Chat with us, powered by LiveChat
 

The Social Recap: mei

The Social Recap: mei

In mei leggen alle vogels een ei, maar maken vooral de vele vrije dagen menig Nederlander blij. We gaan langzaam weer richting de zomer, maar eerst blikken we even terug op de belangrijkste social media gebeurtenissen van de afgelopen maand.

Zo komt doomsday voor WhatsApp steeds dichterbij, wordt het Twitter-nestje groter en denkt YouTube aan de studentenportemonnee.


Instagram
Kill Your Darlings
We beginnen deze keer met Instagram, want Facebook heeft al genoeg shine gepakt tijdens de keynote van vorige maand. Instagram en haar DM’s gaan al lange tijd hand in hand en daarom is het dus niet minder dan logisch dat ze eraan blijven sleutelen.

Echter is de volgende stap eentje die achteruit gaat, want Insta heeft besloten de stand alone Insta Direct app op te doeken. Jazeker, er was een aparte app voor je Insta DM’s, iets waar je hoogstwaarschijnlijk niet eens van op de hoogte was. Toch bestond deze app al sinds december 2017…

In plaats daarvan gaat Instagram aan de slag met het perfectioneren van de DM’s, met functies waar iedereen profijt van zal hebben. Dat is het enige wat Instagram tot nu toe los wil laten over de gang van zaken op dit gebied, dus stay tuned!

Wie heeft er bezwaar?
Het kan wel eens gebeuren, Instagram haalt een post van jou offline. Balen, maar dan post je deze toch gewoon opnieuw? Je bent de likes en andere engagement helaas kwijt, maar dat krijg je toch wel weer terug. Althans, dat denk je.

Posts die later opnieuw worden geüpload krijgen aanzienlijk minder interactie, waardoor je harde werk verloren gaat. Maar met het aanvechten van je takedown is het mogelijk om de post, en daarmee je statistieken, makkelijker terug te krijgen!
Instagram zet hier op in vanwege de miscommunicatie die is ontstaan in de anti-vaccinatie discussie. Posts met oprechte feiten en statistieken werden verwijderd, daar waar de fake news-posts online bleven.

Met deze toevoeging wordt Instagram weer een stapje eerlijker, omdat het mogelijk is om je normaal onschuldige posts weer online te krijgen. Daar draait social media toch uiteindelijk om? Eerlijkheid en transparantie, #doeslief!

Daar aan de horizon(tale)
IGTV, het is alweer een jaar onderdeel van Instagram en de meningen

Bron: Techcrunch (Instagram’s vertical IGTV surrenders to landscape status quo)

zijn nogal verdeeld over de prestaties van de toevoeging. Een ding is wel zeker, het kent een ontzettend groot nadeel in het feit dat je alleen verticaal gefilmde video’s kunt plaatsen. Voor veel mensen een doorn in het oog, voor IGTV de standaard. De ironie spreekt boekdelen…

 

Tot nu! Instagram maakte namelijk bekend dat het nu mogelijk is om landscape/horizontaal gefilmde video’s te uploaden op IGTV! Door de strenge werkwijze van het louter verticaal filmen, kon IGTV zich niet echt onderscheiden van bijvoorbeeld YouTube. Door deze omschakeling heeft het echter een veel sterkere positie.

Doordat IGTV al aanwezig is in een ontzettend populaire app, is het nu veel makkelijker om je al bestaande follower base naar je ‘grotere’ content op IGTV te leiden. Met de mogelijkheid tot horizontaal gefilmde video’s, kan IGTV YouTube nu daadwerkelijk uitdagen. Wie wint deze battle?

Twitter
Een toontje lager fluiten
Het is een onderwerp waar niemand zich graag aan brandt, zeker als social mediaplatform niet. Twitter gaat het echter wel proberen, namelijk de discussie rondom vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Klinkt vrij intens zo terwijl de vrolijke lentezon op ons schijnt.

Twitter heeft het afgelopen jaar hard ingezet op de opkomst van extreemrechtse accounts, maar twijfelt nu enigszins aan de manier waarop het dit heeft aangepakt. Daarom stelt het zichzelf een ultimatum: al dit soort accounts verwijderen, of discussies tussen gebruikers aanmoedigen.

De reden waarom we dit vermelden, is omdat Twitter op dit gebied best een applaus mag ontvangen. YouTube en Facebook zijn bijvoorbeeld hard bezig om de bezem langs dit soort accounts te halen (Google “InfoWars” maar eens bijvoorbeeld), daar waar Twitter de deur op een kier zet om alle veranderingen teniet te doen. Naast het meten van de impact van deze discussies, wordt er ook meteen gekeken naar de gedachtegang achter bepaalde meningen. De conversatie moet de dag redden, wij zijn benieuwd…

Een groter nestje
Tweeten doe je sowieso al nooit in je eentje, of je moet met een ingenieuze hashtag komen die meteen in het Louvre kan. Omdat je waarschijnlijk niet tot die 0,1% van Twitteraars behoort, komt Twitter met een oplossing waardoor het tweeten nog vele malen gezelliger wordt: live gaan met anderen!

