IPM meten op Facebook

IPM meten op Facebook

In onze vorige blog hebben we je uitgelegd waarom het zo belangrijk is om je niet alleen te focussen op bereik van jouw posts, maar ook te kijken naar de impact van jouw geplaatste content. Deze impact kun je meten aan de hand van de IPM (interactie per 1000 likes). Dat klinkt allemaal heel leuk, maar wat is het nou precies en hoe meet je de IPM van jouw pagina? Dat leggen we je uit in deze blog.

IPM – de formule

Je kunt van alles meten via Facebook zelf. Helaas geven al die standaard metrics weinig inzicht in hoe ‘goed je het doet’ op Facebook. En misschien nog wel belangrijker, hoe goed je het doet ten opzichte van jouw concurrenten. Hoe vergelijk je bijvoorbeeld een pagina met 100.000 likes met eentje die er 10.000 heeft? Precies met die reden is IPM ontwikkeld. IPM staat voor interaction per thousand fans. Het stelt je in staat om jouw eigen pagina te beoordelen, maar ook om verschillende pagina’s met elkaar te vergelijken op het gebied van engagement.

IPM berekent over een periode van 30 dagen het aantal likes, comments en shares die een pagina ontvangt op haar geplaatste content en deelt dat door het aantal updates en het aantal fans dat een pagina heeft. In formulevorm ziet dit er als volgt uit:

De IPM formule: ((Aantal comments + likes + shares) / aantal posts)) / #fans) = IPM

Wat er uit deze formule komt is een getal dat de relatieve interactie van pagina’s uitdrukt. Op deze manier kun je simpel pagina’s en updates vergelijken.

Een goede IPM

Belangrijk om te weten is dan natuurlijk wat een goede IPM score is. Het gemiddelde is vastgesteld op 4. Dit wil zeggen dat wanneer je een IPM score van 4 hebt, jouw pagina lekker interactief is en jouw fans dus betrokken zijn. Scoor je onder de 4, dan is er absoluut werk aan de winkel. Is jouw score boven de 4? Dan is dat absoluut geen reden om lui achterover te gaan zitten. Aangezien de score iedere keer over een periode van 30 dagen wordt gemeten, is het belangrijk dat je goede content blijft leveren. Als je een steekje laat vallen, kan jouw IPM zomaar dalen naar een waarde onder de 4. Bij de les blijven dus en zorg dat je goede content plaatst, want daar begint het natuurlijk allemaal mee.

Ben je benieuwd naar jouw IPM? Bij Somention meten we deze standaard voor onze klanten. Neem gerust contact met ons op als we dit ook voor jou mogen doen!

Sharing is caring!