Hoe krijg je als bedrijf meer volgers en engagement op Instagram?

Hoe krijg je als bedrijf meer volgers en engagement op Instagram?

Instagram blijft als social media platform enorm groeien. Denk bijvoorbeeld aan het succes van de Stories-functie of de recente lancering van IGTV. Instagram is dé plek om visuele content te delen met jouw doelgroep en dat biedt volop mogelijkheden voor bedrijven. Maar hoe kun je als merk of organisatie het platform nu effectief gebruiken om jouw community en fanbase te vergroten? Het liefst start je gelijk met een grote en trouwe basis van volgers die enorm betrokken zijn met jouw content, maar je moet ergens beginnen. Daarom geven we een paar tips om het engagement te verhogen en ook hoe je meer volgers op Instagram kunt krijgen!

 

Instagram bedrijfsaccount
Heb jij een Instagram-account voor je organisatie, maar is dat nog geen business-account? Maak dan eerst je bedrijfsprofiel via Instagram aan en koppel deze ook aan jouw Facebook bedrijfspagina. Met dit bedrijfsprofiel heb je de namelijk de toegang om statistieken te ontvangen over je verhalen, berichten en volgers. De eerste stap om jouw community te leren kennen! Want nu kun je in realtime bijgewerkte statistieken bekijken over hoe je verhalen, gepromote berichten gedurende de dag presteren en de statistieken bekijken over je volgers en welke interactie ze hebben met jouw berichten en verhalen. En niet onbelangrijk: je kunt informatie over je bedrijf toevoegen zoals de openingstijden, de locatie en het telefoonnummer.

What you see is what you get
Als een potentiële fan of volger jouw Instagram-account bezoekt, wat zien zij dan? De eerste indruk is daarom belangrijk. Zorg er dus voor dat jouw profiel netjes up-to-date is en de bio kort samenvat wie je bent en eventueel waarom je als bedrijf op Instagram actief bent. Zorg dat deze tekst past bij jouw tone-of-voice en content.

Meer volgers op Instagram - Instagram Profielen

Stay sharp
Op Instagram zeggen beelden meer dan duizend woorden. Zorg ervoor dat daarom jouw foto’s en video’s altijd in hoge kwaliteit worden geüpload. Tegenwoordig heeft gelukkig bijna elke smartphone een camera die ook uitstekend geschikt is voor het maken van Instagram-foto’s en Stories. Ook het formaat van je content is belangrijk: vierkante foto’s werken het beste op Instagram.

Jouw feed is je visitekaartje
Zorg voor een nette Instagram feed. Dus, foto’s die bij elkaar passen en uitnodigen tot een reactie. Hierbij kun je denken aan dezelfde kleuren, terugkerende thema’s en gebruik maken van 3 soortgelijke foto’s op rij. Kijk eens naar zakelijke of persoonlijke Instagram accounts die jij persoonlijk tof vindt en experimenteer met je eigen account. Zorg er wel voor dat het binnen de huisstijl van je bedrijf blijft passen.

 

Meer volgers op Instagram - Feed Somention

Start a following!
Volg met het bedrijfsaccount ook de personen en bedrijven die al dicht in het eigen netwerk zitten en van waarde kunnen zijn op Instagram. Denk bijvoorbeeld aan jouw eigen medewerkers maar ook partners, leveranciers, influencers en mensen die als potentiële ambassadeur kunnen optreden. Kijk naar vergelijkbare accounts waar jouw potentiële doelgroep onder vallen.

What you give is what you get
Zie Instagram ook als een community platform! Als bedrijfsaccount op Instagram kan je niet verwachten dat je alleen maar likes en comments ontvangt, zonder er iets voor terug te doen. Ga juist de interactie aan met jouw doelgroep. Like bijvoorbeeld de reacties onder jouw posts, maar geef vooral ook een reactie terug! Zorg dat jouw (potentiële) volgers weten dat ze gehoord worden en ga het gesprek met ze aan. Simpel gezegd: het terugvolgen of foto’s liken van je volgers kunnen ervoor zorgen dat ze meer betrokken worden en zelfs ambassadeur worden. Be social!

Leer jouw doelgroep kennen
Gebruik de zoekfunctie op Instagram in jouw voordeel door te zoeken op hashtags en zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf, branche of producten. Door specifieke zoekopdrachten te gebruiken, vind je gelijk welke topberichten, personen, tags of plaatsen (check-ins) er interessant zijn voor jouw bedrijfsprofiel om te volgen én andersom. Gebruik dit in jouw voordeel om het gesprek te starten en de interactie aan te gaan. Zeker het gebruik van hashtags kan zorgen voor engagement en meer volgers op Instagram!

Claim your identity
Bij elke post kun je maximaal 30 hashtags gebruiken per foto/video om je toekomstige volgers te bereiken. We raden daarom aan om minimaal 5 hashtags te plaatsen onder de post of in de eerste comment. Als bedrijf is het makkelijk om voor je merk of product een hashtag/onderwerp te claimen waardoor je beter vindbaar (relevant en bruikbaar!) wordt op Instagram. Tip: houd het kort en simpel, consistent en herkenbaar. Een handig artikel: 266 Instagram hashtags die jouw bereik vergroten.

Money makes the world go round
Adverteren op Instagram is ook een optie, echter zijn de mogelijkheden om specifiek te adverteren op de groei van volgers nog gering. Je kunt bijvoorbeeld posts promoten buiten de Instagram-feed via het Facebook Advertentiebeheer. Sinds kort is het ook mogelijk om advertenties in-app te activeren. Daarvoor moet je eerst het advertentie-account koppelen. Vanuit de app kun je kiezen om de advertentiedoelgroep te sturen naar je profiel, website of etalage. Overweeg je om te gaan adverteren, zorg dat er hiervoor een marketingbudget beschikbaar is. Gebruik daarom eerst bovenstaande tips!

Meer volgers op Instagram - Statistieken

Bron: Frankwatching

Duik in de statistieken
Met jouw bedrijfsprofiel heb je ook toegang tot de statistieken. Het is vaak een kwestie van experimenteren en testen hoe jouw volgers reageren op je Instagram-posts. Die data haal je uit de statistieken. Welk plaatsingstijdstip heeft bijvoorbeeld het beste gewerkt? Welk type content of aantal woorden zijn perfect voor jouw posts? Welke hashtags werken goed voor jouw bedrijf? Dit verschilt namelijk per bedrijf en jouw volgers. Meten is weten, dus blijf testen en analyseer jouw inzet net zoals andere social media kanalen! Een handig artikel: 5 gratis tools om het beste uit je zakelijk Instagram account te halen

It’s a waiting game
Het krijgen van meer volgers zal niet altijd even snel gaan, maar bedenk ook: kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit! Besteed aandacht aan het laten groeien van je Instagram en geef om jouw volgers en potentiële fans!

P.S. volg jij ons ook al op Instagram?

Sharing is caring!