Creatieve social media campagnes met emoticons in de hoofdrol

Creatieve social media campagnes met emoticons in de hoofdrol

Smileys, emoticons en emoji’s zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Er is zelfs een Wereld Emoji Dag in het leven geroepen. Door de toenemende populariteit en oneindige mogelijkheden worden emoticons ook steeds vaker gebruikt op social media. En wat blijkt? Emoticons op social media vergroten de betrokkenheid, het bereik en zorgen voor interactie met volgers. In deze blog worden er 5 creatieve social media campagnes besproken, met emoticons in de hoofdrol!


1. Bij Domino’s bestel je een pizza door een 🍕 te versturen
Het zal je niet verbazen, maar Domino’s heeft een complete marketingcampagne gebouwd rondom de bekende pizza emoticon. Op Twitter werd een tweet geplaatst waarbij een groot aantal pizza emoticons een pizzapunt vormden. Dit was het startschot van de lancering van een nieuw bestelsysteem. Het enige dat je hoeft te doen is met je Twitter-account een 🍕 te sturen naar Domino’s en je hebt je bestelling geplaatst. Dit is overigens alleen mogelijk als je je Twitter-account hebt gekoppeld aan je Domino’s profiel.

Geen 🍍 te herkennen…

2. Alpro doet op creatieve wijze marktonderzoek 👍
Je ziet het steeds vaker op Facebook: bedrijven die met behulp van de like-button een klein marktonderzoek doen onder haar volgers. Zuivelspecialist Alpro was een van de eerste bedrijven die dit succesvol toepaste. Het had niet veel volgers, was ook weinig actief, en wilde hier verandering in brengen. Alpro vroeg aan haar volgers: welke Amandeldrink is jouw favoriet? Met behulp van de geïntegreerde emoticons in de like-button kon gestemd worden. Het gaf Alpro niet alleen interessante inzichten, ook zorgde het voor veel interactie en nieuwe volgers. En dit was nou precies het doel!

3. Ditzo adverteert met emoticons ter aankondiging WhatsApp dienst 🚗
De ergernis van menig Nederlander: keuzemenu’s en lange wachtrijen bij callcenters. Ditzo vond het tijd om daar iets aan te doen en introduceerde een WhatsApp platform. Heb je een kleine ongelukje gehad met je auto? Dan kun je je schade (met foto’s) ook melden via WhatsApp. Geen platform dat zich beter leent voor het gebruik van emoticons. Het zal je dan ook niet verbazen dan emoticons de hoofdrol spelen in de social media campagne om de dienst op de kaart te zetten: “Geen PIEP! bij autoschade, maar PING!”.

Ook leuk om rebusje te spelen!

4. #doeslief campagne van SIRE
SIRE is een Nederlandse stichting die reclamecampagnes maakt over onderwerpen die door de makers als maatschappelijk probleem worden gezien, zoals situaties van onaardig gedrag. Met de #DOESLIEF campagne houdt SIRE Nederland een spiegel voor. Wat moet je bijvoorbeeld doen als ene Colin twittert: „Dat lokken die joden zelf uit. Eigen schuld!”? Dan hoef je van SIRE niet inhoudelijk te reageren. Een geschrokken emoji volstaat. En natuurlijk de hashtag: #Doeslief.

5. Durex maakt zich hard voor een condoom emoticon 🍆🍑 👉👌
Ook condoomfabrikant Durex heeft de emoticon gevonden. Helaas niet de emoticon die het bedrijf zelf voor ogen heeft, namelijk de condoom emoticon. Deze emoticon bestaat helaas (nog) niet en daar maakt Durex zich hard voor. Het bedrijf wil dat seks op een serieuze manier bespreekbaar blijft. Ook wijst het bedrijf er op dat andere emoticons, zoals de aubergine 🍆 en perzik 🍑, worden verkracht. Met de #CondomEmoji campagne probeerde Durex de interesse te peilen, maar helaas nog zonder het gewenste effect.

‘Doe het veilig, een rubbertje kost weinig!’

Benieuwd naar hoe emoticons je merk kunnen ondersteunen?
Naast deze voorbeelden van creatieve marketing campagnes zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om emoticons te gebruiken. Je hoeft er natuurlijk niet meteen een grote campagne aan te koppelen. Emoticons kunnen ook al helpen om kleinere commerciële boodschappen een persoonlijke touch te geven.

Speelt jouw merk al met de gedachte om emoji’s te gaan gebruiken in de communicatie? Kom gerust eens langs voor een ☕, dan filosoferen we graag verder.

Blog mede mogelijk gemaakt door Jeroen van der Zwet van JM Promotions

Sharing is caring!