Chat with us, powered by LiveChat
 

The Social Recap; november

The Social Recap; november

In het donker van huis, in het donker naar huis. Toch bieden wij je een lichtje in deze donkere tijden met weer een Social Recap! Terugkijkend op november, is het ook Thanksgiving geweest in de social mediawereld? 


Kleur bekennen

Bron: Techcrunch (Facebook’s new branding distinguishes app from acquisitions)

Facebook is wereldwijd bekend en water is nat. Maar voor sommige mensen komt het als een verrassing wanneer ze horen dat zowel Instagram en WhatsApp ook eigendom zijn van dhr. Zuckerberg. Om die verwarring te voorkomen heeft Facebook iets handigs bedacht: branding met kleuren
De grote dochterorganisaties van Facebook worden nu getoond met een ‘by Facebook’-markering die allemaal in de originele kleuren van de app zijn. Paars voor Insta, groen voor WhatsApp, enz. Transparantie naar de consument toe vanuit Facebook, zouden ze vroeg begonnen zijn aan de goede voornemens? 😉

De politieke vogel

Het politieke geweld laait langzaam weer op met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het verschiet en social media houdt haar hart vast. Na al het gedoe met advertenties, trolls en Russen die verveeld achter hun pc zitten, was het voor Twitter het startsein om maatregelen te nemen. Hoe? Door politieke advertenties permanent te verbieden

Maar het sleutelwoord in deze kwestie is simpel: advertenties. Betaalde content is dus vanaf nu verboden, omdat Twitter vindt dat een politiek bericht haar bereik moet verdienen zonder een financiële injectie. Uiteraard zitten er wel wat uitzonderingen, haken en ogen aan.

Nieuwsorganisaties zijn bijvoorbeeld een uitzondering, maar deze willen wel eens een bepaalde politieke voorkeur hebben. Hierdoor wordt de onafhankelijkheid van nieuwsstations ontzettend op de proef gesteld, wellicht nog meer dan vroeger. 

Het is onbekend of deze ‘ban’ wereldwijd is of alleen de Verenigde Staten betreft. Toch is het niet ondenkelijk dat dit verbod ook in andere landen van kracht gaat, want politiek moet wereldwijd eerlijk gedreven worden door middel van hard werk!

De kleine cijfertjes

Het was al lange tijd bekend, maar sinds half november wordt het wereldwijd getest: het verbergen van likes op Instagram. Daar waar de normale Jan en Alleman vrolijk verder liket, vloeien de tranen bij menig influencer rijkelijk….

Bron: Techcrunch (Instagram tests hiding Like counts globally)

Het is voor de meesten wellicht een kleine aanpassing, maar de cijfers spreken voor zich. De test werd al eerder in een select aantal landen uitgevoerd en het gemiddelde aantal likes is deprimerend te noemen voor de accounts die hierop leven. Opmerkelijk, omdat Instagram deze keuze heeft gemaakt ten behoeve van geestelijke gezondheid.

De ‘zwaarst getroffen’ landen zijn Ierland (11,74% daling), Australië (15% daling) en Brazilië (15,7% daling) qua het gemiddelde aantal likes op posts van influencers die tussen de 5k en 20k volgers hebben. 

Een ontwikkeling die dus niet door iedereen met gejuich wordt ontvangen, wat natuurlijk begrijpelijk is. Als bedrijven niet de harde cijfers kunnen zien, kunnen betalingen voor influencers niet uitgevoerd worden en screenshots zijn niet altijd de meest betrouwbare bron. Instagram heeft nog geen mogelijke oplossingen bedacht, maar de bobo’s daar kennende is dat slechts een kwestie van tijd.

De DJ van het decennium

Het is niet alleen het einde van het jaar, maar ook het einde van het decennium! Of het nou bewogen jaren waren of dat het allemaal van een leien dakje ging, een ding kwam altijd weer terug: muziek. De afgelopen 10 jaar heb je ongetwijfeld veel liedjes geluisterd en nieuwe avantgarde artiesten ontdekt die niemand in je vriendengroep begrijpt en daarom komt Spotify met een recap van jouw afgelopen decennium!

Ieder jaar komt Spotify met Spotify Wrapped, een manier waarop je kunt zien wat jouw absolute top was qua nummers, genres, artiesten, et cetera. Maar omdat we over een kleine drie weken ook het decennium afsluiten, heeft Spotify gekeken naar wat je de afgelopen 10 jaar beluisterd hebt! 

Dat muzieksmaken kunnen veranderen is duidelijk. Zo haalt Spotify het topnummer en de topartriest naar voren vanaf je eerste jaar tot en met nu en krijg je zelfs te zien wie jouw artiest van het decennium was. Hieronder de toplijst van onze collega Giorgos, uiteraard zijn we benieuwd hoe jullie lijstjes eruit zien! 

Voor de wereldburger op reis

Je kent het wel. Dat uber-Hollandse gezin dat zich op de schouder klopt na het zeggen van ‘gracias’ als ze bij La Cubanita eten. Het kennen van een buitenlandse taal is een, het goed uitspreken is een heel andere opgave. En dit probleem doet zich niet alleen voor bij dit soort tenenkrommende taferelen, maar ook met het reizen in het buitenland.

Google Maps begrijpt je struggle en komt daarom met iets heel handigs, namelijk een built-in tolk die lastige geografische namen uitspreekt! Een uitspraak verschilt in de taal waarin het gesproken wordt en sommige geografische namen willen ook nog eens veranderen. Een voorbeeld: in het Italiaans spreekt men van Boscoducale, waar wij gewoon Den Bosch zeggen. Mocht je dus ooit een verdwaald Italiaans stelletje de weg moeten wijzen, dan kunnen zij gebruik maken van deze functie zodat je ze goed de weg kan wijzen!

Bron: Techcrunch (Google Maps adds a new translation feature that speaks place names out loud

Voorlopig wordt er met 50 verschillende talen gewerkt, waar er meerdere in de toekomst beschikbaar zullen worden. Met name in Aziatische, Arabische en Slavische landen kan deze app ontzettend goed van pas komen, mede vanwege het gebruik van andere alfabetten. Boek dus met een gerust hart je trip naar Japan en laat Google Maps je helpen met de navigatie en het praatje!


Zo komen we aan het einde van de laatste Social Recap van 2019 en dus ook van het decennium. Ook in 2020 komen we natuurlijk weer iedere maand met het laatste nieuws op het gebied van social media, dus vergeet niet om onze socials te liken en onze site goed in de gaten te houden!

Sharing is caring!