois komt een eind, en dat geldt met name voor een platform dat we waarschijnlijk binnen een jaar al vergeten zijn: Google+. Google+ wordt binnen aanzienlijke tijd voorgoed afgesloten, maar wordt het een groot gemis?

Facebook ging begin dit jaar goed de fout in na het Cambridge Analytica-schandaal, maar klaarblijkelijk is het niet voor iedereen een wijze les geweest. Door een bug waardoor derde partijen uiteindelijk bij de data van 500.000 Google+ gebruikers kon komen sinds 2015, was de app ten dode opgeschreven.

Toen de GDPR in mei van kracht ging, overtrad Google dus de voornaamste regel van de wet. Door Google+ dus de nek om te draaien, lijkt Google de boete van 2% van de jaaromzet te ontwijken. Toch zal het geen groot gemis worden, want maar liefst 90% van alle Google+-sessies was korter dan 5 seconden. Ouch…

Zo nemen we dus afscheid van een platform waar we waarschijnlijk niet veel aan zullen missen. Maakte jij gebruik van Google+? Laat het ons weten in de reacties!


Ter sprake komen

Spraakmemo’s komen altijd van pas wanneer je geen zin hebt om een ellenlang bericht te schrijven, want kramp in de vingers of een lap tekst wordt niemand vrolijk van. Toch is WhatsApp nog altijd de enige berichtenapp waar dit mogelijk is.

Daarom test Facebook Messenger een spraakfunctie voor in de nabije toekomst! Het valt vrijwel samen met de komst van Facebook Portal, de Facebook-variant op Alexa, waardoor een dergelijke functie op Messenger zeker welkom is.

The Social Recap; week 41 - Facebook Messenger M

Bron: Techcrunch (Facebook Messenger internally tests voice commands for chat, calls)

Zo wordt spraakgestuurde besturing steeds prominenter, maar zijn er nog maar weinig apps die er gebruik van maken. Zie jij deze toevoeging al zitten?


Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Groepschats zijn leuk, want ze staan zo goed als nooit stil. Maar hoe meer mensen aanwezig, hoe meer gespreksstof er rond gezaaid zal worden. Daarom komt Facebook met een nieuwe functie, namelijk groepsgesprekken met tot 250 leden!

Maar doodgespamd worden met duizenden berichten? Wees niet bang, want Facebook heeft hier allang op ingespeeld door ervoor te zorgen dat je eerst een verzoek moet accepteren om ieder bericht te ontvangen. Zo voorkom je een blitzkrieg aan berichten en kun je rustig verder met je dagelijkse bezigheden.

Groepsgesprekken kunnen soms opblazen en met maximaal 250 mensen kan het een erg onoverzichtelijk worden, maar het is voor grote communities wel een erg welkome toevoeging. Welke community zie jij hier al snel gebruik van maken?


Snap je series

Snapchat is en blijft een platform wat lastig te volgen is, maar het is ook een platform dat ons blijft verbazen. De volgende update in het rijtje is het bekijken van series op het platform! Netflix Originals, move over!

Met de Snapchat Originals probeert het platform de groten der aarde aan het wankelen te krijgen, want het hosten van series is momenteel erg hot. Naast Netflix proberen onder andere ook Facebook en YouTube hier een voet aan de grond te krijgen, dus is het toetreden van Snapchat maar al te verrassend te noemen.

The Social Recap; week 41 - Snapchat Originals

Bron: Techcrunch (Snapchat becomes the mobile HBO with 12 daily scripted Original shows)

Even een kleine greep uit de Snapchat Originals:

  • Endless Summer: een serie waarin jongeren hun leven een balans proberen te geven, terwijl ze in een Amerikaanse badplaats wonen.
  • Class of Lies: Een tiener-crimi show waarin vrienden één voor één verdwijnen en twee vrienden deze zaken op moeten lossen.
  • Vivian: Een serie waarin de struggles over een tienermodel goed naar voren komen
  • Deep Creek: Een serie waarin vrienden samen komen tijdens een zomerkamp en de geheimen één voor één naar voren komen

Zo onderneemt Snapchat in een aantal weken vrij grote stappen om de concurrentie een stap voor te zijn. Naast de samenwerking met Amazon, is deze stap zeker interessant te noemen. Ga jij de series bekijken?


Een Insta(nt) halt op pesten

Online sta je open en bloot, zelfs wanneer je een slotje op je profiel zet. Dat slotje is voor velen niet genoeg om ongewenste gasten buiten de deur te houden, waardoor online pesten nog altijd een erg actueel en pijnlijk onderwerp blijft.

Instagram probeert hierin een actieve rol in te spelen door een AI-bot in te stellen dat online pesten aanpakt! Door kunstmatige intelligentie te gebruiken om onvriendelijke woorden op te sporen, kan Instagram deze reacties meteen verwijderen of in ieder geval onder een microscoop leggen.

The Social Recap; week 41 - Bullying Machine Learning

Bron: Techcrunch (Instagram now uses machine learning to detect bullying within photos)

Naast de praktische functies, probeert Instagram ook op een wat persoonlijkere manier een positieve boodschap te verspreiden. Nieuwe filters die deze insteek hebben moeten een positieve vibe verspreiden over het platform, allemaal met de hashtag #kindcomments

Online pesten is een groot onderwerp vandaag de dag en Instagram is in feite het eerste platform dat hier echt werk van maakt. Wat zie jij graag als volgende stap? Laat het ons weten in de reacties!

 Zo is de update storm ietwat gaan liggen de afgelopen week, maar lijkt er wederom genoeg aan de horizon te liggen de komende maanden. Worden de laatste tests doorgevoerd tot de definitieve app bijvoorbeeld? Maar de kwestie van deze week gaat over heel iets anders, namelijk:

‘Wordt Google+ daadwerkelijk gemist in de nabije toekomst?’

Laat het ons weten in de reacties en vergeet ons in de tussentijd niet te liken op social media! Houd onze website verder goed in de gaten voor nieuwe kennisblogs en updates over de Social Academy!

LEES OOK: The Social Recap; week 40

Sharing is caring!