Clubhouse: kortstondige hype of baanbrekend platform?

Clubhouse: kortstondige hype of baanbrekend platform?

Grote kans dat je het al ergens voorbij hebt zien komen, Clubhouse: hét nieuwe social media platform. Maar is het de moeite waard om in deze nieuwe app te duiken? Wij hebben (voor iedereen die het wil horen) de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Eerst even héél goed luisteren, dit is wat je moet weten over de app!

Op Clubhouse kun je deelnemen aan gesprekken in diverse kamers. De app draait puur op audio en werkt op uitnodiging (lekker voor de exclusiviteit en de hype). Elon Musk twitterde als één van de eerste over de app en inmiddels weten politici, influencers (ja Bas Smit, we horen je), profvoetballers en creatieven de app goed te vinden!

Sommige kamers zijn openbaar, anderen zijn gesloten. In zo’n kamer is er sprake van een ‘digitaal podium’ waarop sprekers met elkaar in gesprek gaan. Zit je in het publiek? Dan kun je je hand opsteken en meedoen aan het gesprek. De gesprekken zijn niet terug te luisteren, waardoor de app een combinatie is tussen een interactieve podcast en een live talkshow. Vinden wij leuk!

                               

Zin in een praatje? Dit zijn volgens ons de grootste voor- en nadelen van Clubhouse: 

Voordelen

 1. In gesprek gaan met Oprah Winfrey, Elon Musk, Kanye West of Bas Smit? Dat kan! Op Clubhouse kom je eenvoudig in contact met mensen die voorheen onbereikbaar waren. Dit betekent niet dat je uren kunt koffieleuten met de groten der aarde, maar zo dichtbij als dit ben je waarschijnlijk nog niet eerder gekomen. 
 2. De app staat bekend om zijn exclusiviteit. Clubhouse bestaat al sinds april 2020 en werd toen met name gebruikt in Silicon Valley. Ook beroemdheden wisten elkaar te vinden in besloten groepen. Het exclusieve karakter heeft de app (nog) niet verloren. Nog niet op Clubhouse? Er zijn ongetwijfeld mensen om je heen die je kunnen uitnodigen!
 3. Er zijn veel netwerkmogelijkheden dankzij Clubhouse. In een korte tijd kun je ontzettend veel mensen met dezelfde interesses of specialisaties leren kennen op een spontane en laagdrempelige manier. Het is hiermee een niche platform waardoor je veel relevante informatie over een specifiek onderwerp kunt vinden.
 4. Waar het bij andere sociale platformen – zoals Instagram – voornamelijk draait om ‘het perfecte plaatje’, draait het bij Clubhouse om een zo puur en eerlijk mogelijk gesprek. Hierdoor ontstaat waardevolle content. 
 5. Clubhouse wordt gestuurd op inhoud en voelt hierdoor een stuk authentieker. De dynamiek in een kamer is iedere keer anders en je hebt het gevoel echt onderdeel te zijn van wat er wordt besproken. Bij een podcast kun je lekker luisteren, maar bij Clubhouse kun je onderdeel zijn van het gesprek. 
 6. Als merk kun je de app heel goed gebruiken voor social listening. Social listening is het luisteren naar en het volgen van alle gesprekken rondom jouw merk. Op Clubhouse kun je als merk live social listening aangaan met je doelgroep. Zo kan het heel interessant zijn om rechtstreeks van jouw doelgroep te horen wat er speelt en hierover met ze in gesprek gaan. Zo ga je op laagdrempelige wijze het gesprek aan met je doelgroep, wat waardevolle inzichten kan opleveren!

 

Nadelen

 1. Doordat de gesprekken op Clubhouse live zijn, kun je de gesprekken niet pauzeren. Het vraagt soms veel aandacht en focus om de gesprekken bij te houden. Daarnaast kunnen de gesprekken ook nog wel eens chaotisch verlopen, dus FOCUS!
 2. De exclusiviteit van Clubhouse heeft ook een nadeel. Om toegelaten te worden tot de app heb je namelijk een introducé nodig die je toelaat tot de app. Mocht je die niet hebben, dan kun je jezelf op een wachtlijst zetten en wachten totdat je door de app zelf wordt toegelaten. Let wel: dit kan even duren.
 3. De gesprekken worden niet opgeslagen. Als jij een gesprek voorbij ziet komen dat je interessant vindt, maar je hebt op dat moment geen tijd om te luisteren: vette pech! Kijk wat er op het moment beschikbaar is, het aanbod wordt gelukkig steeds groter.
 4. Over de privacy in de app is nog het een en ander onduidelijk. Om je aan te melden bij de app, moet je namelijk al je contacten synchroniseren. Niemand weet wat er met deze gegevens gebeurt. Het is daarom goed om de privacy discussie rondom deze nieuwe app goed in de gaten te houden. 
 5. Op het gebied van adverteren is Clubhouse (nog) niet interessant voor merken, er zijn namelijk nog geen mogelijkheden tot adverteren. De app biedt veel inzichten voor merken, maar het is lastiger om als merk je doelgroep gericht te bereiken. Wat je wel kunt doen is een eigen kamer starten en in gesprek gaan over diverse onderwerpen. Zo positioneer je je als merk als thought leader tegenover je doelgroep!

 

Of het een kortstondige hype is of echt een baanbrekend platform, dat zal de tijd leren. Clubhouse is (nog) niet interessant voor een merk op het vlak van adverteren, dus voor het verhogen van naamsbekendheid is dit niet het slimste platform. Wel kunnen merken het ‘echte karakter’ van het platform inzetten om meer authenticiteit toe te voegen aan het merk. Als consument kom je eenvoudiger in contact met interessante personen en onderwerpen, maar als merk kom je gemakkelijker in contact met de consument. En dat is precies wat we willen toch?! Wij blijven in ieder geval goed luisteren en houden alle ontwikkelingen rondom Clubhouse nauwlettend in de gaten!

Delen mag ↓