Chat with us, powered by LiveChat
 

The Social Recap; week 3

The Social Recap; week 3

We zijn alweer halverwege de eerste maand van het jaar en de feestroes is ondertussen bij iedereen weer opgetrokken. De derde week van het jaar verdient zeker geen bronzen medaille, want het liep wederom ‘storm’ in social medialand. WhatsApp kondigt een aantal nieuwe functies aan, Snapchat en Messenger gaan op de schop en Facebook waant zich in de rol van Christopher Columbus.

Keep Your Friends Close…
Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord of gelezen, maar het gaat dus echt gebeuren. Facebook gaat terug naar haar roots, namelijk het verbinden van mensen. Wanneer zo’n megalomaan bedrijf terug gaat naar de kern, wordt dat vaak met applaus ontvangen. Alleen is het bij Facebook het totaal tegenovergestelde gebleken, aangezien bakken met kritiek een soort zwaard van Damocles boven het hoofd van Mark Zuckerberg laten zweven.

De totale makeover gaat moederbedrijf Facebook Inc. 3,3 miljard euro kosten en focust zich met name op de algoritmes in de nieuwsfeed. Bedrijven, merken en bekende personen worden meer en meer naar de achtergrond gedrongen, waar Tante Bep juist de spotlight op haar gericht krijgt. Een gigantische uitdaging voor de business pagina’s, maar geen onoverkomelijke heuvel!

Wanneer de veranderingen een duidelijker beeld krijgen, komen wij hier zonder enige twijfel op terug. Vooralsnog ligt het idee continu onder vuur en laten we het monster van Frankenstein nog even met rust. Hou onze website en socials dus goed in de gaten!

Om de gemoederen nog enigszins bezig te houden, wat vinden jullie van de aangekondigde veranderingen?

Whats@
Met WhatsApp Business aan de horizon lijkt daar de focus te liggen, maar niets is minder waar. Zo vergeten ze ons niet bij WhatsApp Inc. HQ, want zo werden deze week maar liefst 3(!) nieuwe functies getest of gespot door gebruikers. Welke dat zijn leggen we hieronder één voor één uit!

WhatsApp mentions

 • We kennen het allemaal in groepsapps. De chat blaast op en je wordt getagd in een bericht, maar deze verdrinkt helaas net zo snel als de Titanic in de eindeloze berichtenstorm. Daarom test WhatsApp momenteel een mentionknop in groepsapps!

  Zoals je kunt zien, ontstaat er een knopje aan de rechterkant van je scherm met het aantal gemiste mentions. Het is natuurlijk dan nog wel zaak dat de mentionfunctie überhaupt gebruikt wordt. Verder is dit natuurlijk een uitstekende toevoeging, zeker voor wanneer je een feestje plant of de baas uit z’n stekker gaat en je zo in één oogopslag kunt zien of je op het matje moet komen of niet. Wij zijn fan en zijn benieuwd of het doorgevoerd wordt!

 • Om even verder te gaan over de boze baas uit de vorige paragraaf, biedt WhatsApp binnenkort ook een nieuwe admin functie. Op dit moment kun je met meerdere mensen tegelijkertijd beheerder zijn van de groep, maar zijn er veel onenigheden tussen deze admins, net zoals in de Tweede Kamer. Daarom wordt er op dit moment aan een functie gesleuteld waarmee admins elkaars status kunnen ontnemen. Een soort sociale vorm van Game of Thrones, maar wel ontzettend handig!

  Zou jij de huidige groepsbeheerder laten vervangen? Of zit alles wel snor in jouw groepsapp?

 • Ken jij nog de ‘chain mails’ van pakweg 15 jaar geleden? Een mailtje dat je door moet sturen naar 10 andere mensen of anders stond er iets vreselijks te gebeuren. Helaas is deze trend geëvolueerd en is het regelmatig te vinden op WhatsApp. Een goed voorbeeld is het berichtje dat WhatsApp betaald wordt of iets dergelijks.

  Daar komt waarschijnlijk binnenkort een oplossing voor, namelijk een spam alert melding voor je het bericht naar anderen stuurt. Zeker in deze tijd van nepnieuws kan het een welkome functie zijn voor mensen die hier vaak het slachtoffer van worden.
  Vooralsnog een ienieminie test, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat hier werk van wordt gemaakt. Hou het in de gaten!

  Om even nostalgische gevoelens op te halen, heb jij ooit een kettingmail doorgestuurd naar anderen?  

