Augmented reality: de nieuwe dimensie in jouw content!

Augmented reality: de nieuwe dimensie in jouw content!

Afgelopen donderdag verzorgde onze creative Freek de online Somention Academy over hoe je
als merk een nieuwe laag kunt toevoegen aan de realiteit: augmented reality! Kon je er niet bij
zijn of was je het simpelweg gewoon vergeten? No stress! Hier zetten we de hoogtepunten van
de Academy op een rijtje.

————

Augwattes?

Nee, we hebben het niet over de Duitse stad Augsburg, maar over augmented reality. Als je term letterlijk vertaalt, komt het neer op een uitbreiding van de realiteit. Je voegt als het ware een laag toe, een nieuwe dimensie, een tweede wereld en ga zo maar door. Maar zo’n Engelse term wordt vaak met argusogen aangekeken, daarom staat het in de Nederlandse volksmond beter bekend als filters & lenzen!

De meest bekende voorbeelden zijn uiteraard de ‘hondenoren’ en de dansende hotdog van Snapchat, ontwikkeld in de Lens Studio. Maar zoals de vuistregel luidt, en deze mag gerust op een Delftsblauw tegeltje: ‘Loopt iets goed bij Snapchat, dan slaat Facebook toe’. Daarom riep de grote witte F Spark AR in het leven, waardoor je ook op Facebook en Instagram filters & lenzen kunt gebruiken.

In essentie zijn er drie grote vormen van AR. De bekende hondenoren of een maskertje zijn voorbeelden van face filters. Wist je trouwens dat deze ook voor dieren zijn? Gewoon zo’n boterham over je kat z’n gezicht, leuk joh. Daarnaast heb je ook filters die je aan je omgeving toe kunt voegen. Neem de landmark lenzen bijvoorbeeld. Om het laatste seizoen van Game of Thrones te vieren, konden mensen via Snapchat Times Square veranderen in Westeros! Maar zo kun je ook een portaal naar een andere wereld openen, zoals Stranger Things en Cosmopolitan deden. Ten slotte kijken we nog naar de categorie gaming. Ontwijk de hindernissen op de grond door je mond te openen en haal een zo hoog mogelijke score. Zo speelt de bezoeker een spelletje, maar is hiermee ook langere tijd in contact met jouw merk!

Horen, zien, doen!
AR daagt uit en is goed deelbaar. Maar hoe pas je het nou goed toe in je strategie? Freek gaf talloze voorbeelden van hoe je augmented reality perfect toe kunt passen in je social mediastrategie. Zo creëerde Malibu een filter die reageerde op posters in abri’s en ontwikkelde Gucci een filter die de kleding ‘op je plaatste’, met een link naar de webshop.

Maar zo zijn er ook toepassingen buiten het commerciële om. Denk bijvoorbeeld aan de #BlackLivesMatter-protesten van de afgelopen 3 maanden. Zo kun je jouw betrokkenheid en medeleven tonen bij een bepaald onderwerp, het biedt zo veel mogelijkheden. Maar de gouden tip: neem het vanaf het begin mee in het proces!

 

Statistieken
Maar wat levert het uiteindelijk allemaal op? We benoemden het al eerder in deze blog, maar we drukken het nog maar even op het hart: engagement met jouw merk! Mensen zijn bezig met jouw merk, gaan ermee spelen, kijken er lange tijd naar, delen het met mensen en ga zo maar door! AR ervaringen worden tot wel 70% beter onthouden en opgeslagen in het geheugen. Bedenk wat dit kan doen met jouw merkbekendheid, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een statische post.

Er is bijna geen betere zelfgemaakte content om betrokkenheid vast te houden. Een post ziet men vaak maar één keer, maar met een lens of filter is dat gebruik oneindig! Maar waarom? Filters en lenzen zijn erg catchy om aan deel te nemen, je wordt uitgenodigd om iets te doen en je wordt in feite onderdeel van het merk. Daarnaast is het ook leuk om te delen, waardoor het als een soort olievlek over social media kan verspreiden. Neem de Randozimer ‘Disney Wie Ben Ik’-filter. Iemand krijgt te zien dat hij of zij Goofy is en deelt dat met jou. Jij wilt natuurlijk weten welk
personage jij bent en gaat ook aan de haal met de filter/lens.

Kortom, het is simpel en laagdrempelig om mee te doen aan een filter of lens, waardoor iedereen binnen een paar minuten mee kan doen! En daar helpen wij, en met name Freek, jou graag bij. Heb jij vragen over filters/lenzen en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Stuur dan een mailtje en dan kijken we samen, onder het genot van een doppio. Wel een echte natuurlijk ;).

Sharing is caring!