The Social Recap; week 36

The Social Recap; week 36

September is weer aangebroken en het normale leven is weer hervat op zowel school als op het werk. De tandwielen draaien op volle toeren en dat geldt ook voor de ontwikkelingen in social media land. Als we de tekens mogen geloven komt er veel moois aan, onder andere een nieuwe Twitter-politiekorps, YouTube Premium en een nieuwe, zeer gewenste functie op WhatsApp.


YouTube, level 2
Vorige week besteedden we er al aandacht aan, maar nu er al meer details bekend zijn doen we het dunnetjes over: YouTube Premium! De betaalde versie van YouTube waar er meer bij komt kijken dan op het eerste gezicht werd gedacht:

  • Even snel een kattenfilmpje laten zien? Dan moet je eerst even verplicht een advertentie zien (die langer is dan de video zelf). Dat is met Premium nu verleden tijd, want met een advertentievrij YouTube gaat er een wereld voor je open! Waar advertenties YouTube gratis houden, betaal je nu dus een maandelijks bedrag om zorgeloos kattenfilmpjes te kunnen bingewatchen zonder onderbrekingen.
  • YouTube is meer dan alleen video’s, zeker voor gebruikers van Premium. Naast de immense videobibliotheek krijg je ook toegang tot YouTube Music, Gaming en Kids.  Extra leukigheidje: ook daar kom je uiteraard geen advertenties op tegen!
  • Wat komt er nog meer bij kijken? Offline video’s voor wanneer je even geen internet hebt, afspelen in de achtergrond zodat je rond kan browsen en exclusieve content, waar YouTube Red al eerder groot mee werd.

 

Zo biedt YouTube Premium wel degelijk wat voordelen. Maar wegen deze dan ook op tegen het normale YouTube om hiervoor een abonnement af te sluiten? Die keus laten we aan jou over.

Op de kaart
Google Maps is een van de handigste apps op ieders telefoon, maar toch ontbreekt het aan een aantal dingen. Een voorbeeld hiervan is het onderbreken van jouw navigatie als je eventjes iets op wilt zoeken. De mens is lui en daarom test Google momenteel een ‘huidige reis’-knop! De onderstaande screenshots laten zien dat de functie in ieder geval bij een gebruiker in Zweden beschikbaar was, het lijkt in eerste instantie dus op een test met een selectieve groep gebruikers.

The Social Recap; week 36 - Google Maps Update

Bron: droidapp.nl – Tijdens het navigeren kon de Zweedse gebruiker het Ontdekken-tabblad openen en andere dingen uitvoeren (screenshots)

Eventjes opzoeken welke McDonalds er in de buurt is vanwege zeurende kinderen? Dan hoef je dus hopelijk binnenkort niet eerst de hele navigatie stop te zetten, de gele ‘M’ op te zoeken en dan weer de navigatie te herstarten. Een welkome functie, want multitasking is iets wat we allemaal willen doen. Google Maps heeft de afgelopen maanden steeds nieuwe functies geïntroduceerd en blijft ons maar verrassen met nieuwe updates.  Wat mis jij nog aan Google Maps?

Ouders + social media = chaos
Ouders en social media gaan meestal niet samen en kunnen daardoor de jeugd van tegenwoordig niet echt meer bijhouden. Voor de ‘inbelgeneratie’ komt dit dus waarschijnlijk als een geschenk uit de hemel: Instagram lanceert een veiligheidsplan voor ouderen op het platform!

Het plan bestrijkt een introductie aan het platform, samen met een activiteitenlogboek waardoor ze erachter komen hoe lang ze op de app zitten. Ook wordt er extra aandacht besteedt aan online pesterijen, iets wat voor veel ouders een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is geworden de afgelopen jaren. Een echte eye-opener in een steeds sneller wordende online community, voor een doelgroep die hier gewoonweg niet mee om kon gaan. Volgen er meer platforms in Instagram haar voetsporen?

WhatsThat?
WhatsApp is al jarenlang onze beste vriend op het gebied van berichten sturen, maar de app blijft zichzelf maar opnieuw uitvinden. Er zijn weer twee nieuwe functies aangekondigd:

  • Een preview van berichten is niets nieuws op WhatsApp, maar foto’s en GIFjes bleven tot nu toe achter slot en grendel. Spoiler alert: je kunt nu foto’s en GIFjes zien in de notificaties! Het appje openen betekent hem ook beantwoorden, dus werd het weleens ongemakkelijk als je alleen de afbeelding wilde zien. Swipe nu gewoon je berichtenmenu naar beneden en tada! De hele foto en het hele GIFje worden nu gewoon getoond in de notificaties. Kom zo dus nooit meer voor verrassingen te staan! Pas wel op met de wat ‘pikantere’ berichten.
    The Social Recap; week 36 - Whatsapp Suspicious Link

    Bron: dutchcowboys.nl

  • Maar verrassingen blijven altijd bestaan en soms zijn deze meer gewenst dan anderen. Een voorbeeld daarvan zijn linkjes naar virussen en andere malware. Ook daar gaat WhatsApp strenger tegen optreden door een extra melding toe te voegen bij linkjes! Zoals te zien is op de foto wordt er vrij duidelijk aangegeven dat een bepaald linkje gevaarlijk kan zijn voor het welzijn van je device. Zo is WhatsApp je nieuwe beschermengel, want je weet maar nooit of je naar een of andere spichtige loterij wordt gestuurd…

 

Zo pakt WhatsApp twee luxeproblemen aan waar je wellicht niet meteen aan gedacht had. Maar om een kritische noot aan te houden, dezelfde vraag als voorheen: wat mis jij nog als gebruiker op WhatsApp?

De Nieuwe Stempel
Nee, dit is geen slechte benaming voor de nieuwe generatie, maar een letterlijke nieuwe stempel op social media. Het platform van keuze deze keer is Twitter, want er wordt driftig nagedacht over een badge voor bots. Want, kennis is macht. Praat je nou tegen een echt persoon op Twitter of is het slechts een online bot? Dat is een vraag die nooit beantwoord zal worden, maar ‘den blauwen vogel’ gaat ons een handje helpen door een nieuwe stempel te plaatsen op bot-accounts.

Het is nog slechts een plan, maar met de midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten voor de deur lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat Twitter deze invoert. Social media speelt een gigantische rol in de hedendaagse politiek dus is transparantie een van de belangrijkste aspecten. Door een nieuwe verification badge te plaatsen op gerobotiseerde accounts, kan men een duidelijker beeld krijgen over hoe en wat!

———————————————————————————————————————-

Het lijkt ons wel duidelijk dat de komkommertijd voorbij is en dat is maar goed ook. Met YouTube Premium is er een grote ontwikkeling tot stand gekomen die ook binnenkort bij meerdere apps het geval kan worden. Daarom de volgende kwestie:

‘Zijn betaalde versies van social media platformen de toekomst?’

Een keuze tussen wel of geen advertenties, maar wilt men wel of niet betalen? Een kwestie die de gemoederen de komende tijd nog bezig zal houden, zeker nu YouTube na Spotify dezelfde stap heeft genomen. Op de hoogte blijven van alle nieuwe updates op social media en kennisblogs? Vergeet ons dan niet te liken op social media en houd de website goed in de gaten!

LEES OOK: The Social Recap; week 35

Sharing is caring!