The Social Recap; week 14

The Social Recap; week 14

Waar de lente zich deze week steeds nadrukkelijker laat zien, pakken de social media giganten deze gelegenheid om zich ook wat meer te laten zien. De lente is het seizoen van samenzijn en daarom komen onder andere Snapchat, Facebook en zelfs Tinder met ideeën om het wij-gevoel te laten groeien! Lees verder in The Social Recap; week 14!

 

Snapt de groep het?

Snappen jullie het nog? Dat is natuurlijk een retorische vraag, want we hebben het natuurlijk over Snapchat. Het is al geruime tijd mogelijk om via verschillende manieren contact te zoeken met Snapchat, maar nu pakt het witte spookje toch echt ontzettend uit.

Het is vanaf deze week namelijk mogelijk om een videogesprek met 16 deelnemers te starten! Voor de diehard conference callers onder ons, die het overigens niet erg vinden om hun onderkin te tonen bij het opstarten van zo’n gesprek, is er binnenkort zelfs de mogelijkheid om naar 32 deelnemers uit te breiden.

Snapchat heeft al vele verwoede pogingen gedaan om de strijd aan te gaan met Instagram en Facebook Messenger, maar hier lijkt het toch een voorsprong te nemen ten opzichte van haar concurrenten. Omdat het op Instagram nog niet mogelijk is om groepsgesprekken aan te gaan, pakt Snapchat in deze race in ieder geval de leiding! Toch een opsteker voor het platform dat sinds eind vorig jaar gebukt gaat onder hevige concurrentie.

 

Stories. Part 3000

Stories. Zowat ieder sociaal platform maakt gebruik van deze simpele, doch effectieve manier van persoonlijke outreach. Je kunt het zo gek niet bedenken of een platform heeft haar eigen Story-platform. Toch heb je niet gek genoeg gedacht, want muziekplatform Genius gaat haar eigen Song Stories lanceren!

 

Genius is een platform waarop muziekliefhebbers de achterliggende gedachte achter een nummer kunnen vinden, vaak zelfs per lyric. Wisten jullie bijvoorbeeld dat ‘Vamos a la playa’ van Righeira (ja, die klassieker), over een atoombom gaat en niet over naar het strand gaan gaat? Onze credits hiervoor gaan inderdaad uit naar Genius!

Maar terug naar het concept. Genius laat je door middel van Song Stories doorklikken over het diepere verhaal over een bepaald nummer. Voor de muziekliefhebbers is dit vooral interessant om te weten, maar wat is de meerwaarde voor de normale consument?  Via Song Stories kun je door middel van de partnerschap tussen Genius en YouTube doorgelinkt worden naar verwante nummers die je wellicht ook leuk zal vinden.

Momenteel is er een pilot gestart met artiesten als Cardi B, 21 Savage en Joy Division. Naar alle verwachtingen wordt dit platform snel verder uitgebreid, want een verhaal achter de muziek is toch het mooiste wat er is?

 

Meer dan 1.000 woorden

Waar Snapchat een kleine voorsprong heeft genomen ten opzichte van andere videochat apps, probeert Messenger een klein beetje de aandacht af te leiden. Hoe ze dat doen? Door HD-video’s en 360-graden foto’s te ondersteunen als bijlage!

Het is vaak een nadeel geweest van Messenger. Je verstuurt een video, maar het verschil in kwaliteit is duidelijk merkbaar. Om de video draagbaar te maken, degradeerde Messenger een perfecte, top-notch, 100% HD, bijna Steven Spielberg-kwaliteit video tot een aantal korrels waarbij je zelf nog moest raden wat er op beeld te zien was.

Om dit soort problemen te voorkomen heeft Messenger het dus voor ons makkelijker gemaakt om dit soort content met elkaar te delen. Facebook heeft momenteel genoeg aan het hoofd en daarom komt deze update eigenlijk wel goed uit. Even een luchtje scheppen, zo zullen we het maar zien.

 

Swipen? Loopen!

Tinder. Verafschuwd en geframed als ‘vleeskeuring’ door de ene helft van de samenleving, geprezen en omarmd als hulp voor ‘sukkels in de liefde’ door de andere helft. Door de jaren heen heeft Tinder zich vaak ontwikkeld en heeft het functies succesvol geïmplementeerd of juist direct daarna weer verwijderd omdat het niet werkte.

