Chat with us, powered by LiveChat
 

The Social Recap; week 6

The Social Recap; week 6

Ben jij afgelopen weekend ook bijna uit je schoenen gewaaid? Dan is het wellicht even bijkomen nu in je bureaustoel en wat past daar nou beter bij dan The Social Recap! In deze editie kijken we naar hoe YouTube heeft gespiekt bij Instagram, lanceert Facebook eindelijk een langverwachte functie en kijken we ook uit naar een nieuwe lading emoji’s!

 

Een emojionele aankondiging
Het is weer een nieuw jaar en voor de smartphonefanaten onder ons gaat er dan ook een bepaald alarmpje af. Laat emoji-ontwikkelaar Unicode nou precies dat alarm af laten gaan. Via TechCrunch lees je meer over de aankondiging van maar liefst 230 nieuwe emoji’s voor 2019!

Waar we vorig jaar juist meer haarkleuren kregen, wordt er nu ook nog meer richting inclusiviteit gewerkt. Emoji’s waarin handicaps getoond worden bijvoorbeeld, maar ook meerdere koppel-emoji’s zullen gedurende dit jaar naar de telefoons gebracht worden. Met de zesde grote update sinds 2014 struikelen we binnenkort werkelijk over all nieuwe emoji’s. En het einde is nog lang niet in zicht.

The Social Recap; week 6 - 2019 Emoji's Pinching Hand

Bron: LadBible (The ‘Pinching Hand’ Emoji Has Been Unveiled And Everyone Is Saying The Same Thing)

Maar welke emoji pakte nou eigenlijk de meeste shine? Dat was toch wel de pinching hand. En de meningen waren verrassend eensgezind *knipoog*. Wanneer alle emoji’s het levenslicht zullen zien, is nog onbekend dus we zullen nog even moeten volhouden…

Een hand op de schouder
We hebben altijd wel eens onze mindere momenten in het leven. Maar voor sommigen kan zo’n diep dal ook echt verschrikkelijk zijn. Met alle social media tegenwoordig, ontkomen sommige jongeren maar ook ouderen er niet meer aan. En dan is het alleen maar goed dat er nauwkeurig op ze wordt gelet in  hun online gedrag. Daarom komen Facebook en Instagram met het censoreren van zelfkastijding of andere graphic content. Mensen die naar dit soort content zoeken, worden opgepikt door het algoritme en zullen deze foto’s & video’s langzaamaan minder te zien krijgen in hun feed. Alleen stopt het daar niet, want deze gebruikers krijgen ook de volgende melding te zien:

The Social Recap; week 6 - Censoring Graphic Images of Self-harm

Bron: TechCrunch (Instagram and Facebook will start censoring ‘graphic images’ of self-harm)

Waar vorige week tijdens de SuperBowl al veel aandacht uit ging naar geestelijke gezondheid (daar binnenkort meer over in onze nieuwe blog!), is het alleen maar goed om te zien dat de platforms zelf ook moeite doen om dit onder de mensen te krijgen. Wanneer andere platforms volgen, is nog niet bekend maar het is wel zeker dat er een duidelijk signaal wordt afgegeven!

Terug na de Ster
Vorig jaar kreeg Instagram haar eigen YouTube-achtige functie, namelijk IGTV. Het werd groots aangekondigd met veel toeters en bellen maar het waren uiteindelijk kreten van niets. IGTV stelt vooralsnog ernstig teleur en daar moet verandering in komen. Daarom kregen ze bij Insta HQ het volgende briljante idee: Douw het gewoon door de mensen hun strot! Oké, dat klinkt misschien wel een beetje overdreven, maar Instagram maakte van de week bekend dat  IGTV previews in de tijdlijn gaat tonen. IGTV heeft een beetje hetzelfde probleem als Facebook Stories, er is gewoonweg te weinig vraag naar omdat een ander platform er al aan voldoet. Een ander puntje is dat het video platform lastig is om te vinden voor veel Insta-gebruikers.

The Social Recap; week 6 - IGTV Previews

Bron: TechCrunch (Instagram thinks you want IGTV previews in your home feed)

De knop zit naast de DM-knop verscholen, maar deze moet uiteindelijk meer traffic krijgen dankzij deze getoonde previews in de tijdlijn. Toch is het niet de enige manier waarop Insta haar zorgenkindje meer wilt promoten. IGTV wordt ook gepromoot in het zoekoverzicht, kan gedeeld worden naar de Stories en zelfs embedded worden. Pick your poison.

Uit het oog, uit het hart
We hebben de funtie al vaker besproken, maar nu is het dan eindelijk zo ver: het verwijderen van berichten in Facebook Messenger! Waar WhatsApp lange tijd van een soort monopolie genoot op dit gebied, kan nu ook Facebook zeggen dat haar berichtendienst een verwijderfunctie heeft. Eind vorig jaar kreeg deze functie al meer aandacht, maar het beschikbaar maken ervan duurde nog wel een tijdje. Gelukkig is het wachten nu eindelijk over en kunnen we de ongemakkelijke berichten nog snel verwijderen. Althans, binnen 10 minuten na het versturen.

The Social Recap; week 6 - Unsend Messages Facebook Messenger

Bron: TechCrunch (Facebook now lets everyone unsend messenges for 10 minutes)

De tijdslimiet werd natuurlijk al vaak genoemd, maar daar bleef het ook wel bij. Nu we de functie ook daadwerkelijk in actie kunnen zien, bestaat er tevens de keuze om het bericht voor óf alleen voor jezelf óf voor iedereen te verwijderen. Toch blijft er, net zoals bij WhatsApp, een melding achter dat het gestuurde bericht verwijderd is. We kunnen helaas niet alles hebben mensen…

Youtugram
Het gras is altijd groener aan de andere kant. En social media platformen kijken steeds van elkaar af. Iets wat ook in 2019 niet is veranderd en ook nooit zal veranderen. YouTube heeft namelijk een beetje gekeken naar hoe de aanbevolen video’s wat meer geordend getoond kunnen worden per categorie. Daarom test YouTube momenteel een Instagram Explore-achtige feed met aanbevolen video’s! Het ‘-achtige’ kan overigens wel weg worden gelaten, want het is een exacte kopie.

The Social Recap; week 6 - YouTube Explore Tab

Bron: TechCrunch.com (YouTube Instagram-like Explore tab)

Toch heeft het een zekere uitstraling waardoor je sneller geneigd bent om te drukken op de doggovideo’s die aanbevolen worden. Met deze Explore-tab probeert YouTube je ook video’s te tonen die je normaal gesproken nooit had gevonden, maar toch enigszins wat weg hebben van de video’s die je normaal gesproken al kijkt. De test is momenteel nog bezig, maar een speciale Explore-tab op YouTube is precies wat men nodig heeft. De home feed op zowel mobiel als pc is vrij onoverzichtelijk en heeft een duidelijke make-over nodig. Ondanks dat is het nog slechts een experiment en maakte YouTube ook duidelijk dat het nog geen duidelijk plan heeft over de release. Wordt vervolgd!

 

Zo waren de giganten der aarde afgelopen week bedrijvig bezig en lijken we de komende weken veel meer van hetzelfde verwachten. Om de balans van de eerste zes weken op te maken, wordt 2019 vooral door Twitter en Instagram gedomineerd. Vanaf de kant van Snapchat is het nog opvallend stil, maar wellicht is dat een stilte voor de storm. Blijf vooral op de hoogte door ons te volgen op de socials en de website goed in de gaten te houden!

LEES OOK: The Social Recap; week 5

Sharing is caring!