Nederland in lockdown: 3 tips om jouw social media strategie aan te passen

Nederland in lockdown: 3 tips om jouw social media strategie aan te passen

Nederland in lockdown: wat te doen met je social kanalen, content, campagnes, webcare en community management?

De persconferentie was niet mals: tot en met 19 januari zal Nederland in lockdown gaan. Alle niet essentiële winkels sluiten en scholen blijven dicht tot in ieder geval 18 januari. En dat is pittig voor iedereen: ook voor onze klanten. Want wat betekent de sluiting van winkels voor je lopende social campagnes? En hoe ga je om met het (weer) doorschuiven van je content? 

We delen drie tips hoe je kunt omgaan met deze tweede lockdown:

1. Van focus op retail naar focus op e-commerce

Ons advies is net als in de eerste (intelligente) lockdown nu nog steeds: laat je als merk zien. Ook en juist in tijden van crisis. 

Nu de niet-essentiële winkels weer sluiten, raden wij aan om je focus en budgetten te verleggen naar online. Hieronder geven wij jou enkele voorbeelden hoe je dit kunt doen door middel van social advertenties.

 • Conversie ads. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste voor ondernemers die zowel een fysieke winkel als een webshop hebben. Met conversie ads kun je aankopen op de webshop stimuleren door traffic advertenties in te zetten met een ‘shop now’ button. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een stilstaande afbeelding, gifje, story of carrousels waarbij je meerdere slides met producten laat zien. Maar, hoe duur zijn conversie ads? Dat ligt aan de branche. Om jou alvast een uitgangspunt te geven: algemene benchmarks liggen tussen de €0,60 en €1,20 per klik op Facebook en Instagram. 
 • Instagram shopping. Door producten op jouw webshop te koppelen aan jouw bedrijfsaccount op Instagram, genereer je meer bekendheid en verkeer naar jouw webshop. Hoe ziet dat eruit? Dit kan door middel van een product tag op de afbeelding in de feed of door een shopping sticker toe te voegen aan een story. 
Bron afbeelding

 

 • Lead advertenties. Heb jij een bedrijf waarbij mensen jouw winkel bezoeken om bijvoorbeeld een abonnement af te sluiten? Zet dan lead ads in: een formulier op Facebook en Instagram waarbij gebruikers hun privé gegevens invullen. Potentiële klanten kunnen hun interesse in een product of dienst tonen door het formulier te verzenden en aan te geven dat je contact met hen mag opnemen. Dit is overigens ook een goede manier om je nieuwsbrief lijst op te bouwen of aanmeldingen voor programma’s te ontvangen.
 • Pinterest ads. Sinds de eerste lockdown zijn we massaal begonnen met het herinrichten van onze woningen. Pinterest is het platform voor o.a. thuisdecoratie, beauty en mode, educatie, DIY en eten en drinken. Het fijne aan Pinterest is dat je ook relevante zoekwoorden kunt toevoegen aan de advertentie. Dit jaar hebben wij een flink aantal Pinterest campagnes live gezet, waarbij de resultaten lieten zien dat dit platform vaak net iets goedkoper kan zijn dan Facebook en Instagram op basis van bereik en kliks naar de website. Wil je dus mensen bereiken maar heb je niet zoveel budget? Dan is dit platform wellicht ideaal voor jouw bedrijf. Houd wel altijd rekening met de match tussen jouw product en het platform.
 • Engagement ads. Engagement ads zoals een poll op Instagram Story of een video poll op Facebook trekken de aandacht, zorgen voor interactie en kunnen verkeer naar de website stimuleren. Dit is een leuke manier om jouw producten te laten zien én het kan ook nog eens bijdragen aan een hogere online omzet. 


 • Snapchat. Wil jij juist jongeren bereiken? Dat kan natuurlijk ook op Snapchat. Dit platform bereikt namelijk 75% van de millennials en Generatie Z (bron: Snapchat). Ook op dit platform zijn de advertenties vrij goedkoop en zou je bij een budget van €100 al 300 kliks naar de website kunnen ontvangen (afhankelijk van de branche). Op Snapchat kun je o.a. kliks naar de website ontvangen, een catalogus adverteren en lead ads maken en zelfs een AR-filter lanceren met een shop button naar jouw webshop. 

Bron afbeelding

 • Quarantaine birthdays. Verkoopt jouw bedrijf leuke producten die men ook als cadeau aan een ander kan geven? Of wil jij mensen die bijna jarig zijn inspireren met gerechten? Dan is de ‘birthday-targeting’ mogelijkheid op Facebook en Instagram een mooie uitkomst. Hiermee kun je vrienden van personen targeten die bijvoorbeeld binnen 7-30 dagen jarig zijn of juist personen die bijna jarig zijn.

 

2. Wees relevant & toon medeleven

Het allerbelangrijkste op dit moment is relevantie. Laat zien dat je weet wat er speelt bij je doelgroep en maak op relevante en gepaste manier connectie met je merk. Grote kans dat de always-on content en/of campagnes die je gepland had nu even niet passen. Schuif die content door en brainstorm over content die nu wel past. Denk aan positieve quotes, herkenbare situaties of tips hoe ouders het thuiswerken kunnen combineren met de kinderen die thuis zijn. 

Meer lezen over de vier verschillende pijlers die je kunt inzetten in dit soort tijden? Bekijk onze blog daarover!

3. Webcare & Community management: extra aandacht

Wist je dat consumenten 50% meer tijd spenderen op social media in crisistijden? Hierdoor stijgt de druk op de customer care afdelingen en daalt een positief sentiment. Maar hoe kunnen we er voor zorgen dat dit beperkt blijft? Een paar tips:

 • Goede communicatie is key: zorg voor een menselijke en transparante aanpak om onzekerheid weg te nemen.
 • Toon inlevingsvermogen: laat zien dat je als bedrijf begrijpt wat er nu speelt binnen de doelgroep.
 • Zorg dat je op kan schalen binnen je Customer care service als dit noodzakelijk is!
 • Waardeer de complimenten extra en zet juist dat positieve sentiment in het zonnetje. 
 • Maak van iets negatiefs iets positiefs door het gesprek aan te gaan.

 

We doen het samen. 

We denken bij Somention graag met je mee over het gepast inhaken op de situatie, opschalen van webcare of het vooruit denken in campagnes en strategie. Laat het ons dus weten als we je kunnen helpen! Bel ons op 085 876 95 50 of mail naar sales@somention.com

Delen mag ↓