Chat with us, powered by LiveChat
 

Auteursrecht op Instagram… Hoe zit dat?

Auteursrecht op Instagram… Hoe zit dat?

Bij Somention lopen er behoorlijk wat Instagramverslaafden rond. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze klanten zijn we dag in, dag uit bezig met originele content voor Instagram. Vaak zien we dat Instagramgebruikers plaatjes gebruiken van andere accounts of wordt er iets gepost dat ergens anders vandaan is gehaald. Maar mag dat eigenlijk wel?

Iedereen doet het toch?
Veel accounts bevatten content waarbij de plaatjes niet allemaal door de gebruiker zelf zijn gemaakt. In de voorwaarden van Instagram staat vermeld dat je over het auteursrecht moet beschikken van een foto die je plaatst. En dat gaat nogal eens mis. Grote kans dat jij zelf ook wel eens een plaatje hebt gepost die niet 100% van jou is.

Jij hebt auteursrechten!
Vaak wordt gedacht dat content die op Instagram geplaatst wordt, eigendom wordt van Instagram en dat deze plaatjes vrij te gebruiken zijn door anderen. Dat is niet het geval! Een foto die jij post is van jou, en de auteursrechten blijven van jou! Dit is ook de reden waarom je niet zomaar kunt ‘regrammen’ op Instagram. Vaak worden hiervoor niet-officiële apps gebruikt waarmee je het auteursrecht schendt. Regrammen mag dus eigenlijk niet zonder toestemming van de eigenaar!

Mag ik regrammen?
In het wilde weg wegrammen mag eigenlijk niet zomaar. Regrammen is een vorm van kopiëren, waar je toestemming voor nodig hebt. De regram-apps zijn natuurlijk wel een hele handige manier wanneer je toestemming hebt van de eigenaar om de foto te gebruiken. Je kunt iemand gemakkelijk vernoemen of zelfs het onderschrift overnemen. Je mag wél een link delen naar een foto, of de foto embedden op een website. Je kunt natuurlijk ook gewoon de eigenaar om toestemming vragen. Vaak vinden mensen het zelfs leuk en voelen zich vereerd dat jij een foto wilt gebruiken. Met een beetje geluk vernoemen zij jou weer, en heb je een win-win situatie!

In het kort: auteurs- en portretrecht wordt vaak geschonden op Instagram. Maar ben je ervan bewust dat het officieel niet mag, anders heb je straks een claim aan je broek hangen, zoals deze misdaadblogger. Vragen kost vrijwel geen moeite, en eerlijkheid duurt uit uiteindelijk het langst!

 

Heb je vragen over het gebruik van Instagram, bel of mail ons gerust!

 

 

 

Sharing is caring!