Alles wat je moet weten voordat je een filter lanceert op Snapchat, Instagram en TikTok

Alles wat je moet weten voordat je een filter lanceert op Snapchat, Instagram en TikTok

Je kunt er niet meer omheen: augmented reality filters schieten als paddestoelen uit de grond. Ben jij bezig met filters voor je eigen social kanalen, maar weet je nog niet helemaal hoe en wat? Check dan dit artikel, wij zullen het voor je filteren…

Lenzen op alle social kanalen

Voordat we naar de sappige inhoud gaan over wat een lens nou precies succesvol maakt, duiken we nog heel eventjes in de basis. Bij Snapchat heb je het over Lenzen, bij Facebook over Camera Effects, bij Instagram over Filters en bij TikTok over Effecten. Als je in ieder geval maar begrijpt waar we het over hebben, toch? Lenzen zijn ontzettend populair geworden door Snapchat. Als je als merk nog niet helemaal overtuigd was van Snapchat, maakt dit qua filters niks uit. Op Instagram wordt dit ook steeds populairder en vanuit TikTok horen we in Nederland ook al de eerste geluiden over het zelf plaatsen van een lens. 

Jouw product in de schijnwerpers

Als je zegt dat jongeren een kleine spanningsboog hebben, dan is een lens hier het tegenbewijs van. Daar waar veel marketeers roepen dat jongeren toch niet langer dan 3 seconden naar je product willen kijken, laten lenzen hier iets anders in zien. Van face filters tot mini-games. De kijker is letterlijk met jouw product bezig. Bij jongeren die tot wel bijna een minuut lang een game blijven spelen met daarin bijvoorbeeld de uitdaging om zoveel mogelijk colaflesjes te verzamelen. Zij kijken dan dus bijna een minuut lang intensief naar jouw product. Branding op een heel ander niveau dan platte- of videobeelden. En omdat met augmented reality de sky the limit is zie je hier nog veel creatieve bewegingsmogelijkheden voor merken.

Wanneer kan je beter even door blijven lezen:

  • Als je bedrijf veel tijd, geld en energie gestoken hebt in het creëren van een fanbase/community op Instagram.
  • Als je misschien op Snapchat wil gaan adverteren en je hebt nog geen account (die heb je namelijk niet nodig!)

Als je je binnen een van de bovenstaande punten herkent, dan is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden als je mogelijk een lens wilt gaan bouwen voor een van de social media kanalen. Snelle uitvoering, altijd uit te voeren en deelbaar. Dat zijn de kernwaarden waar een succesvolle lens aan moet voldoen.

Snelle uitvoering

Een lens moet je snel en makkelijk kunnen gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden: een lens die reageert op gezichtsuitdrukking, handbewegingen of zelfs op dieren. De gebruiker moet dit meteen begrijpen en ernaar kunnen handelen. Een voorbeeld: De kijker moet zijn mond openen om van A naar B te gaan binnen de lens. Opent de kijker zijn mond, dan vliegt er iets voorbij en bevindt hij zich daardoor in een andere omgeving. Deze is gemaakt met augmented reality. Zie het voorbeeld hieronder:

[videopress jsCgvKqI permalink=”false” loop=”true” autoplay=”true”]


Altijd uit te voeren

De lens moet ten alle tijden uit te voeren zijn. Je kunt hem op ieder moment van de dag als fan of volger gebruiken. Zit je in de trein of lig je op het strand? Dat moet niet uitmaken voor het vastleggen van je foto of video. Je ziet een enorme populariteit rondom de face filters: de filters waarin de kijker centraal staat. Heb je bijvoorbeeld het idee om iets in de ruimte met augmented reality te laten gebeuren, dan is dit natuurlijk ook sterk. Het voorbeeld rondom de kijker geldt meer voor de commerciële doeleinden. Aan de hand van augmented reality kan je ook objecten laten verschijnen in de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een museum waarin je het verhaal rondom een kunstwerk nog meer tot leven kan laten komen door met AR er iets naast te laten gebeuren.

Deelbaarheid

Op zowel Instagram als Snapchat (en zelfs op TikTok) zie je welke lens er wordt gebruikt als een van jouw vrienden er een plaatst. Je kunt je dus wel voorstellen dat het enorm belangrijk is dat een lens een bepaalde ‘deelbaarheidsfactor’ over zich heen heeft hangen. Vinden de social media gebruikers de lens tof, dan zul je zien dat het naast het adverteren nog meer slagingskans heeft om zich als een (gratis) olievlek te verspreiden op de verschillende platformen. 

Het inzetten en gebruiken van lenzen gaan we steeds meer terug zien op verschillende social media platformen (en ook daarbuiten). Wil je hier nog meer over weten? We leggen de eindeloze mogelijkheden graag aan je uit!

Delen mag ↓