Een trouwe Facebook community opbouwen, hoe doe je dat?

10 tips facebook post

Een trouwe Facebook community opbouwen, hoe doe je dat?

Een trouwe Facebook community opbouwen is echt niet eenvoudig. Het kost tijd, doorzettingsvermogen en vooral veel geduld. Veel organisaties vergissen zich in de inspanning die het kost om een community op te zetten. Hoe krijg je jouw doelgroep zover om jouw fanpagina te liken of content te delen met hun achterban? Ik geef je hieronder graag zes handige pointers waarmee je aan de slag kunt om jouw Facebook community op te bouwen.

1. Laat zien wie je bent

First things first, maak een persoonlijke Facebookpagina aan als dit nog niet het geval is. Daarna kun je een fanpagina voor jouw bedrijf creëren. Dit is binnen enkele minuten gebeurd. De opstart van een fanpagina begint bij een korte inleiding over wie jij bent en wat je doet zodat jouw doelgroep weet wat ze kunnen verwachten. De algemene informatie over je bedrijf moet actueel zijn. Een korte omschrijving en een link naar de webpagina of webwinkel mogen ook zeker niet ontbreken, tenslotte wil je dat de doelgroep jouw product/dienst afneemt. Vergeet geen duidelijke afbeelding en header op de bedrijfspagina toe te voegen. Deze maken je bedrijf in één oogopslag herkenbaar voor je publiek.

2. Content is King!

Denk vooral niet dat Facebook alleen geschikt is voor commerciële doeleinden. Klanten zien graag wat er achter de schermen bij een bedrijf gebeurt. Kopieer daarom niet klakkeloos alles van je website naar je fanpagina. Unieke content scoort altijd beter dan een copy/paste tekst. Een bericht moet een bepaalde waarde toevoegen aan je bedrijf, streef er daarom altijd naar om een beleving of gevoel over te brengen.

Benader je fanpagina als een glazen huis. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Laat je medewerkers zien! Visuele content zoals foto’s van een bedrijfsfeest of teamuitje kunnen al een hoop nieuwe fans opleveren. Niet te vergeten dat grappige of ontroerende filmpjes ook altijd goed scoren. Alles gaat hierbij om het vinden van de juiste balans in content. Deel zowel interessante branchegerelateerde- als persoonlijke informatie over je bedrijf. Hierdoor kom je altijd authentiek over.

3. Actie, reactie, interactie!

Een trouwe community opbouwen is een kostbare taak met als doel het creëren van langdurige relatie met je doelgroep. Interactie speelt daarbij een hele belangrijke rol. Naast het genereren van unieke content is het wellicht nog belangrijker om met je doelgroep in gesprek te gaan. Vraag je doelgroep wat ze van je nieuwe product of dienst vinden, stel vragen over relevante onderwerpen waarop je kan inhaken.

Zorg voor interactie! Dat houdt een community actueel en interessant. Reageer altijd op personen die een berichtje plaatsen op je tijdlijn of die jouw content delen! Door dit te doen weet je doelgroep dat hun input wordt gewaardeerd. Voor een commercieel bedrijf is een prijsvraag of dergelijke actie een goed voorbeeld om interactie te genereren. Tal van organisaties houden op deze manier hun community in stand.

4. Vind de juiste partner(s)

Een Facebook community groeit niet vanzelf. Het vinden van partners is een goede zet om jouw Facebook community uit te breiden. Denk onder andere aan een samenwerking met een goed doel. Een handige tip is om niet lukraak een goed doel te sponsoren om jou populariteit te vergroten, anders kan zo’n samenwerking een averechts effect hebben. Kies voor een organisatie die echt bij jouw bedrijf past en onderbouw dit. Je hoeft het niet altijd zo ver te zoeken. Kijk binnen je eigen bedrijf wat er speelt. Binnen een organisatie zijn er altijd medewerkers die er een stoere of creatieve nevenactiviteit op na houden. Promoot of sponsor hen via je fanpagina en koppel er een call-to-action aan, bijvoorbeeld dat jouw bedrijf een x bedrag sponsort bij elke like of share van je bericht. Hierdoor zet je jouw medewerkers in als actieve partner.

5. Adverteren werkt

Adverteren op Facebook werkt! De kracht van een Facebookadvertentie zit hem in ’t feit dat je jouw doelgroep direct kunt aanzetten tot actie op het moment dat ze de advertentie zien. Tevens is adverteren via Facebook relatief goedkoper dan het adverteren middels andere ‘traditionele’ media zoals een vakblad.

6. Maak jezelf vindbaar!

Klinkt logisch, maar niet elk bedrijf realiseert zich dat zij niet altijd even makkelijk zichtbaar zijn. Een simpele oplossing om meer fans te genereren is door je eigen website in te zetten. Een link naar jouw Facebook fanpagina is zo geplaatst. Daarnaast kun je via diverse Facebookgroepen potentiële fans aanspreken. Doe dit door een interessant artikel te plaatsen of je eigen product/dienst te delen binnen de groep. Op deze wijze kan je eenvoudig aanhaken op relevante onderwerpen. Ook het meeschrijven op externe blogs en fora kan je traffic aanzienlijk verhogen.

Wil jij ook graag actiever zijn op Facebook, maar heb je daar nauwelijks tijd voor? Bij Somention kunnen we je daarbij helpen. Wij bouwen en onderhouden jouw Facebook community. Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

Sharing is caring!