The Social Recap; week 18

The Social Recap; week 18

The Social Recap; week 18

Het is mei en volgens het spreekwoord leggen alle vogels dan een ei. Ook in de digitale wereld, maar daar leggen de social mediagiganten juist weer eieren, gevuld met updates! Om goed op de hoogte te blijven van deze babyboom, gemixt met een wederopstanding, nemen we je zoals altijd weer al te graag mee in onze nieuwe The Social Recap; week 18!

 

Return of the Hyve

Krabbelen, de dansende banaan en goldmember. Zomaar drie termen uit de Dikke van Dale van het gekoesterde sociaal platform Hyves. Het zal je niet zijn ontgaan, maar Hyves was even kort terug!

Na de Facebook-gate en de hetze die er omheen ontstond, kwam er een ludieke oproep om Hyves terug te brengen. Een aantal studenten uit Enschede namen deze smeekbede erg serieus en smeedden een plan om de oranje ‘H’ binnen aanzienlijke tijd terug op het World Wide Web te krijgen…

En zo geschiedde! Afgelopen woensdag, 2 mei 2018, kwam Hyves weer ‘terug’ na 4,5 jaar afwezigheid. Alleen onder de ongeautoriseerde kopie en naam www.hyven.nl. Terug naar krabbelen en het aanpassen van je persoonlijke pagina, voor even waren we weer in die goede oude tijd. Totdat bekend werd dat de site binnen twee uur alweer gehackt was… Telegraaf Media Groep, eigenaar van het oorspronkelijke platform Hyves, is in ieder geval niet van plan om een nieuwe Hyves te lanceren.

Dus het was leuk voor even.. maar wat denken jullie? Zou een wederopstanding van Hyves ons soelaas bieden?

 

Facebook-a-thon 1

Het is mei en dat betekent dat de lente in volle vaart is! Naast dat de vogeltjes uit volle borst fluiten, is ook Facebook bezig om zich goed te laten horen. Op 1 mei maakte Facebook tijdens een keynote maar liefst 12 nieuwe functies wereldkundig!

Om je op de hoogte te brengen, sommen we de belangrijkste even voor je op!

  • De ‘face’ in Facebook wordt steeds serieuzer, zeker wanneer Facebook virtual reality avatars aankondigde, gebaseerd op jouw gezicht. Avatars worden steeds realistischer, maar hier wordt toch wel echt de volgende stap gemaakt. Enige probleem voor Facebook is dat het voorlopig nog gelimiteerd is tot gebruikers van Oculus. Laat dat nou iets te duur zijn voor buurman Kees…

The Social Recap; week 18 - FB VR

  • Het is 00.00 op je verjaardag en tot 23.59 kun je verwachten dat je telefoon roodgloeiend staat van allerlei felicitaties op Facebook. Het werd maar vaag toegelicht, maar Facebook hintte naar een gezamenlijke felicitatie aan het einde van de dag! In plaats van dat iedereen een berichtje plaatst, kunnen vrienden een berichtje plaatsen in een soort ‘box’, waar de jarige deze aan het eind van de dag ontvangt en alles tegelijkertijd ontvangt! Scheelt weer een gekneusde vinger van het liken en reageren op alle felicitaties.
  • Waar game-ontwikkelaars nu vrij baan hebben op Facebook, komt het volgende bericht als een geschenk van bovenaf. Waar reclame-inkomsten tot nu toe de enige vorm van omzet was, heeft Facebook aangekondigd dat ontwikkelaars nu ook in-app aankopen kunnen ontwikkelen. Extra levens of boosters kopen, een kind kan nu dus de was doen! Weer een extra zakcentje voor de ambitieuze Candy Crush-concurrent.

Zo komen we aan het einde van deel 1 van de Facebook-marathon, maar we gaan verder na de reclame!

 

The Social Recap; week 18 - Snap Stories

Snap zegt sorry

Wie verlangt er nou niet terug naar het Snapchat van voor november 2017? Alles was vele malen overzichtelijker en makkelijker te gebruiken. CEO Evan Spiegel heeft eens goed in de spiegel (hihi) gekeken en Snapchat draait binnenkort iets terug in haar design.

Wat dan? De Stories gaan weer terug naar het kopje ‘Discover’. Het spreekwoord ‘je komt altijd terug op het oude nest’, blijkt dus ook op te gaan voor social media. Snapchat is terug naar de tekentafel gegaan en dit lijkt een grote stap om de tegenvallende statistieken tegen te gaan.

Moet Snapchat volledig terug naar het oude design om zichzelf te redden of lijdt het hierdoor alleen maar meer gezichtsverlies? Laat het ons weten in de reacties!

 

 

Facebook-a-thon 2

Klaar voor de volgende lawine aan Facebook-updates? Stoelriemen vast, want we gaan weer verder!

