Chat with us, powered by LiveChat
 

The Social Recap; maart

The Social Recap; maart

Nee, dit is geen verlate 1 aprilgrap! In plaats van een wekelijkse recap blikken we nu per maand terug op de belangrijkste ontwikkelingen, toevoegingen en foefjes op social media. Leest ook een stuk lekkerder en dan heb je weer iets om de maand goed mee te beginnen!

Maart roert z’n staart, althans, zo luidt het gezegde, maar dat bleek dus ook in de praktijk waar te zijn. Daarom kijken we per groot platform wat ze deze maand te bieden hadden! Zo gaan onder andere Pinterest next level in Nederland en beantwoordt Facebook een belangrijke vraag op onze tijdlijn…

 

Facebook
But, why?
Facebook heeft een roerige winter achter de rug, zeker na het VPN-schandaal wat wederom een massale exodus betekende qua gebruikers. Maar heeft Facebook ook iets goed gedaan de afgelopen tijd? Jazeker! Een van die ontwikkelingen kwam op de valreep nog binnen, namelijk die dat je kunt zien waarom je een bepaalde post ziet.

Het is al mogelijk om te zien waarom je bepaalde advertenties te zien krijgt, maar om de een of andere manier weten de vreemdste dingen zich toch de weg naar je algoritme te vinden. Net zoals die envelop met ‘aan de bewoners van’ van de Staatsloterij. Om die onduidelijkheid weg te nemen wordt deze functie dus binnenkort wereldwijd gelanceerd!Bron: Facebook Newsroom

Mocht je nou absoluut geen zin hebben om dat ene sausje over je tijdlijn te krijgen? Dan kun je met deze functie dus ook je tijdlijn aanpassen. Voorkeuren worden meteen verwerkt in jouw algoritme, waardoor de bal voortaan lekker bij jou ligt! Oftewel, power to the people.

 

I Want to Play a Game…
Wie herinnert zich nog de dagen van de eindeloze Farmville-uitnodigingen? Dat je Tante Bep eigenlijk wilde verwijderen uit je lijst door de talloze verzoeken voor Candy Crush? De games van Facebook spelen al jarenlang een grote rol op het platform, maar het gaat de zaken nu echt serieus aanpakken.

Facebook gaat namelijk haar gaming platform integreren in de toolbar! Twitch en YouTube harken namelijk miljoenen binnen aan advertentiegelden doordat het een booming business is geworden en Facebook zou Facebook niet zijn als ook zij een graantje mee willen pikken.

Naast dat je een eigen game-feed hebt, kun je spelletjes spelen met je vrienden, met een groep, maar ook streams bekijken via Facebook. Esports is en blijft een groeiende sector, zeker met onder andere Fortnite en Apex Legends die de gemoederen nu voor langere tijd al bezighouden. Maar is dit te hoog gegrepen, dan kun je altijd gewoon bij Candy Crush blijven!
De menu update is nog niet wereldwijd beschikbaar, maar in Noord-Amerika is men er al helemaal aan gewend. Wanneer wij aan de beurt zijn is nog niet bekend.
Bron: Techcrunch

 

Twitter
Zlfd vgltj, nw nstj
Nee, het is niet dat de stagiair per ongeluk een latte macchiato over het toetsenbord heeft laten vallen, maar we typen gewoon mee in de stijl van de nieuwe testapp van Twitter!
Voor wie het heeft gemist, Twitter komt met een gloednieuw testplatform genaamd Twttr. Wie heeft er nou klinkers nodig?

Twitter lanceerde begin dit jaar talloze nieuwe functies, maar soms is testen lastig in een app waar iedereen die nieuwe functie of dat nieuwe foefje uit wilt proberen. Door een apart platform te creëren waar de genieën van Twitter hun escapades kunnen plaatsen.

De eerste dingen waarnaar gekeken worden zijn een nieuwe layout, kleuren om verschillende functies van tweets uit te lichten en meer. Het is zelfs mogelijk om mee te doen als testpersoon! Meld je hier aan om Twitter een nog leuker nestje te maken.

 

Lachen naar het vogeltje!
Beeldende content wordt steeds belangrijker en dat zien steeds meer en meer social media kanalen. Twitter, of zullen we Twttr zeggen, snapt (woordgrap-alarm) dat ook en komt daarom met een Snapchat-achtige camera functie!

Twitter laat Stories vooralsnog even liggen, maar neemt in plaats van dat overlay filters over die het kiekje wat leuker kunnen maken. Daarnaast geeft de camera ook meteen hashtags weer die relevant zijn voor je locatie, waardoor anderen mee kunnen genieten. Best fijn!

 

Volg je het nog?
De uitspraak ‘volg mij op Twitter’ is verworven met het afgelopen decennium, maar functies en uitspraken evolueren over tijd. Daarom komt Twitter nu met een update, namelijk het abonneren op een draadje.

Zitten er dan kosten verbonden aan zo’n abonnement? Het enige wat je moet doen is om rechtsboven een Twitter-draadje op het belletje te drukken, en klaar is Kees! Een kind kan de was doen.

Je hoeft zelf niet eens op de tweet te reageren of iets dergelijks, gewoon met je luie vinger op dat belletje drukken en done!

Bron: Techcrunch

 

Instagram
Een onsje meer?
De grappen over gewicht met ‘gram’ in je naam zijn eindeloos en ook hier konden we het niet laten. Toch zit er een kern van waarheid in! Instagram komt namelijk met een checkout on Instagram-knop voor tijdens het shoppen!

