Met deze 5 tips lukt het jou om waardevolle content te creëren voor organisch bereik! Ook in corona tijd.

Met deze 5 tips lukt het jou om waardevolle content te creëren voor organisch bereik! Ook in corona tijd.

Organisch bereik, wat is dat ook alweer? Je zou het bijna vergeten in het geweld dat advertising heet. Organisch bereik is onbetaald bereik. Het aantal mensen dat wordt bereikt door jouw gratis bericht. Dit is voor een social media kanaal een indicatie van kwaliteit.

Deze kwaliteit heeft effect op het algoritme, het grote geheim van social media. Niemand weet het precies, maar wat we wel weten is dat deze algoritmes een klein deel van de berichten aan je fans laat zien. Ze filteren als het ware de goede content van de ‘slechte’. Dat is ook wel nodig, anders zou je de hele dag aan het scrollen zijn in de krochten van Facebook of een van de andere social kanalen.

Goed om te weten over algoritmes:

– Ze zijn persoonlijk.
– Er wordt gekeken naar de kwaliteit van de content.
– Deze kwaliteit wordt getest onder je eigen volgers.

Als je post in een goede flow komt en binnen de eerste uren van livegang al likes en reacties krijgt, dan zal deze post aan meer mensen worden getoond. En dat wil je! Juist in deze vreemde corona periode waar we veelal thuiswerken, spenderen we nu al 50% meer tijd op social media. En dit zal alleen maar verder toenemen. Daarom nu nog belangrijker dan ooit dat je als merk zichtbaar bent en blijft op social media. We hebben een aantal pijlers voor jullie waar je je aan kan houden in tijden van een crisis. Deze vind je hier.

Hoe merk je of je bericht interessant is onder je volgers? It’s all about engagement!
– Likes
– Reacties (vooral het taggen van mensen)
– Shares
– Uitkijktijd (in percentage) van een video

Vanuit een bedrijf of merk is het belangrijk om veel tijd te besteden op het kanaal. Nog effectiever is het reageren vanuit het merk op reacties van je fans. Hierdoor kom je hoger in de rang en die reactie wordt aan nog meer mensen getoond: het zogeheten sneeuwbaleffect.

De 5 belangrijkste tips op een rijtje:

1. Zorg dat je actief bent op het kanaal.
2. Volg profielen en merken die bij je passen.
3. Geef je fans een reden om te reageren.
4. Stel open vragen en doe echt iets met deze input.
5. Investeer meer tijd in goede posts, dan in veel posts.

Belangrijk voor alle content: optimaliseer.

– Plaats niet bij ieder bericht een link. Hoe vaker je links gebruikt, hoe meer Facebook je zal laten ‘boeten’. Bedenk dus goed wat je doel is van de post. Soms is informeren of enthousiasmeren al genoeg.
– Keep it simple. Hoe korter en duidelijker de boodschap, hoe beter. Bedenk goed dat mensen afhaken bij veel tekst. Dus ga voor een duidelijke, korte boodschap en maak die zo engaging mogelijk.
– Creëer originele content. Denk aan employer branding, echte mensen en herkenbare mensen zoals ambassadeurs, etc. Nu in de corona tijd is het ook slim om in te spelen op de trend van webinar en online trainingen of door met je merk live te gaan, zodat je echt in gesprek kan gaan met je community.
– Taggen maar! Tag altijd de mensen of merken in je bericht die van toepassing zijn, zo krijg je meer bereik en hoe fijn zou het zijn als deze mensen ook reageren op je content, of nog beter het gaan delen! Denk weer even terug aan dat geheimzinnige algoritme. Just beat it!
– De hashtag, het blijft een lastige. Voor Facebook werkt dit niet, maar kan wel bijdragen aan herkenbaarheid of branding. Bijvoorbeeld tijdens campagnes of bepaalde inhakers. Voor Instagram zijn # wel een must, maar gebruik ze met mate.

User generated content.

Vraag je fans om foto’s of verhalen te delen en repost dit. Laat zien dat je ook echt iets met die content doet. Je fans zijn de reden van je sociale bestaan, geef ze dus ook wat credits en liefde. Juist in deze corona periode is het heel belangrijk hier veel mee aan de slag te gaan! Probeer ook verschillende challenges uit voor je merk om zo vermaak te bieden op je kanalen.

Organisch bereik is dus zeker niet dood! Je moet er alleen wat moeite voor doen. Tijd, geduld en veel energie. Als het dit werkt, gooi er dan nog wat euro’s tegenaan. Dan is Facebook blij en jij uiteindelijk ook, want je gaat omhoog in het algoritme.

Sharing is caring!