 

#MakeSnapchatGreatAgain
Anderhalve maand geleden kondigde Snapchat haar grote redesign aan en de wereld hield haar adem in. Zou de makeover Snapchat redden van de ondergang en voor een ommekeer zorgen? Het tegenovergestelde werd helaas waar en Snapchat wordt continu met de grond gelijk gemaakt. Terug gaan naar een oude versie? Niet mogelijk…

Snapchat redesign

Met de redesign heeft Snapchat haar kernwaarden in feite omgeruild voor een mooier jasje. Alleen maakte het witte spookje hier de fout in de doelgroep: jongeren. Jongeren willen gemak en houden over het algemeen niet van grote veranderingen. Door dat Snapchat hier een iets te drastische verandering doorvoerde, is het hek nu helaas van de dam. 2018 wordt het jaar van de waarheid, maar krijgt Snapchat de motor nog aan de praat? Het zou ons benieuwen…

Facebook vs. Netflix
Jazeker dames en heren, het gaat echt gebeuren! Facebook roerde zich al voorzichtig op de ‘on demand’-markt, maar de volgende stap wordt gezet: een Facebook Original Title.  

Het aanbieden van een eigen titel ligt volledig in lijn met de renovatie van de tijdlijn. Facebook probeert zich meer en meer te focussen op high-end content om je tijdlijn nog levendiger te maken. Om mensen daadwerkelijk naar deze videocontent te laten leiden, heeft Facebook de serie Sacred Lies opgekocht. Het toont meteen de ambities die Facebook heeft om de strijd met Netflix in een stroomversnelling te krijgen.

Zo probeert Facebook een soort middenweg te worden tussen YouTube en Netflix, door high-end series af te wisselen met simpele video content. Gaat Facebook hierin slagen? Laat het ons weten in de reacties!

CinemaBookWatch Parties
We kennen allemaal het nummer ‘Music Sounds Better With You’ van Stardust, maar de titel is ook gewoon waar. Hetzelfde geldt daarom natuurlijk voor het kijken naar series of films, want het zorgt voor gezelligheid. Daarom kondigt Facebook een functie aan om in groepen samen video’s te kijken, genaamd Watch Parties.

Wanneer je lid wordt van zo’n groep, kan de admin video’s voorstellen die ieder groepslid kan kijken. Dit kunnen livevideo’s zijn, maar ook opgenomen materiaal. De video’s moeten echter wel op Facebook staan, dus het werkt niet met bijvoorbeeld YouTube.

 

InstaGIF Stories!
Stories blijven ongekend populair en ook in 2018 zullen weer miljoenen Instagrammers weer vol plezier gebruik maken van deze functie. Daarom komt Insta met de volgende geweldige functie, namelijk GIF’jes voor in je Stories!

Insta giphy

Waar WhatsApp en Facebook in zowel de reacties als in Messenger een samenwerking had met Giphy, is Instagram nu dus ook eindelijk aan de beurt. De GIF’jes kunnen geplaatst worden als stickers in je Story en zorgen weer voor een extra dimensie aan je Insta-ervaring!

De vraag is natuurlijk niet of je hier gebruik van gaat maken, maar hoe vaak?

Messenger gaat op de schop
Messenger klinkt als een simpele app, wat het ook lange tijd was. Alleen probeerde Facebook met Messenger een revolutie te starten en propte de arme chat-app vol met onnodige en vooral overdreven functies. Games, stories, augmented reality, 5 verschillende soorten stickers, gif’jes, noem het allemaal maar op. Metaforisch gezien als een gans die geforceerd gevoed wordt met een stok, zit ook Messenger helemaal vol en het is tijd om het beestje uit haar lijden te halen.

Daarom kondigde Facebook aan de bezem door Messenger te halen in 2018. De grote pijlers waar men aan gaat werken zijn als volgt:

 • Real-time communicatie om men direct met elkaar in verbinding te krijgen.
 • Groep chats om het sociale aspect hoog in het vaandel te houden.
 • Visuals worden nog prominenter gebruikt dit jaar en waren in 2017 de meest voorkomende vorm van communicatie in Messenger.
 • Klantenservice om de drempel tussen bedrijf en klant zo laag mogelijk te houden en de toegankelijkheid voorop te stellen.
 • ‘Message marketing’ in plaats van overdreven aanwezige ads. Hierdoor komen bedrijven minder opdringerig over in de ogen van lezers.

 

2018 belooft voor Facebook en al haar applicaties een roerig jaar te worden. Met de nieuwe tijdlijn als grootste eyecatcher wordt het belangrijk om niet de kleine details uit het oog te verliezen. Gelukkig is Facebook volwassen genoeg om te kritisch naar zichzelf te kijken en voorspellen we veel goede veranderingen.


Om af te sluiten beginnen we vanaf deze week aan de vraag van de week. Het is natuurlijk altijd leuk om te kijken welke sentimenten er spelen onder de lezers, dus luistert de vraag als volgt:

‘Wat verwacht jij van de vernieuwde Facebook tijdlijn?’

Laat het ons weten in de reacties en vergeet niet onze website en socials in de gaten te houden!

Sharing is caring!