Zo hoeven klanten de app niet meer te verlaten, zoals dat nu wel het geval is. Je aankoop doen in Instagram én jouw aankoop wordt gebruikt om je algoritme te personaliseren. Dat is dus dat figuurlijke onsje meer, maar daar klagen we toch niet over?

Gebruikers van deze optie betalen een kleine commissie aan Instagram om deze knop te gebruiken, wat natuurlijk niet minder dan logisch is. Een simpel, maar effectief verdienmodel gezien de ongekende toename in social commerce en er overal wel een slaatje uit te slaan is.

 

Samen kijken?
Naast dat het een bron van inspiratie, fashion en nog meer is, staat Instagram ook bol van de leuke filmpjes en memes die je met je vrienden deelt. Toch kan het soms lang duren tot er een reactie op komt, en dan is de grap alweer weg. Daar heeft niemand zin in en daarom lijkt Instagram met dé oplossing te komen…

De codering van Instagram verklapte namelijk dat er gewerkt wordt aan een Watch Party-functie! Facebook introduceerde deze functie eind vorig jaar en ook voor Instagram leek dit onzes inziens een logische stap. De insteek is hoogstwaarschijnlijk om IGTV, wat toch een beetje tegenvalt, een boost te geven bij gebruikers.

Instagram ontkent overigens in alle geuren en kleuren dat hieraan gewerkt wordt, maar alle early birds waren het unaniem eens dat dit een perfecte toevoeging zou zijn voor de app. Wat is er nou leuker dan video’s bekijken met je maten, zeker als dat dan ook over afstand kan!

 

Skippen en swipen
Instagram staat bol van de video’s, maar om nou steeds de hele video te bekijken tot de clue valt is met onze korte aandachtsboog vandaag de dag een brug te ver. Daarom test Instagram iets heel handigs!

Wat is dat dan? Het is namelijk dat je hoogstwaarschijnlijk binnenkort een videoslider krijgt. Kijk je een kattenfimpje en wil je deze snel laten zien, zonder dat je een halve minuut ongemakkelijk in alle stilte samen naar het beeldscherm kijkt? Dan is deze functie voor jou.

Hoe vaak loop jij tegen dit probleem aan? Of is het slechts overbodige luxe? Wij snappen in ieder geval wel dat dit een stuk handiger is, omdat Instagram in feite het laatste videoplatform is dat nog geen seekbar had.
De functie wordt publiekelijk getest, waardoor de functie dus naar alle waarschijnlijkheid wereldkundig wordt gemaakt!

 

Overig
Eenmaal, andermaal
Privacy is een woord dat de afgelopen anderhalf jaar vaak in een adem genoemd werd in met social media en alle platforms doen hun uiterste best om dit element goed tot hun recht te laten komen. Maar er zal toch altijd één platform de eerste zijn, en dat is Telegram.

Telegram, waar men vaak naar toe trekt wanneer WhatsApp weer eens een meltdown heeft, voegt namelijk een vrij ingrijpende optie toe: het permanent verwijderen van je chatgeschiedenis. Juist, als sneeuw voor de zon.

De functie, met de liefkozende naam ‘nuclear option’ verwijderd berichten voor jezelf en de ander, zonder dat er ook maar een spoortje overblijft. Een goede toevoeging? Daar kan over getwist worden, afhankelijk van de doeleinden waar je het voor gebruikt. Laten we maar van het beste uit gaan…

 

Payterest
Betaalde advertenties ontkomt niemand meer aan, want ze zijn werkelijk overal. Toch bleef een enkeling achter, waaronder Pinterest. Het was mogelijk in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië, maar in Nederland was deze functie nog voor niemand mogelijk.

Tot eind maart! Pinterest gaat zelfs naar de beurs en bracht in de tussentijd Pinterest Advertising uit in Nederland! De functie maakt het nu mogelijk om jouw pins individueel, of als onderdeel van een campagne te adverteren naar hartewens.

De opties zijn oneindig, met doelgroepen op basis van interesses, productcategorieën, deelcategorieën, taal en nog veel meer. Pinterest biedt dummies ook de mogelijkheid om de opties in alle rust door te lezen en je te helpen waar het nodig is. Een perfecte toevoeging zouden wij zeggen! Get pinning!

 

En door(sturen)
Je krijgt soms een appje waarvan je denkt ‘lol, even doorsturen naar die en die’. Onschuldig toch? Ondanks dat worden ook vaak verkeerde berichten doorgestuurd en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom werkt WhatsApp aan een functie waar iedereen wel enthousiast van kan worden!

Wordt een bericht vaak doorgestuurd? Dan wordt er aangegeven hoe vaak een bericht is doorgestuurd. Het is een perfecte toevoeging in een tijdperk waarin cyberpesten en fake news de scepter zwaaien, maar dus niet voor lang.
Wanneer een bericht zelfs vaak door wordt gestuurd, komt er een melding te staan dat een bericht ‘frequently forwarded’ is. Altijd goed om te weten.

Bron: Androidworld (Whatsapp gaat tonen hoe vaak een bericht is doorgestuurd)

Maar dat is nog niet alles. Zo gaat WhatsApp een limiet op doorsturen introduceren en kun je ook de legitimiteit van afbeeldingen controleren. Alles voor een veilige online-omgeving!

Zo was er weer genoeg om te beleven in maart en zit er veel tussen waar iedereen blij van kan worden. Uiteraard was er nog veel meer, maar anders lees je dit artikel in de zomervakantie nog. Ook niet de bedoeling, want anders kun je onze nieuwe kennisblogs en updates niet in de gaten houden!

Houd onze site en socials goed daarom dus goed in de gaten voor meer nieuwtjes, artikelen en meer!

Sharing is caring!