Hoe zet je TikTok succesvol in voor je merk?

Hoe zet je TikTok succesvol in voor je merk?

Nieuwsartikelen, blogs en in de wandelgangen. Je hoort allerlei verhalen over TikTok. Maar hoe werkt het nou eigenlijk en moet je er als merk wel of niet iets mee doen? Na het lezen van deze blog hopen we je antwoord te hebben gegeven op deze vragen. Ook heb je weer iets meer munitie op zak als je het met je collega’s of vrienden over TikTok hebt.

@somention

##BlueMonday ##Somention

♬ original sound – somention

Wat is TikTok nou eigenlijk?

TikTok is een social media platform gebaseerd op audio en video. Gebruikers worden uitgedaagd creatief aan de slag te gaan door het maken van video’s. Binnen Nederland zijn er ruim 1 miljoen gebruikers, waarvan ongeveer 850.000 gebruikers tussen de 6 en 18 jaar oud. Veel marketeers zijn nog redelijk sceptisch en zeggen dat er bijna alleen maar kinderen actief op zijn. Toch is er een enorme stijging in gebruikers met een leeftijd van 16+.

Hoe werkt een video?

Video’s op TikTok duren maximaal 60 seconden. Onder de video die je hebt gemaakt, plaats je een liedje of een geluidsfragment uit bijvoorbeeld een film of serie. Anders dan op andere socials onderscheidt TikTok twee tijdlijnen: ‘Volgend’ en ‘Voor jou’. ‘Volgend’ zijn, zoals de titel al aangeeft, de personen die je volgt. ‘Voor jou’ is een tijdlijn waar populaire berichten op verschijnen.

Hier wordt het interessant voor merken. Door middel van het gebruiken van hashtags en adverteren kun je verschijnen op de ‘Voor jou’ tijdlijn van andere gebruikers. Ook de kwaliteit, engagement en likeability van je video zorgen voor een betere zichtbaarheid. Naast je normale video’s kun je ook inspelen op challenges. Dit zijn uitdagingen in de vorm van bijvoorbeeld een dansje, handbewegingen of bepaalde grappen. Dit is makkelijk te verspreiden, dus ook interessant voor je merk. Hashtags als #foryou, #fy, #voorjou bieden je meer kans om op de ‘Voor jou’ pagina te verschijnen.

Moeten we dan massaal op TikTok?

Dat is volgens ons niet direct nodig, maar probeer TikTok wel te zien als een serieuze speler die blijft groeien. Als merk is het natuurlijk altijd anders om te beginnen aan een platform dan als individu. Het is belangrijk dat je video’s maakt die aansluiten bij je merk en de behoefte van de TikTok gebruiker. Je hoeft niet per se een product of dienst te hebben dat alleen voor de jongere generatie bedoeld is. Ben je een reisorganisatie of een supermarkt? Dan heeft deze doelgroep indirect ook veel met jouw product te maken. Het Rode Kruis is een mooi voorbeeld. Met hun account informeren ze jongeren op een ludieke manier over serieuze zaken. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je een bloedneus hebt. Zie hieronder nog een ander mooi voorbeeld:

@rodekruis

Wist jij dat 2,5 miljard mensen 🌍 niet naar een schoon toilet kunnen 🚽? ##worldtoiletday ##rodekruis ##foryou

♬ It’s The Hard-Knock Life – Quvenzhané Wallis, Zoe Margaret Colletti, Nicolette Pierini, Eden Duncan-Smith & Amanda Troya

Aan de slag

TikTok is dus een snel groeiend platform met andere doelgroepen dan op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Daarnaast is het belangrijk om up-to-date en vernieuwend te zijn. Op TikTok kun je je merk op een andere manier uitrollen dan op andere social mediakanalen. Het is leuk, creatief en inspirerend om als team mee bezig te zijn. In video’s van bijvoorbeeld Bol.com staat het product centraal, de video is kort, niet al te gemaakt en de situatie is herkenbaar. Naast het ‘fun-aspect’ zit er ook een zakelijk kant aan TikTok: adverteren.

Je kunt op vijf verschillende manieren adverteren op TikTok.

  1. Brand take over en Topview ➞ Bij het openen van de app verschijnt er een advertentie over het gehele scherm.
  2. In-feed native video ➞ Advertentie die verschijnt in de ‘Voor jou’ tijdlijn.
  3. Een hashtag challenge ➞ Hashtag aanjagen op de discover pagina
  4. 2D lens filters ➞ Lenzen vanuit een merk geplaatst
  5. Influencers ➞ Influencers met een groot bereik je product laten promoten

Zoals we in deze blog al aangaven zijn Het Rode Kruis en Bol.com al bezig met het maken van video’s. Ook de Efteling, BALR, Basic-Fit en AJAX zijn actief in de Nederlandse TikTok-wereld. Nu jij nog!

@efteling

Gaat jullie school ook staken? En wat zijn jullie plannen? ✨🤓##staking ##baron1898 ##efteling ##themepark ##rollercoaster

♬ origineel geluid – efteling

Delen mag ↓