Kijk eens in de spiegel!

Kijk eens in de spiegel!

Even het collectieve geheugen testen! Eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 was Milli Vanilli niet weg te denken uit de hitlijsten en het duo leek een perfecte carrière tegemoet te gaan. Tot een tv-concert voor MTV daar in 1990 een eind aan maakte. Het duo leek namelijk te playbacken, wat aan het licht kwam omdat de muziek keihard vastliep. Bij de pakken neer gaan zitten? Welnee! Een jaar later verschenen de heren met een frisse dosis zelfspot in een commercial waarin ze het optreden keihard op de hak namen. Het publiek sloot hen daarna weer in de armen en de naam was, enigszins, gezuiverd.

Om het in perspectief te zetten, zelfspot is een ontzettend sterke marketingtactiek die je kunt gebruiken. Toch zitten er een aantal kanttekeningen aan, want voor je het weet schiet je jezelf in je voet. Daarom leggen wij in hapklare brokken uit hoe je zelfspot het beste kan toepassen (of laten toepassen, hint) in je uitingen op social media.

Toegankelijker worden als merk
Als merk kun je een specifiek doel hebben, maar het universele doel voor ieder merk of bedrijf is om toegankelijk te zijn. Een gesloten uitstraling zal niet zorgen voor een influx van nieuwe fans en kan zelfs afstotend werken bij de huidige klanten. Humor werkt daarom stimulerend voor veel nog zwevende, potentiële klanten. Het moet natuurlijk wel in het straatje van het merk liggen om humor en zelfs zelfspot te gaan gebruiken.

Zelfspot als humor zorgt ervoor dat het merk ‘menselijker’ en ‘sympathieker’ overkomt. Je erkent namelijk wat niet perfect is aan je merk en durft het te uiten. Een goed voorbeeld is deze commercial van Smart.

Met een Smart kun je natuurlijk geen ‘Dukes of Hazard’-taferelen verwachten, wat ook op een leuke manier duidelijk wordt gemaakt. Wat je wel krijgt is een perfecte stadsauto die overal kan parkeren, wat de doelgroep natuurlijk ook zoekt. Door op het laatst toch een positieve wending te geven, zorg je ervoor dat het doel niet alleen maar medelijden opwekken is. Je wilt natuurlijk niet zielig overkomen als merk, dus trap jezelf vooral niet de grond in!

Het zorgt voor leuke inhakers
Voor de voetbalfans gaat bij de naam Luis Suarez meteen een belletje rinkelen, maar wellicht herkent men de reclame van Beter Horen nog wel. De voormalig spits van Ajax loopt binnen bij de audicien en laat weten ‘vervelende fluitjes te horen’, ‘nooit op de bank plaats te nemen’ en ‘al genoeg kaartjes’ heeft.

NS

Door deze geweldige inhaker van een bekende sportman die de draak steekt met zijn imago, staat de reclame nog steeds op ons netvlies gebrand. Het zorgt voor herkenning, maar ook sympathie. Zo is dit voorbeeld goed te vergelijken met die uit de introductie van Milli Vanilli. De hoofdpersoon, of dat nou een alom bekend persoon is of merk, stelt zich kwetsbaarder op wat een menselijke kant laat zien. Ook op social zijn daar genoeg voorbeelden van te vinden. Neem bijvoorbeeld de NS en het alom bekende imago over de vertragingen. Zo haakten zij hier vorig jaar op een geweldige wijze op in.

Op de lange termijn
Klinkt het allemaal goed en besluit je tijdens het maandelijkse teamoverleg de huidige strategie van tafel te vegen ten faveure van zelfspot? Dan teken je in feite het doodvonnis van je merk of bedrijf. Zoals eerder uitgelegd is zelfspot leuk tot op zekere hoogte. Wanneer je als merk teveel beperkingen toont, kom je niet geloofwaardig maar gebrekkig en zelfs wanhopig over. Een merk dat geen vertrouwen of respect heeft voor zichzelf werkt alleen maar negatief, waardoor je de zaak na een tijd kan opdoeken. Een geintje op z’n tijd is zeker niet verboden, zeker wanneer dat hand in hand kan gaan met een inhaker, maar laat het niet uit de hand lopen. Reken dan maar op een massale exodus, want niemand gaat achter een merk staan dat niet achter zichzelf staat.

 

Zelfspot is dus een ontzettend effectieve manier om je marketing een goede boost te geven, maar wees op de hoogte van de addertjes onder het gras. Je stelt jezelf open als het ware, maar op een kwetsbaardere manier. Durf jij dus in de spiegel te kijken en dat smetje in een smiley te veranderen? Laat het ons weten in de reacties en misschien kunnen wij je van dienst zijn!