Chat with us, powered by LiveChat
 

The Social Recap; juli

The Social Recap; juli

Het was een historische maand en dat is nog een understatement. De warmterecords sneuvelden achter elkaar. We bereikten voor het eerst 40 graden Celsius in Nederland, de maanlanding ligt alweer een halve eeuw achter ons en onze Oranje Leeuwinnen behaalden de finale van het WK. Maar hoe hoog liepen de temperaturen op in social medialand? In je favoriete maandelijkse artikel graven we weer diep in de ontwikkelingen, want komkommertijd doen we niet aan (tenzij het gin en tonic is)!


Instagram
MSN 2.0
Wie herinnert zich het goude oude MSN nog? Iedereen die de respectabele leeftijd van 20 heeft behaald kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren. Maar deze relikwie van het verleden maakt een doorstart voor de nieuwe generatie: Instagram Live Group Chat!
Met de Join Chat’-sticker is het namelijk mogelijk om samen met je volgers een groepschat te beginnen. En niet eens alleen je volgers, want ook buitenstaanders kunnen gewoon gezellig meedoen door een verzoek te sturen!

Wil je met wat mensen meeten, maar geen ongemakkelijke WhatsApp-groepschat aanmaken die slechts één keer gebruikt wordt en daarna in de krochten van je chatlijst verdwijnt? Dan is dit zonder twijfel de toepassing die je wilt! En het mooiste is dat het ook al in Nederland beschikbaar is, dus go go go! 

Een gele kaart
In het voetbal is een gele kaart is een waarschuwing, een tweede gele kaart is ophoepelen. Maar op social media bestaat dat eigenlijk niet. YouTube deed het jaren geleden al met de zogenaamde ‘strikes’ en sommigen zullen de ‘tweetjail’ nog voor de geest kunnen halen.

Instagram heeft het licht gezien en komt daarom met een gele kaartvoor accounts, als waarschuwing voor verwijdering. Heb je een post geplaatst die genoeg aangekaart wordt, omdat het in strijd is met de richtlijnen van Instagram, dan wordt je account niet meer zonder pardon verwijderd. Instagram stuurt je netjes een ‘laatste waarschuwing’, zodat je op de hoogte bent van de situatie.

Bron: Techcrunch (Instagram will now warn you before your account gets deleted, offer in app appeals)

Het is een goede toevoeging aan de richtlijnen, maar alsnog is het vaak oppassen voor valse beschuldigingen. Vaak wordt accounts verwijderd omdat men eigen rechter speelt. Mede hierdoor kan de eigenaar van de pagina, wanneer daadwerkelijk een dergelijke situatie zich voordoet, zich voorbereiden en inspelen op wat er gevraagd wordt. Wij geven het in ieder geval vijf sterren!

Twitter
Een nieuw jasje
Wij hebben nieuwe kleding nodig, maar apps moeten soms ook een nieuwe verschijning krijgen. Zeker als het op een gegeven moment de standaard wordt en je daardoor het verschil niet meer kan zien. Op Twitter gebeurt dat vaak met het zoeken naar ‘replies’ van de originele plaatser’ en daar heeft het vogeltje een oplossing voor gevonden!

Wanneer je de originele tweeter bent en je de discussie aangaat in de replies, dan krijg je een microfoontje achter je naam. Het heeft wat weg van de icoontjes die men in de Facebook-groepen achter de naam krijgt, zoals ‘oprichter’, ‘rijzende ster’ of ‘nieuw’. Eerder werd er geëxperimenteerd met labels, maar Twitter kiest nu dus voor een meer beeldende oplossing. En zeg nou zelf, icoontjes zijn toch veel leuker dan een grijs blok tekst!

Cluedo op Twitter
De hardcore-Tweeters kennen het probleem als geen ander. Je ziet een tweet met veel reacties, maar het merendeel is niet meer zichtbaar. Toch zijn er reacties gekomen op de onzichtbare tweet, maar jij blijft in mysterie en radeloosheid achter. Wat werd er nou precies gezegd?

Om je niet meer in het duister te laten tasten gaat Twitter ervoor zorgen dat er informatie geboden wordt over waarom de tweet niet meer beschikbaar is. Context is altijd belangrijk bij onbekende redenen en Twitter denk daarom met ons mee. Vaak gaat het over een verwijderde tweet, een gedempt sleutelwoord of iemand die jou geblokkeerd heeft. Wanneer deze functie gelanceerd wordt is vooralsnog onbekend. De ironie! 

Verstoppertje spelen
Waar we in het bovenstaande stukje hadden over transparantie, gaat de volgende ontwikkeling juist over censuur. De auteur van de tweet heeft de macht, maar soms is dat niet altijd voldoende. Daarom komt Twitter met het volgende: een verberg-optie voor reacties’.