Daarom komt Tinder binnenkort met een hele nieuwe insteek, namelijk video. Jazeker, het wordt vrij snel mogelijk om via Tinder gif-achtige video’s in je profiel te plaatsen! Daar waar de ontwikkeling richting video steeds prominenter wordt, gaan zelfs de dating-apps mee met de ‘flow’. Dat laatste woord laten we je op twee manieren interpreteren…

Zoals wij afgelopen december al een prognose durfde te maken omtrent het percentage wat videocontent betrof in 2018, is dit weer een hele andere ontwikkeling die men hoogstwaarschijnlijk niet aan zag komen. Wat denken jullie? Gaat Tinder Loops een baanbrekende ontwikkeling zijn in de online dating-scene?

 

Don’t let go!

Veel platforms zijn ondertussen overstag gegaan over het gebruik van Stories, maar soms wilt het niet vlotten. Een van deze platforms is Facebook, waar de functie gewoonweg niet aanslaat bij het publiek.

Toch is het devies ‘kill your darlings’ niet aan de orde bij Facebook, want er zijn maar liefst drie tests rondom de functie gedraaid:

  1. Facebook Stories opent meteen met het camerascherm + laatst opgeslagen foto’s, net zoals bij Instagram, zodat je de vele opties van Facebook Stories ook echt gaat overwegen.
  2. Heb je iets moois gemaakt met de camerafunctie op Facebook? Dan krijg je nu eerst de mogelijkheid om de Stories van anderen te zien voordat je jouw creatie van een tokkende kip op een kinderboerderij de wereld in slingert. Facebook hoopt dat het hiermee nog meer gebruikers (in)direct over kan halen om de Stories daadwerkelijk te plaatsen, omdat de gebruiker meteen ziet wie er nog meer een Story heeft geplaatst.
  3. Ken je de prominente versie van Instagram Stories die soms in je feed verschijnen? Als het aan Facebook ligt wordt dit binnenkort ook voor Facebook Stories werkelijkheid, alleen dan bovenaan je pagina in plaats van midden in je feed.

Zo worstelt Facebook al ruim een jaar met haar Stories-functie en lijkt het niet op de korte termijn snel beter te worden. Wil jij nou je mening achterlaten over de Facebook Stories? Lees dan nog ietsjes verder door om de ‘vraag van de week’ te lezen! Deze week hebben we hem speciaal rond Facebook Stories geformuleerd…

 

WhatsTube

Ben jij zo iemand die graag YouTube-video’s stuurt via WhatsApp? Dan wordt het binnenkort een stuk makkelijker. Wij als mensen worden tegenwoordig al helemaal gek wanneer we naar een andere app doorverwezen worden, waardoor ontwikkelaars rekening zijn gaan houden met ons ‘korte lontje’.

Met die nieuwste WhatsApp-update is het binnenkort namelijk mogelijk om de YouTube-video in een intern videoscherm in de chat te openen! Die felbegeerde twee seconden die je hiermee bespaart zorgen ervoor dat je direct kunt reageren op de kattenvideo die je dagelijks toegestuurd krijgt.

Benieuwd naar hoe dit in zijn werking gaat? Schrijf je dan in voor WhatsApp Beta via de Google Play Store en ervaar hoe het is! Stuur jij vaak korte YouTube-video’s via WhatsApp naar je maten door?

 

—————————————————————————————————————————

 

Helaas, maar ook aan onze Social Recaps komt toch een eind. Althans, voor deze week natuurlijk ;). Om je toch even met een krakend brein het weekend in te sturen hebben we weer een ‘vraag van de week’ opgesteld! Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen als je het gelezen hebt, maar:

Facebook moet haar Stories-functie gewoon loslaten’

Ben jij het hiermee eens, of zijn de tests die Facebook momenteel eruit gooit de laatste strohalm die het kan pakken? Laat het ons weten in de reacties!

Op de hoogte blijven van alles rondom Somention? Dat kan zeer zeker! Laat een like achter op deze post en onze pagina en mis niets meer!

 

LEES OOK: The Social Recap; week 13