The Social Recap; week 5

The Social Recap; week 5

De eerste maand van 2019 zit er alweer op, nog elf te gaan. Als we in Recaps denken, zijn dat er nog maar 47, dus beginnen we maar snel met die van afgelopen week! Zo kondigde Facebook een hoop nieuwe functies aan, maakt Twitter een statement en kunnen we binnenkort een monster á la Frankenstein verwachten…

 

Een ‘sociale’ cocktail
Je telefoon staat vol met apps. De standaardapps zoals WhatsAppFacebookInstagram, YouTube en wellicht ook nog Messenger en Snapchat. Het kan aardig vol raken met veel andere apps, zoals Huji of zelfs een sport-app, maar als het aan de grote Mark Zuckerberg ligt gaan we binnenkort een mix maken. Het plan is namelijk om WhatsApp, Facebook, Messenger en Instagram samen te voegenEen recept voor een goed huwelijk, of een cocktail voor de gifbeker? De insteek is in ieder geval goed bedoeld: want Zuckerberg zegt dat gebruikers van de apps, die allemaal eigendom zijn van Facebook Inc., niet meer zoveel hoeven te switchen. Het is natuurlijk een ontzettend vermoeiende reis om van de ene naar de andere app te switchen, maar alle kleine beetjes zijn meegenomen.

The Social Recap; week 5 - Facebook integratie

Bron: Iphoned.nl (Facebook wil Instagram, Messenger en WhatsApp fuseren, maar stuit op weerstand)

Toch zitten er veel haken en ogen aan dit ontwerp. De eerste valkuil is de tijd, aangezien Zuckerberg 2020 als vroegst mogelijke moment aanhaalde. Daarnaast zijn er ook nog de wetten en regelgevingen binnen de EU. Zo liet een Duitse rechter al weten dat Facebook hiermee een ‘monopolie’ zou bemachtigen, iets wat verboden is binnen de databeschermingswetten. De macht van Facebook zou met een dergelijke fusie bijna megalomane vormen aannemen, en dat is iets wat men wilt voorkomen.

Een nieuw hoofdstuk in het (Face)boek 
Maar zijn er dan ook andere dingen te melden over Facebook? Jazeker! Naast de absurde mix die we hierboven beschreven, en dat Insta Stories 500 miljoen dagelijkse gebruikers heeft,  had Zuckerberg ook wat meer realistische updates te melden! Even een opsomming:

The Social Recap; week 5 - WhatsApp Pay

Bron: Androidworld (Betaaloplossing WhatsApp Pay wordt in meer landen uitgerold)

  • Bang voor je privacy? Een gedachte die je op je gemak moet stellen is dat Facebook strengere encryptie gaat gebruiken in haar eigen app! Toch weet je het met de grote witte F maar nooit…
  • Wij Nederlanders hebben Tikkie en zijn er helemaal aan verknocht. Helaas heeft niet ieder land zo’n handige app en daarom gaat Facebook haar WhatsApp-betalingssysteem uitbreiden! Eerst kon alleen India er gebruik van maken, maar wellicht krijgt Tikkie dit jaar haar grote concurrent aan de voordeur…
  • Genoeg video’s gezien op je tijdlijn? Geen zorgen, want deze verhuizen binnenkort naar Facebook Watch! Althans, dat zegt Zuckerberg, dus hier is momenteel nog niets zeker!
  • Geniet jij ook van het shoppen op Instagram? Dan komen er dit jaar nieuwe functies aan die de ervaring nog beter moeten maken! Helaas tasten wij hier nog in het duister, maar hebben we uiteraard hoge verwachtingen!

