Facebook is de kop van Jut in privacy debat

Facebook is de kop van Jut in privacy debat

De discussie over Facebook gaat niet over Facebook maar over privacy

 

De laatste weken stond Facebook in de spotlight over de openbaarheid van gegevens. Aanleiding was Cambridge Analytica, welke de persoonsgegevens verzamelde van duizenden Facebook-gebruikers. Deze gegevens werden onder andere gebruikt tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen om kiezers te beïnvloeden. De discussie gaat inmiddels verder: van Facebook pixels tot en met doelgerichte advertentiecampagnes. Voor het eerst zagen we Mark Zuckerberg in een das omdat hij werd verhoord door de Amerikaanse Senaat. Met Lubach op Zondag werden de kijkers opgeroepen om de Facebook accounts afgelopen woensdag te sluiten maar:

Hoe kijkt Somention tegen de ontwikkelingen aan?

Facebook is de kop van Jut in privacy debat: Mark Zuckerberg tegenover het Amerikaanse Congres

Oprichter en CEO Facebook: Mark Zuckerberg tegenover het Amerikaanse Congres (bron: Getty Images)

“Facebook wordt gebruikt als de kop van Jut. Gratis bestaat niet. ‘If you’re not paying for it, you become the product’. Het is niet nieuw dat social media platformen geld verdienen met advertenties gericht op specifieke doelgroepen. Airmiles doet dit bijvoorbeeld al jaren. Ook grote telecomproviders verkopen data aan externe partijen ten behoeve van bijvoorbeeld file-informatie. Facebook maakte een grote fout met de verkoop van 80 miljoen gegevens, maar om hen van veel meer te beschuldigen is eigenlijk ongegrond”, aldus Diederik Chevalier.

Data is waarde

In 2006 kocht Google videoplatform YouTube voor 1,65 miljard euro. En in 2016 kocht Microsoft Linkedin voor maar liefst 23 miljard euro. Dat was niet gebaseerd op de resultaten maar op het feit dat de data van de gebruikers waarde heeft. De Microsoft-topman schreef toen aan zijn medewerkers: “Deze combinatie maakt nieuwe ervaringen mogelijk, zoals een LinkedIn-newsfeed die artikelen toont op basis van het project waar je aan werkt, of een Office-app die een expert aanbeveelt om contact mee op te nemen via LinkedIn voor de taak die je wil afronden.” Waardevolle data waarmee de gebruiker kan worden geholpen.

Kortom: nu bedrijven steeds vaker en meer doelbewust met data aan het werk gaan door te adverteren, laait de discussie op, maar dit is rijkelijk te laat. Iedereen moet beseffen dat social media platformen profielen aanmaken voor adverteerders. De data wordt gebruikt om advertenties te laten zien aan mensen die op die producten of diensten zitten te wachten. Dat is niet alleen fijn voor de adverteerder maar ook voor de gebruiker, mits goed uitgevoerd.

De overheid speelt een belangrijke rol

De nieuwe privacy wetgeving voorziet er al voor een stuk in regelgeving voor het gebruik van data door bedrijven, de overheid zou hier ook een controlerende functie moeten hebben. Maar dan nog zien we dat gebruikers steeds vaker privacy ondergeschikt maken aan de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van social media. Als je als gebruiker echt 100% privacy wilt dan moet je niet alleen van FB af, maar ook van Whatsapp, Instagram, Google, Linkedin, Microsoft en eigenlijk ook niet meer mobiel bellen. Volledig offline helpt trouwens ook al niet meer.

Zal Facebook wellicht verdwijnen?

Het zou best kunnen gebeuren dat een flink aantal mensen hun Facebook account gaat verwijderen. Op dit moment zien we dat dit vooral mensen zijn die niet actief zijn op hun account of al hebben gekozen voor een ander voorkeurskanaal, zoals Instagram en zelfs Twitter. Ook lijkt het eerder een symbolische daad om een statement te maken richting Facebook en de bedrijven die data gebruiken voor advertentiedoeleinden. Wij weten 1 ding zeker: daar waar social media verdwijnen, ontstaan er weer nieuwe.

Ons advies

Met het verwijderen van Facebook alleen los je niks op. De consument moet bewuster worden van haar eigen privacy. De veranderingen van de AVG helpen daarbij en zorgen er onder meer voor een versterking en uitbreiding van privacyrechten en liggen de verantwoordelijkheden meer bij de organisaties. Wanneer iets gratis wordt aangeboden, zoals een social kanaal, zit er 9 van de 10 keer een verdienmodel achter, gebaseerd op het verkrijgen van gegevens. Hier stemt de gebruiker zelf mee in tijdens het aanmaken van een profiel. Vanuit zakelijk oogpunt is het verkrijgen van gegevens voor advertising doeleinden een goede tool om je doelgroep te bereiken, mits de gebruiker hier zelf akkoord voor heeft gegeven.