Live gaan is altijd leuk om te doen, maar je doet het toch liever met meerdere. Met deze toevoeging kan de admin drie andere gasten uitnodigen om mee te doen aan de livestream. Gebruikers kunnen echter ook een verzoek tot meedoen sturen, maar kinderen die vragen worden vaak overgeslagen.

Met het oog op de populariteit rondom podcasts is dit niets minder dan een verwachte toevoeging. Twitter kan door deze toevoeging zelfs een nieuw contentplatform worden, aangezien het nu de mogelijkheid tot cross-communicatie opent voor de volgers van de desbetreffende accounts. Hoe dit verder uit gaat pakken houden we uiteraard in de gaten!

WhatsApp
De Adpocalypse
Het werd lang voor onmogelijk gehouden, maar het gaat toch echt gebeuren: advertenties op WhatsApp. Het doek valt, het schip is gezonken, de koek is op, een massale exodus naar Telegram is aanstaande, want dit wil toch niemand?

Bron: AD (WhatsApp krijgt vanaf volgend jaar advertenties: zo gaat het eruit zien)

Maar voordat de massahysterie aangewakkerd wordt, moet er toch even een pas op de plaats worden gedaan. WhatsApp kondigde vorig jaar al aan dat er gewerkt werd aan advertenties in de app, maar deze zullen de ervaring verre van aantasten.
De advertenties in kwestie worden namelijk alleen getoond in de ‘Status-tab’ van WhatsApp en niet vol in de chats, wat via-via wel gesuggereerd werd.

Ondanks dat de originele belofte van ‘geen advertenties, nu niet, nooit niet’ gebroken wordt, valt het uiteindelijk ontzettend mee van wat er ons te wachten staat. WhatsApp liet weten dat er dit jaar getest wordt en dat de advertenties vanaf volgend jaar definitief in de app te vinden zijn.

WhatsDark
Appen doen we de hele dag door. ‘s Ochtends wanneer we wakker worden, tussendoor op werk, thuis op de

Bron: Androidworld (Werk aan donkere modus voor WhatsApp vordert gestaag, blijkt uit screenshots)

porseleinen troon, noem het allemaal maar op. Maar we doen het ook vooral ‘s nachts in bed, wat vervelende gevolgen heeft voor onze ogen. Zo’n fel scherm is natuurlijk niet bevorderlijk voor ons zicht en daarom komt WhatsApp met een hulpmiddel: de donkere modus.

Uiteraard is WhatsApp niet de eerste app die met een donkere modus komt, maar het is wel de meest welkome bij velen. WhatsApp is in Nederland het grootste social mediaplatform volgens de statistieken, waardoor het aantal ogen op WhatsApp dus vanzelfsprekend enorm veel is.

Het ontwikkelen van de donkere modus gaat helaas nog op z’n elfendertigst, maar het belangrijkste is dat het eraan komt. Het spreekwoord is natuurlijk ook ‘good things come to those who wait’, dus nog even geduld mensen!

Overig
De korting valt niet ver van de Tube
Premiumdiensten hebben we allemaal. Netflix, Spotify, HBO, noem het maar op. Ze snoepen een aardig bedrag op iedere maand, maar YouTube Premium gaat tegen die regel in met een speciale studentenkorting! In plaats van €12, betalen studenten dus €7. Echter wordt jouw studentenbestaan wel eerst gecheckt door een extern bedrijf, dus de ‘eeuwige student’ loopt deze korting helaas mis.

Slaapliedjes
Voor we onze nachtrust aangaan, luisteren we graag nog even naar een paar nummertjes. Toch wil het eens gebeuren dat je al in slaap valt, terwijl Spotify nog afspeelt. Met de speciale slaaptimer stopt de muziek na een zelf ingestelde limiet!
Ga naar het nummer dat je aan het afspelen bent, druk op de drie puntjes rechtsboven in, selecteer ‘timer voor slaapstand’ en stel tenslotte in over hoe lang de muziek moet stoppen. Voila!


Zo legden de social mediavogels ook in mei allemaal een ei en kunnen we weer helemaal voorbereid de zomer tegemoet! Maar natuurlijk wil je continu op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, toch?

Vergeet ons daarom niet te volgen op de socials en houd de website nauwlettend in de gaten voor meer content en interessante kennisblogs!

 

 

 

 

 

Sharing is caring!