Zo kunnen we de komende maanden veel van Facebook verwachten, zoals bij iedere keynote beloofd wordt. Of al deze functies het levenslicht ook daadwerkelijk gaan zien, is nog maar de vraag. Maar het belooft in ieder geval veel goeds. Misschien een jaar zonder dataschandaal? O, wacht… (lees hier meer)

Wie het laatst tweet, tweet het best
Twitter begon 2019 voortvarend en lijkt de rem bij lange na nog niet in te trappen. Waarom zou je ook als je á la Pieter van den Hoogenband uit de startblokken bent gesprongen? In plaats van een nieuwe functie komt Twitter nu met een halt: een halt op API’s voor bot-dealers

Eerder dit jaar kondigde Instagram al aan dat het harder op ging treden tegen bot-dealers, zodat de authenticiteit op de apps gewaarborgd blijft. In navolging van Insta heeft nu dus Twitter de stap genomen om deze vervuiling tegen te gaan op het sociale medium. Naast bot-dealers worden ook follow/unfollow spamdealers geweerd van de API’s. Een van deze apps, ManageFlitter, stopte vorige week al met werken.

Hoe ManageFlitter te werk ging. Bron: TechCrunch (Twitter cuts off API access to follow/unfollow spam dealers)

Zo worden de platforms een stuk hardhandiger in het optreden tegen dergelijke accounts of tools. Welke app wordt de volgende? En waar trek je als platform de lijn?

Mobiliteit op het web
WhatsApp, iedereen gebruikt het dagelijks via het mobieltje of via het web, maar toch zitten er duidelijke verschillen tussen de twee platformen waar je het op gebruikt. Waar de mobiele versie een perfect geasfalteerde snelweg is zonder hobbels, is de webversie een gravelweg. Toch wordt er goed aan deze versie gesleuteld! Krijg je een leuke doggovideo doorgestuurd via het web, wordt er eerst weer een tabblad geopend naar de originele site. Met de nieuwste update is dit verleden tijd, want de webversie ondersteund nu picture-in-picture! Het werkt hetzelfde als de picture-in-picture-functie voor de mobiele versie, want nu speelt de video zich af in de app zelf. De media die je doorgestuurd krijgt vanaf YouTube, Facebook, Instagram of WhatsApp zelf, zijn nu dus zonder geswitch te bekijken in de webversie. Zo kun je dus gewoon door blijven werken, zonder continu van scherm te wisselen! Zorg er wel even voor dat je eigen WhatsApp up-to-date is, want alleen dan kun je deze functie gebruiken op de pc.

IncogniTube
Stel je voor: Je bent 30-jarige vent en staat bekend als stoere vent bij je maten. Toch luister je bijvoorbeeld graag naar guilty pleasure songs uit de 80’s en weet niemand van je vrienden dat. Toch kunnen ze erachter komen door bijvoorbeeld je aanbevolen video’s op YouTube. Paniek in de tent! Toch hoeft je macho-imago geen deuk meer op te leveren, zeker niet meer nadat YouTube een incognitomodus heeft uitgebracht! Het werkt precies zoals je zou denken, namelijk dat je onder de radar blijft qua YouTube-gebruik en dat alles wat je bekijkt, niet van invloed is op bijvoorbeeld je aanbevolen video’s of kijkgeschiedenis.

The Social Recap; week 5 - YouTube incognito

Bron: iCulture (YouTube incognito gebruiken: zo werkt het)

Zo blijven al je YouTube-geheimen veilig, maar is het vooral handig als je niet wilt dat wanneer iemand anders je telefoon pakt, al je aanbevolen video’s veranderd zijn. YouTube haar algoritme is een geval apart, maar door de komst van de incognitomodus is daar in ieder geval een handige oplossing voor gevonden!

 

Zo was er weer genoeg te beleven, met vooral Facebook in een discutabele hoofdrol. Tijdens de keynote waren de cijfers van het vierde kwartaal van 2018 zeker niet misselijk, maar werden die positieve sentimenten toch weer teniet gedaan door het nieuwe schandaal.

Wil je op de hoogte blijven over hoe dit schandaal zich uit heeft gepakt? Vergeet ons dan niet te liken op de socials en de website goed in de gaten te houden! Stay tuned voor meer kennisblogs, recaps en andere nieuwtjes!

LEES OOKThe Social Recap; week 4

Sharing is caring!