Chat with us, powered by LiveChat
 

The Social Recap; week 33

The Social Recap; week 33

The Social Recap; week 33

Het einde van de zomervakantie is in zicht en dat was wel te merken aan het weer van afgelopen week. Om je toch een beetje op te fleuren, bezorgen wij je weer alle nieuwtjes op het gebied van social media! Deze week kijken we naar hoe Twitter opnieuw de bezem door het huis haalt en lijkt er weer een nieuwe concurrent aan de horizon te verschijnen. Lees verder in The Social Recap; week 33!

 

De grote onbekende

The Social Recap; week 33 - OpenbookWie kan zich Vero nog herinneren? Zo rond februari en maart stal deze ‘revolutionaire’ app de show, omdat het de grootste bedreiging was voor Facebook en Instagram. Vero kwam, Vero zag, maar Vero viel uiteindelijk zelf al vrij snel. Een halfjaar later staat de volgende uitdager op: Openbook.

Maar hoe differentieert Openbook zich ten opzichte van Facebook? Even op een rijtje:

  • Openbook hanteert geen reclames, maar een eerlijk bedrag om het profiel te onderhouden. Daarnaast heeft Openbook ook een eigen digitale valuta als businessmodel op het platform.
  • Open, respect voor privacy en geen tracking. Openbook speelt hiermee in op de recente hetze waar Facebook mee te maken kreeg tijdens het Cambridge Analytica-schandaal. Met medewerkers die een informatica-achtergrond hebben, moet dit via Openbook voorkomen worden.
  • Verder zet Openbook zich in voor lokale ondernemingen, is het van plan het ‘sociale’ weer terug te brengen, en is het vele malen makkelijker te personaliseren ten opzichte van Facebook.

Vooralsnog is Openbook op zoek naar geldschieters via Kickstarter, maar lijkt het een kracht waar de vorsten der sociale media rekening mee moeten houden. Geïnteresseerd? Kijk dan op de site, of lees het bijgeleverde manifest!

 

Even aan m’n moeder vragen

‘Kom je buiten spelen?’ werd vaak gevolgd door een poeslieve blik naar één van je ouders of het wel of niet mocht. Facebook heeft deze vraag gemoderniseerd door het toe te passen op de kinderversie van Messenger. Een vriendje of vriendinnetje toevoegen? Dan gaat daar eerst een ouderlijke scan overheen!

The Social Recap; week 33 - Messenger Kids

Een bepaald wachtwoord, ingesteld door de ouders, vormt de veilige barricade voor kinderen op dit sociale platform. Wanneer de ouder het wachtwoord heeft ingevoerd, kan het kind zijn vrienden of vriendinnen toevoegen. Dan volgt stap twee, namelijk dat de andere ouder het verzoek goed moet keuren.

Zo zorgt Facebook voor een kindvriendelijk, maar vooral een veilige omgeving op het platform voor kinderen onder de 13 jaar. Zo houden ouders een oogje in het zeil, maar krijgen de kinderen ook meer vrijheid om Messenger te gebruiken! Echter, is het wel een goed idee om kinderen op zo’n jonge leeftijd rond te laten dartelen op social media? Laat het ons weten in de reacties!

 

Plat of rond?

The Social Recap; week 33 - Maps Globe

De ‘Mercator-projectie’ is een term die waarschijnlijk geen belletje laat rinkelen, maar Google Maps heeft hier sinds het begin al mee te kampen. Via Maps leken bepaalde landen vaak groter dan anderen, wat een vertekend beeld gaf.

Daarom heeft Google Maps de weergave veranderd naar een globe! Een realistische kijk op de wereld, maar dan via het internet. Zo zijn landen als Canada en Rusland en het eiland Groenland nu eindelijk op echte schaal afgebeeld, in plaats van een megalomane versie. De globe is vooralsnog alleen nog te zien op desktop, maar er wordt aan een mobiele versie gewerkt. Een goede update van Google, of slechts opvulling van de komkommertijd? Laat het ons weten!

 

De bezem door het vogelnest

Twitter maakt zich al langere tijd hard voor een veiligere omgeving op het sociale platform, maar gaat nu een stap verder. Accounts die eerder ontsnapten aan een ban, worden nu alsnog opgezocht en verwijderd.

In de nasleep van het nieuws rondom Alex Jones/Infowars en de strijd tegen fake news, probeert Twitter via deze weg het platform nog meer op te schonen. Volgens de Washington Post verwijderde Twitter tussen mei en juli al 70 miljoen accounts, maar de honger is nog niet gestild. Hoe Twitter dit precies gaat doen blijft vooralsnog een klein mysterie, maar wellicht wordt er binnenkort meer duidelijk…

 

De recap, binnen de recap!

Het is komkommertijd en helaas is dat ook bij de vele social media giganten. De herfstperiode belooft zoals altijd weer veel nieuws, maar in de tussentijd zijn het vooral kleine aanpassingen en tools die geïntroduceerd of getest worden.

Een kleine greep uit deze week:

  • Kijken naar producten, maar deze daadwerkelijk kopen? Met de Snapchat Spectacles, de AR-bril van Snapchat, wordt dat binnenkort werkelijkheid! Shoppable AR-lenzen moeten de verkoop van deze brillen stimuleren, samen met een nieuwe groei van het platform. Een futuristische droom die uitkomt, of slechts een utopie?
  • Leef jij nog op de gratis functie van Spotify? Dan zijn de advertenties onvermijdelijk, maar binnenkort mogen luisteraars meebeslissen. Vind je een ad nou echt ruk? Geef dan een duimpje omhoog of omlaag! Een kleinschalige test in Australië bepaalt de toekomst van deze functie, maar het komt uiteindelijk voor alle partijen beter uit! Zo krijg jij advertenties te horen die jou daadwerkelijk boeien, krijgen de adverteerders louter geïnteresseerden en heeft Spotify weer tevreden luisteraars!


——————————————————————————————————————

September staat garant voor een schone lei en met het einde van de zomer in zicht, lijkt een nieuwe toetreder zijn kans te ruiken. Mocht Openbook haar financiële doel halen via Kickstarter, rest slechts de volgende vraag:

‘Is Openbook sterk en innovatief genoeg om het huidige social media establishment aan te vallen?’

Laat het ons zoals altijd weten in de reacties en vergeet niet om onze pagina te liken. Houd de website goed in de gaten, want er komt weer veel nieuwe content aan!

 

LEES OOK: Tips om de Instagram Poll-functie effectief in te zetten
LEES OOK: The Social Recap; week 32

Sharing is caring!