Chat with us, powered by LiveChat
 

Inhakers: aanhaken of afhaken?

Inhakers: aanhaken of afhaken?

Je kent het gevoel vast wel. Je slaat ‘s ochtends het krantje open of werpt een blik op nu.nl en ziet iets waardoor je de rest van de dag met een open mond rondloopt. Zo hadden we laatst de Franse familie in de Beekse Bergen en het trollenleger van Dotan waardoor half Nederland met een confused uitdrukking op het gezicht de dag doorbracht.

 

Waar de ene helft dus achter de oren krabbelt, gaat de andere helft driftig werken. Waarom? Omdat dit soort gebeurtenissen de rode loper uitrolt voor inhakers! Wat inhakers doen, waarom ze zo effectief kunnen zijn en hoe vaak je in moet haken, leggen we je in dit blog uit!

 

De grijze massa

Social media bestaat uit ontelbare bedrijfspagina’s, allemaal met hetzelfde doel: eruit springen in iemands nieuwsfeed. Om dit voor elkaar te krijgen, creëer je uitdagende, prikkelende content die de doelgroep daadwerkelijk pakt en voor interactie zorgt. Allemaal onderdeel van een strategie, maar soms ontstaat er een situatie waardoor je even een soort ‘sluipweggetje’ kunt nemen…

Dit sluipweggetje wordt gevormd nadat er een grote gebeurtenis plaats heeft gevonden of er sprake is van actualiteiten waar het brede publiek zich mee bezighoudt. Op deze momenten kan vanuit social media worden ingespeeld door ‘deel te nemen aan de conversatie’. Neem bijvoorbeeld de hype rondom de ‘snelle planga’. Koning van de inhakers, bol.com, speelde hierop in en de resultaten liegen er niet om…

Een perfecte inhaker, want geplaatst tijdens de piek van de hype én, niet geheel onbelangrijk, relevant voor de pagina. Bol.com, voor wanneer je onder een steen hebt gelegen, is een retail verkoopsite, waar je dus ook ‘planga’s’ (zonnebrillen) kunt kopen. Hierdoor sloeg de inhaker extra goed aan, omdat het ook daadwerkelijk relevant en vooral begrijpbaar was.

Inhakers - Aurora trending

Een voorbeeld van een inhaker waar men totaal de plank bij missloeg, is deze van een boetiek in de Verenigde Staten. Celeb Boutique zag dat #Aurora trending was op Twitter en speelde hierop in door het te spiegelen aan een kledingstuk uit de winkel. Echter werd #Aurora trending vanwege de schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse stad Aurora waar 12 doden bij vielen… Ouch!

 

Het geheime wapen

Nu we aan de hand van een aantal voorbeelden hebben laten zien hoe het wel en hoe het niet moet, duiken we dieper in de theorie! De meeste social mediaplatforms werken tegenwoordig op basis van een bepaald algoritme. Dit systeem kijkt naar een aantal maatstaven bij een bericht, waaronder jouw interesses, het type content en de hype die rondom een bericht ontstaat.

Wanneer het algoritme een inhaker ‘detecteert’, ziet het deze dus als een interessant bericht voor een groot publiek. Het speelt in op een actualiteit, waardoor een aantal sleutelwoorden al snel het bericht als een lopend vuurtje kan helpen verspreiden. Maakt Neymar bijvoorbeeld namens Brazilië het winnende doelpunt in de WK-finale, dan gaat jouw bericht met ‘Neymar’ in het onderschrift sneller rond dan wanneer je hem niet noemt. Algoritmes, hate them or love them…

 

The right place, the right time

Tot nu toe lijkt het dus een kwestie van een gebeurtenis + creatieve impuls = viral gaan, maar helaas. Je dacht er makkelijk vanaf te zijn, luie boef! Voordat je als een kip zonder kop inhaakt op alles wat er op dit moment gebeurt, is het misschien handig om te weten dat er een aantal verschillende soorten inhakers zijn. Kijk je mee? Dan gaan we er in snelvaart doorheen:

Het WK is bijvoorbeeld in volle gang, maar dat komt niet bepaald uit de lucht vallen ofzo. Een moment dat allang bekend is en op een groot publiek richt, noemen we een mapped moment. Ze worden van tevoren aangekondigd en genereren veel aandacht

Alweer even geleden, maar nog altijd in onze trommelvliezen opgeslagen: Laurel of Yanny? Een moment dat viral gaat en enorm veel aandacht vergaart noem je een mounting moment. Een mounting moment is lastig voorspelbaar, bijvoorbeeld een trending topic of viral, maar blijft een langere tijd relevant.

Organiseer je als bedrijf een workshop, dan is de kans klein dat de NOS bij je op de stoep staat. Toch willen de deelnemers vaak iets kwijt over hoe het was, zowel positief als negatief. Haak je hierop in, dan heet dat een manifested moment. De reacties zijn voorspelbaar, maar meer op het individu gefocust.

Maar helaas zijn niet alle momenten te zien in je kristallen bol. Dan is het zaak om al dan niet instinctief te reageren, maar dan wel op het individu. Zo’n moment noem je een micro-moment. Onvoorspelbaar en individueel gericht, hier is het belangrijk om het bericht met interesse aan te gaan. Als voorbeeld, KLM:

 

Wat heb ik aan de haak?

Maar wat levert een slimme inhaker nou daadwerkelijk op? Zoals eerder toegelicht, je bericht wordt opgepikt door het zogenaamde algoritme en naar meerdere mensen verspreid binnen je netwerk.
Liken 20 van jouw vrienden de Facebookpagina van bol.com, maar jij niet? Dan is de kans alsnog levensgroot dat je de viral berichten van bol.com te zien krijgt, vanwege het algoritme waar o.a. Facebook mee werkt.

Maar verwacht vooral het onverwachte, want de cijfers liegen er niet om. Volgens een onderzoek creëren onvoorspelbare inhakers 3,6 zoveel shares dan niet-inhakers, in vergelijking met de 2,3x zoveel inhakers bij de voorspelbare.

Veel cijfers, maar deze zijn ongeacht merkbaar in de praktijk! Wat is er nou leuker dan jouw post zoveel meer gedeeld te zien, omdat je toevallig een eureka-momentje had toen de Britse minister-presidente Theresa May uitgleed bij haar bezoek aan een McDonalds? Doen dus!

——————————————————————————————————————-

Zo is een inhaker dus niet alleen een kwestie van aanhaken of afhaken, maar ook van een kwestie van nadenken. Past de gebeurtenis daadwerkelijk bij jou en je doelgroep? Is de doelgroep ethisch genoeg om op te reageren? En houd vooral rekening met onverwachte goudmijnen!

Meer blogs, recaps of persberichten zien? Houd dan onze website en socials goed in de gaten!

LEES OOK: In 7 stappen een ijzersterk social media planMaandelijks het laatste social media nieuws
in je inbox?

 

Gelukt! Vanaf volgende week ontvang je het laatste nieuws in je mailbox!

Too many subscribe attempts for this email address.