Dé reden waarom je hashtags moet gebruiken!

Dé reden waarom je hashtags moet gebruiken!

Tien jaar geleden was het nog maar een simpel tekentje rechts onderin op je telefoon, tegenwoordig een strategisch pion in de social mediawereld: de #hashtag! Vandaag de dag gebruikt iedereen één of meerdere hashtags per post op social media, maar waarom eigenlijk? In dit artikel lees je over de wonderlijke wereld van de psychologie achter de hashtag!

 

De hashtag, of hekje, stond jarenlang in de anonimiteit, tot Chris Messina in augustus 2007 opperde om het tekentje op Twitter te gebruiken om berichten te groeperen. Zijn eerste hashtag vraag je? Dat was het woordje #barcamp! Later dat jaar, in oktober, werd de hashtag veelal gebruikt om berichten over de bosbranden in San Diego overzichtelijk te houden, met de hashtag #sandiegofires. De hashtag zoals we hem kennen, was geboren!

Tien jaar verder is de hashtag een onmisbaar element geworden voor bijna ieder bericht op social media. Het categoriseert onderwerpen en groepeert deze onder een soort denkbeeldige paraplu, zodat mensen gericht kunnen zoeken op een bepaald onderwerp. 

De keiharde cijfertjes
Hashtags zorgen van nature voor meer interactie, aangezien alles in een mooi overzicht wordt gezet en te allen tijde opgezocht kan worden. Zo genereren posts met hashtags maar liefst 12,6% meer engagement dan posts zonder een hashtag. Herkenbare hashtags zorgen voor een natuurlijke flow naar jouw post, omdat men gerelateerde zoektermen gebruikt om producten te zoeken. Bevatten jouw gebruikte hashtags genoeg gerelateerde onderwerpen? Dan zal het bereik groter zijn. Maak je bijvoorbeeld een post over een heerlijk kommetje tomatensoep van Unox, kun je bijvoorbeeld #unox, #soep, #soup, #tomatensoep of zelfs #winterfood gebruiken.

Zo kun je dus in feite zoveel mogelijk hashtags aan je post toevoegen, toch? Juist niet! Uit een onderzoek van TrackMaven is gebleken dat een post gemiddeld vier tot zeven hashtags moet bevatten om het maximale resultaat te krijgen. Waarom je bijvoorbeeld niet 24 hashtags aan een post toe kan voegen lees je verderop.

Interaction by hashtags

 

DO’S
Maar wat kun je dus het beste doen om dat maximale uit je hashtags te halen?

Makkelijk spellen en hou het kort
Hashtags moeten volledig volgens de KISS-methode gaan, namelijk ‘Keep It Short and Simple’. Hashtags fungeren namelijk als een soort doorgeefluik wat makkelijk toegankelijk moet zijn. Een hashtag als #nutellatoastlovers is vrij lang en kan makkelijk verkeerd gespeld worden. Door deze te verkorten naar #nutellalove of #nutellovers, worden jouw posts makkelijker gevonden in een eindeloze zee van posts.

Maak je hashtags specifiek en niche
Stel je voor. Je werkt voor Volkswagen en er wordt gevraagd om een social media post te maken om de nieuwe lijn bestelbusjes te promoten. Maak je hashtags specifiek zodat je zeker weet dat mensen bij jouw post en/of merk terecht komen! Hashtags als #vwvan, #volkswagen, #vwcargo of #vwpassat verwijzen meteen naar Volkswagen en zorgt meteen voor herkenning en een gerichte zoekopdracht. Wanneer je een echt specifieke hashtag hebt, kan men het woord in de hashtag zelfs gaan associëren met jouw merk. Winning!

Varieer je hashtags per platform
Ben je als bedrijf op meerdere social mediaplatforms te vinden? Zorg dan voor variatie! De verschillende platforms huizen verschillende doelgroepen die weer een ander zoekpatroon hebben. Door verschillende hashtags te gebruiken vergroot je ook het bereik dat je hebt, wat weer tot nieuwe toetreders kan leiden.

Maak een brand hashtagLay's #DoUsAFlavor hashtags
Jouw merk is exclusief, dus maak een hashtag waar alleen jouw bedrijf gebruikt van kan maken! Brand hashtags zorgen voor exclusiviteit en herkenbaarheid voor je merk en zijn dus een garantie voor bezoekers. Zo’n hashtag kan heel simpel alleen je bedrijfsnaam zijn, of juist eentje waar je viral mee gaat. Denk dan bijvoorbeeld aan Lays en de hashtag #DoUsAFlavor

 

DON’TS
Nu je weet wat je moet doen, is het natuurlijk ook handig om te weten wat je juist moet vermijden met het gebruik van hashtags…

Maak je hashtags niet té specifiek
Een hashtag als #rotterdamthehagueairport is heel specifiek, maar veel te lang en zit daarnaast ook vol met lastige lettercombinaties. Een afkorting, bijvoorbeeld #rtha, zorgt ervoor dat je veel makkelijker te vinden bent en is ook exclusief verbonden aan jouw bedrijf.

Maak je hashtags niet té breed
Even terug naar het Volkswagen voorbeeld. Als hashtags heb je de volgende gebruikt: #van, #car, #cargo en #delivery waarna je merkt dat er weinig nieuwe volgers bij komen. Dat komt namelijk omdat je té brede hashtags hebt gebruikt om op te vallen. De hashtag #van alleen heeft bijvoorbeeld al 15 miljoen hits op Instagram. Door er bijvoorbeeld #vwvan van te maken val je sneller op. Deze zoekopdracht heeft bijvoorbeeld 117.000 hits waardoor jouw post niet snel wegvalt.

Gebruik niet teveel hashtagshashtags overload
Posts met vier tot zeven hashtags halen gemiddeld het beste resultaat binnen. Daarom is het dus belangrijk om kwaliteit boven kwantiteit te kiezen, ondanks dat je bijvoorbeeld op Instagram 30 hashtags mag plaatsen. Wanneer je teveel hashtags gebruikt wek je de indruk ietwat wanhopig te zijn om op te vallen. Daarnaast trek je ongewenste aandacht in de vorm van spambots of reboundaccounts, accounts die je volgen in de hoop dat jij ze terug volgt.

Plaats je #hashtags niet in de reacties!
Hashtags gebruiken op Instagram, maar je tekstje een beetje netjes houden door deze in de eerste reactie te plaatsen? Niet doen! Zelfs op Instagram raden we dit af, aangezien het ten koste gaat van je bereik en interactie.  

 

#ingewikkeld
Hashtags zijn dus vrij ingewikkelde dingetjes die je niet zomaar roekeloos kan strooien in je social mediaberichten. Denk goed na over je hashtags, maak ze je eigen en gebruik ze dan zo effectief mogelijk! Hashtags zijn tegenwoordig niet meer beperkt tot alleen maar Twitter, dus experimenteer er zo veel mogelijk mee op alle verschillende kanalen. Bekijk je resultaten en vaar je koers vanuit daar! 

 

Delen mag ↓