De afspeellijst van jouw merk! Hoe gebruik je Spotify als contentkanaal?

De afspeellijst van jouw merk! Hoe gebruik je Spotify als contentkanaal?

Muziek. We kunnen niet zonder en dat is natuurlijk met een reden. De juiste songs kunnen je productiviteit bevorderen, je makkelijker in slaap laten vallen of een andere emotie prikkelen.

Daarom leggen we de focus op de grootste streamingdienst allertijden: Spotify. Want hoe kun je ‘s werelds grootste muziekstreamingdienst nou gebruiken als marketingtool?

De grøøtste ter wereld 
Het jaar is 2006, de locatie Zweden en door de woorden spot en identify te combineren, kwamen oprichters Daniel Ek en Martin Lorenzen tot de ingenieuze uitvinding dat je nummers keer op keer kon afspelen naar hartewens, en zo geschiedde.

Anno maart 2019 heeft Spotify 207 miljoen dagelijkse gebruikers wereldwijd en is het sinds een jaar zelfs actief op de beurs van New York. Zo kun je Spotify een beetje zien als een IKEA-pakket dat steeds meer bladzijden toevoegt aan de gebruiksaanwijzing, want het onderneemt steeds meer stappen. Naast het gebruikelijke recept van jouw favoriete deuntjes biedt Spotify namelijk ook het volgende aan:

  • Afspeellijsten op basis van jouw voorkeuren
  • Afspeellijsten per genre of top charts per land
  • Podcasts
  • ‘Radiozenders’
  • Concerten in de buurt

Het aantal mogelijkheden om Spotify strategisch te gebruiken is dus immens en daar gaan we nu dus wat dieper op in!

Follow the Sun
Een klassiek voorbeeld is bijvoorbeeld Sunweb dat het liedje Follow The Sun gebruikte in haar reclames. Doordat dit liedje steeds vaker met Sunweb werd geassocieerd, werd het uiteindelijk een sterke merkassociatie. Maar waarom zou je het bij slechts één schamel nummertje houden? Maak een afspeellijst!

Ben je een winkelcentrum en wil je jouw vaste klanten een shop ‘till you drop gevoel geven wanneer ze met peperdure AirPods door je winkels struinen, creëer dan een afspeellijst met nummers die dit gedrag aanwakkeren! Onderstaand voorbeeld is de afspeellijst van verzorgingsmerk Herbal Essences. Verzorgingsproducten voor onder de douche combineer je vaak met ongekend valse noten tijdens het douchen, dus is het een match made in heaven. Een verzorgingsmerk dat een afspeellijst maakt voor het zingen onder de douche en zo merkassociaties creëert tussen de nummers en haar merk.

Rammelende algoritmes
Naast de eigen playlist is het ook leuk om te dansen op de algoritmes van Spotify. Snickers maakte hier bijvoorbeeld geweldig gebruik van door algoritmes te lezen wanneer men totaal andere muziek luisterde dan normaal. De campagne genaamd ‘Hunger Spotter’ zocht Spotify-gebruikers die op een gegeven moment totaal andere muziek gingen luisteren. Luister je normaal rock, maar luister je al een tijdje naar de Vijfde Symfonie? Dan ben je volgens Snickers hongerig en niet jezelf als je trek hebt. Eenmaal gedetecteerd kreeg je dus een advertentie in de muziekstijl die je normaal gesproken luistert! Door deze campagne mocht Snickers zelfs een groot aantal prijzen in beslag nemen. Ben jij de volgende?

Data Dancing
Naast de saaie standaard vorm van adverteren biedt Spotify meerdere opties en een van de belangrijkste pijlers daarin zijn data en algoritmes. Naast dat Spotify een perfect profiel kan schetsen van de doelgroep die je als merk wilt bereiken, geeft het nog veel meer inzichten. De beste tijd van de dag om je advertentie in te zetten, op welk platform ze zitten en bij welk specifiek genre jij je advertenties af wilt spelen.
Overlayfoto’s, video’s, audio-advertenties of zelfs een gesponsorde afspeellijst! Werkelijk alles is mogelijk.

Benieuwd wat Spotify allemaal over jou weet? Via Spotify.me maakt Spotify op basis van jouw profiel een infographic met allerlei verschillende feitjes, waaronder de tijden waarop je het meest aanwezig bent, hoeveel beats per minute jouw muziek heeft en nog veel meer. Als presentje, een afspeellijst met nieuwe muziek gebaseerd op al die data!


Een lesje over een platform dat veel meer biedt dan alleen je favo beats. Het biedt een oneindig aantal mogelijkheden om je merk te tonen aan de wereld op een leuke en interactieve manier!

Wil je meer van dit soort artikelen lezen over strategieën op social media? Volg ons dan op de socials en houd onze website goed in de gaten!

Sharing is caring!