Ken je Memes!

Ken je Memes!

 

Kattenplaatjes, hondengifjes, een verward hoofd met bijschrift en nog meer kleurrijke plaatjes. Grote kans dat Michael Jordanje tijdens je dagelijkse dosis Facebook constant geconfronteerd wordt door dit fenomeen, genaamd memes. Maar wat zijn ‘memes’ (spreek uit als: miems) eigenlijk? Memes zijn social media-uitingen die een afspiegeling hebben naar een trend of recente ontwikkeling, maar dan met een knipoog en vaak een ridicule uitstraling. Een introductie!

Basketballer Michael Jordan gaf bijvoorbeeld ooit een speech op een universiteit in Massachusetts, maar moest herhaaldelijk een traantje laten. Hier reageerde het internet op door zijn huilende gezicht te photoshoppen op meerdere onnozele plaatjes, zoals hier rechts te zien. Het lijkt dus dat memes voorbestemd zijn voor alleen jongeren, maar ook bedrijven proberen het internet te veroveren met memes. Alleen gaat dat vaker fout dan goed…. Zo zijn er aardig wat regels verbonden aan het ‘memen’ als bedrijf zijnde. Laten we die nou in dit blog haarfijn uitleggen!

 • Schoenmaker, blijf bij je leest
  Iedereen houdt van memes, maar niet iedereen snapt ze ook. Kijk daarom goed naar wie je doelgroep is en bepaal aan de hand daarvan of memes ook daadwerkelijk geschikt zijn om te delen. Ben je een pensioenverstrekker, dan is er een vrij grote kans dat memes niet begrepen worden. De doelgroep is gewoonweg te oud en te conservatief om jouw katten gifje te begrijpen of leuk te vinden. Neem daarnaast natuurlijk ook jouw merkidentiteit in beraad! Zo zijn memes ontzettend handig voor speelse bedrijven, bijvoorbeeld onszelf, maar niet voor bijvoorbeeld de SGP. Staat een beetje vreemd, niet?

 

 • Geen overdosis aan memes!
  Een trend is snel geboren, maar ook weer snel gestorven door een overkill. Men wil graag profiteren van de exposure die ze krijgen door de trend, maar het kan ook averechts werken en een groot deel van je doelgroep afstoten. Probeer het een beetje genuanceerd te bekijken wanneer een meme trending wordt. Wijd er 1, heel misschien 2 posts aan, maar zorg ervoor dat het daarna weer genoeg is. Het kan bij een teveel ontzettend geforceerd overkomen, wat de gunfactor van jouw merk sterk laat afnemen.

 

 • Weet waar je aan begint…Aurora
  Memes zijn geliefd vanwege hun simpele humor en de grap is vaak hetgeen wat de meme zo succesvol heeft gemaakt. Gebruik je de meme fout, bereid je dan maar voor op de wraak van het internet. Een goed, maar pijnlijk voorbeeld is onderstaande tweet. Deze Amerikaanse boetiek probeerde in te spelen op de trend #Aurora door het te linken aan een jurk uit de winkel. Helaas stond de hashtag Aurora voor de schietpartij in een bioscoop in de stad Aurora, tijdens de première van The Dark Knight waar 12 mensen bij omkwamen. Pijnlijk…

 

 • Geniet, maar met mateMeme
  Memes zijn eigenlijk net een als biertjes. Neem je er één of twee, dan zit je nog goed. Meer dan dat..? Slecht idee! Memes zijn een uitstekende manier om juist op korte termijn volgers of fans voor je te winnen, maar geen lange termijn strategie. Wanneer je als bedrijf memes als standaard gebruikt, neem je het risico dat je als bedrijf niet serieus genomen wordt. En dat niet alleen..: het kan denigrerend overkomen op de doelgroep. Door het gebruik van memes kun je de vraag van de doelgroep een beetje ondermijnen, iets wat je juist wilt voorkomen. Een goed voorbeeld van hoe het NIET moet, is de veiligheidsvideo van Delta Airlines. Hier werd volop in ge-memed, maar kregen de kijkers het gevoel alsof ze toegesproken werden door een kleuterjuf. Zelf de video bekijken? Klik dan op de link: http://bit.ly/2ltO6BY
 • De strategie het raam uit?
  Je zit in een business overleg en merkt op dat de memes het statistisch beter deden dan de conservatieve berichten. Jullie smeden een nieuw strategisch plan samen dat volledig uit memes bestaat. Goed idee? Nee! Memes zijn in feite boosters die je om je kernboodschap heen laat draaien om er zo meer lading aan te geven. Je bereikt je doelgroep op een originele manier, maar zal ongeacht spillover krijgen. Mensen die niets met jouw product te maken hebben vinden de meme vanzelfsprekend ook leuk, maar dit zijn geen blijvers.

 

Zo komt er dus veel kijken bij iets wat zo ongelofelijk simpel lijkt. Memes zijn niet voor ieder bedrijf of iedere doelgroep weggelegd, wat ze dus juist ontzettend complex maakt. Probeer memes dus juist te zien als een soort snelle suiker tijdens de herfstdip. Het helpt je weer even vooruit, maar is niet iets waar je afhankelijk van moet worden.

Ten slotte hebben we nog een tip, natuurlijk in de vorm van een meme. Want:

Meme 2

 

Sharing is caring!