Ben jij de spamaccounts onder je tweet ook spuugzat? Dan is dit de optie voor jou! Uiteraard is de insteek van Twitter om gesprekken en draadjes meer overzichtelijk te houden, want er is niets vervelender dan misinformatie of reacties die helemaal nergens over gaan.

Bron: Techcrunch (Twitter launches the ‘Hide Replies’ feature , in hopes of civilizing conversations)

Maar zijn de reacties dan voor niemand meer leesbaar? Dat niet. want mensen hebben op namelijk altijd de optie om de verborgen reactie te kunnen lezen door deze simpelweg aan te tikken. Momenteel is de functie alleen in Canada beschikbaar, maar lijkt een kwestie van tijd voordat de hele wereld er gebruik van kan maken!

Een nieuw jasje, deel 2
Maar er zijn meerdere nieuwe jasjes die Twitter aantrekt, want wat dacht je namelijk van een gloednieuwe interface op de website! Twitter.com is een makeover ondergaan waar menig celebrity jaloers op zal zijn, want qua strakheid krijgt het vijf sterren van ons panel!

Het verschil met de oude interface is dat het stukken overzichtelijker is. Trends geven nu direct aan hoeveel tweets er worden geplaatst en bieden meteen een link naar een bijgeleverd artikel aan. Voorheen was dit alleen beschikbaar op de mobiele versie, maar nu kunnen ook de desk- en       egegegegegegegegegegegegegegeg          laptoptweeters gebruik maken van een overzichtelijke site!

 

Maar wat is er nog meer veranderd?

  • De tabjes met de dm’s, je profiel en ‘explore’ zitten nu links in een overzichtelijk rijtje, in plaats van aan de bovenkant.
  • Naast de balk waarin je kunt tweeten, is er een extra knop gecreëerd, aan de onderkant van het linkermenu.
  • Je statistieken zijn verdwenen van de interface. Voorheen zaten deze linksboven, nu zijn deze permanent verbannen naar je profielpagina.

Veel veranderingen, maar al met al een ontzettend goede facelift! Neem zelf maar een kijkje op Twitter…

Overig
Helaas mensen, komkommertijd bestaat ook in social medialand. Toch hebben we de interessantste nieuwe tools en toevoegingen kunnen vinden die de andere spelers hebben ontwikkeld!

Appvolutie
Appen op andere apparaten kan natuurlijk al, maar je telefoon moet altijd verbonden of aan zijn. Toch gaat dat veranderen en het is een prachtig toekomstbeeld: appen zonder actieve telefoon

We hebben niet altijd een powerbank, stopcontact of elektriciteitscentrale bij ons, maar we willen wel in contact blijven via andere apparaten. Er wordt gewerkt aan een versie voor Android en Apple, maar wanneer deze gaat komen is nog een groot mysterie. Wanneer er meer bekend is laten we het uiteraard weten! 

Emojiregen
17 juli was het ‘International Emoji Day’ en laat dat nou de perfecte gelegenheid zijn om nieuwe emoji’s de wereld in te slingeren! Oké, ze werden niet uitgebracht, maar de definitieve selectie werd in ieder geval gemaakt. 

De zogenaamde ‘draft’ werd in februari al aangekondigd, maar nu weten we dus ook precies wat we kunnen verwachten. Emoji’s voor mensen met een lichamelijke beperking, meerdere seksuele geaardheden en nog een aantal random emoticons komen in ieder geval snel onze kant op! De herfst van 2019 moet ons nieuw emojimateriaal bieden, maar de volledige lijst is in ieder geval al te bekijken op Emojipedia!

De reislijst van de vakantieman
Ga je in augustus nog naar een ver oord? Dan is het handig om wat lijstjes bij de hand te hebben qua informatievoorziening. Welke plekken je absoluut moet bezoeken, welke restaurantjes de beste Friet van Piet serveren en welke AirBnb’s je moet vermijden. Daarom komt Google Maps met een update van haar lijstjes!

Bron: Slashgear (Google Maps finally lets you view your lists the way you like it)

Sla je een bepaald iets op in een van je vele lijstjes, dan is het makkelijker om memo’s te plaatsen voor jezelf. Maar dat is nog niet alles, want het algoritme dat de lijstjes ondersteund krijgt ook een update! Zoals bovenstaand voorbeeld laat zien, wordt er door het algoritme nu een betere aanbeveling gedaan. Zie je een standbeeld dat je wilt bezoeken, krijg je niet ineens een strand dat 8.000 kilometer verderop ligt. Lekker man!


De zomer is in volle gang, maar dat betekent niet dat wij stilzitten! Ook tijdens het terrasweer op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, kennisblogs en ander nieuws? Vergeet ons dan niet te volgen op social media en onze website in de gaten te houden!

Lees je dit vanuit je hangmat of een strandbedje aan de Copacabana? Dan wensen wij je namens Somention een hele fijne vakantie! 

Sharing is caring!