  • The Social Recap; week 18 - Spotify Story ShareWe hebben het er eerder over gehad, maar tijdens de keynote maakte Facebook het eindelijk officieel: 3D-foto’s op je tijdlijn! 3D-foto’s lijken de volgende stap als het gaat over beeldende content, als opvolger van de 360-graden en panorama’s. Een handige inhaker op de lange termijn!
  • Een ramp, aanslag of crisis is iets wat we het liefst ons leven lang ontwijken, maar deze onvoorspelbare gebeurtenissen kunnen ons allemaal overkomen. Om nog nuttiger te zijn, heeft Facebook haar online crisiscentrum een upgrade gegeven. Begeef jij je in of rond het epicentrum, dan kun je dus real-time gebeurtenissen doorgeven via het crisiscentrum. Blokkades, inferni of iets anders, je kunt het binnenkort allemaal doorgeven op het moment suprême om de situatie draaglijker te maken.
  • Heb je een bepaalde ‘mood’, dat je wil vertalen door middel van een nummer van Nirvana? Tot nu moest je screenshotten, bijsnijden en plaatsen, maar zou dat niet handiger zijn met een simpele knop? Die komt er! Binnenkort kun je vanaf Spotify, Soundcloud en GoRp direct acties delen naar je Stories op Insta en FB! Scheelt weer 5 seconden van je middag!
  • Respecteer de klassiekers om innovatie toe te laten, een quote die zomaar uit het welbekende mouwtje wordt geschud. Dat is ook bij Facebook het geval geweest, aangezien ze de groepen-tab terug gaan brengen! Alle groepen op een aparte pagina voor meer overzicht, waarom hebben ze dit ooit verwijderd? De reboot moet voor meer engagement in communities zorgen, iets wat erg logisch lijkt omdat alles weer makkelijker te vinden is! Back to the classics 😉

 

InstaBoom

Dus jij dacht dat alleen Facebook los ging qua updates? Verkeerd gedacht! Ook Instagram kondigde een aantal updates aan, maar één sprong er daadwerkelijk uit: videobellen! Een tijdje terug kondigen we de geruchten al twee keer aan, maar de volledige functie is dus binnenkort voor iedereen verkrijgbaar!

Waar Snapchat amper drie weken geleden deze functie wereldkundig maakte, blijft Instagram trouw aan haar traditie om Snapchat te kopiëren. Naar verwachting zal het geen extreem moeilijk functie zijn en gewoon te activeren door middel van een simpele druk op het icoontje in je DM’s.

Zo komen de geruchten dus toch uit en blijft Instagram zich maar uitbreiden qua functies. Wat denken jullie, gaat videobellen via Insta een succes worden?

 

Facebook-a-thon 3

Driemaal is scheepsrecht en ook hier gaan we een eind maken aan de Facebook-marathon. De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar houd nog even vol!

  • Wereldwijd spreken we ongelofelijk veel talen, maar wij Nederlanders krijgen er maximaal 5 tijdens onze studietijd. Om je op weg te helpen in exotische conversaties, gaat Messenger automatische vertalingen toepassen in gesprekken. Verwacht echter nog geen vertalingen tussen Nederlands en Pashto, omdat er voorlopig nog geëxperimenteerd wordt met Engels en Spaans. Scheelt weer een taalcursus van 30 weken…

The Social Recap; week 18 - Messenger Vertaling

  • Facebook is van alle markten thuis en gaat zich binnenkort op weer een nieuw, nog onbekend gebied bevinden: online dating. Waar Tinder momenteel de scepter zwaait, gaat Facebook door een interne versie proberen. Gepaard met een speciale inbox, blijven Messenger en WhatsApp dus veilig uit zicht van je ‘match’. Voel jij de klik al?
  • Met de voorbereidingen voor de GDPR-wet in volle gang (binnenkort meer hierover!), kondigde Facebook wel de grootste pleister voor het bloeden aan sinds het dataschandaal: een functie waarin gebruikers alle gedeelde data kunnen inzien en verwijderen! Bang dat ‘Slagerij Het Roze Biggetje’ jouw advertentie-geschiedenis te pakken krijgt? Dan kun je dat dus binnenkort inzien en laten verwijderen met een simpel verzoek!

 

—————————————————————————————————————————

 

Buiten adem van al dat Facebook-geweld? Wij zien er in ieder geval een aantal pareltjes tussen staan die zeker een toegevoegde waarde gaan hebben. De vraag van de week is daarom ook niet ontzettend cryptisch:

‘Wat is volgens jou de beste van de hierboven genoemde Facebook-updates?’

Terwijl deze updates gedurende de lente en zomer langzaam uitgerold worden, zijn wij alweer benieuwd naar wat het najaar ons gaat bieden. Benieuwd naar wat er in de tussentijd gebeurd? Houd dan onze socials en website goed in de gaten!

LEES OOK: The Social Recap; week 17Wekelijks het laatste social media nieuws
in je inbox?

 

Gelukt! Vanaf volgende week ontvang je het laatste nieuws in je mailbox!

Too many subscribe attempts for this email address.