Chat with us, powered by LiveChat
 

De tarotkaarten zijn geschud: dit zijn de social media trends voor 2019

Somention - Social Media Trends 2019

De tarotkaarten zijn geschud: dit zijn de social media trends voor 2019

Nu het jaar langzaam aan haar einde komt en we vol bezig zijn met de voorbereidingen voor de feestdagen, kijken we bij Somention ook graag verder dan onze neus lang is. Daarom kijken we alvast naar wat 2019 ons gaat brengen op het gebied van social media, met een speciale shoutout naar Frankwatching!

 

Shop ‘till you drop
Wie onze Social Recaps van dit jaar goed heeft gelezen, zag een bepaalde aardverschuiving plaatsvinden op social media. Langzaam maar zeker begon het ene na de andere platform zich in te mengen met een van de ‘hotste’ concepten van het moment: social commerce.

Social Media Trends 2019 - Instagram Shopping

Bron: Influencer Marketing Hub (Instagram Shoppable)

Onder andere Facebook (Facebook Marketplace), Instagram (Product Tagging), Snapchat (samenwerking met Amazon), Pinterest (Buyable Pins) en YouTube (geruchten over e-commerce in ads) kwamen in 2018 met nieuws of nieuwe tools en het einde lijkt bij lange na nog niet in zicht. Een directe link naar een webshop of shoppen zonder de site daadwerkelijk te verlaten, social media lijkt een directe concurrent te worden in deze sector, waar het eerst fungeerde als uithangbord voor merken. Doordat merken nu daadwerkelijk hun kanalen als distributiepunt kunnen gebruiken, lijkt deze lijn in 2019 verder doorgetrokken te worden.

Het Verhaal krijgt een vervolg
Verhaal’ is natuurlijk Nederlands voor ‘Story’ en het zou ons niets verbazen als dit woord binnen aanzienlijke tijd opgenomen wordt in de Dikke van Dale. Stories waren dit jaar ongekend populair en als zelfs LinkedIn zich hieraan gaat wagen, kunnen we wel spreken van een succes. Daarom is het niet minder dan gek dat Stories ook in 2019 een centrale rol gaan spelen in de contentstrategie van merken.

De directe aanpak van Stories, een transparant kijkje in de organisatie, zorgt voor een directe binding met de doelgroep. Korte, fullscreen video’s die een kijkje ‘achter de schermen’ bieden is waar veel bedrijven het afgelopen jaar al naar geswitched zijn en ook in 2019 zal deze trend zich verder ontwikkelen.  Een voorbeeld van een perfecte Story-strategie was die van Burger King España, die we ook al hadden vermeld in onze Insta Story-poll blog! Maar voor wie het heeft gemist, een extra vermelding.

Blijven posts op de tijdlijn dan nog wel relevant? Absoluut! Alleen verschuift de focus ietwat naar een meer interactieve vorm van content. Een post op de tijdlijn heeft gelimiteerde interactie, waar de Stories van verschillende platforms een veel ruimer assortiment bieden.

De angst regeert
Een ander sleutelwoord voor social media in 2018 was ‘privacy’. De GDPR-wet, Cambridge Analytica en Facebook, de dood van Google+ en een datalek bij zowat ieder groot platform leidden ertoe dat privacy een heet gespreksonderwerp bleef. Tel daar het pas aangenomen wetsvoorstel 13 van de Europese Unie bij op en je hebt een cocktail waar menig contentstrategie dronken van wordt. Daarom wordt er ook voorspeld dat grote bedrijven zich in 2019 meer en meer op de achtergrond gaan houden, puur vanwege de angst dat het een misstap begaat en op de blaren moet zitten.

Is de angst terecht? Ja en nee, want door allerlei beperkingen wordt bewegen wel erg lastig voor sommige bedrijven. Maar aan de andere kant hebben deze bedrijven wel degelijk de financiën om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het ligt eraan hoe het kwartje precies zal vallen!

Lekker onderling beppen
We kennen ze allemaal nog van een tijd geleden: groepen op social media. Je was zelf misschien wel lid van ‘KattenGIFs United’ of iets waar je passie overduidelijk lag. Alleen werden groepen op social media gewoonweg steeds minder interessant.

Social Media Trends 2019 - Group Chats

Bron: TechCrunch.com (Facebook Groups Chat Tab)

Tot dit jaar! Onder andere op Facebook en LinkedIn zijn de groepen weer overduidelijk in opkomst, waardoor deze feniks in 2019 weer volledig uit de as zal herrijzen. Mede door allerlei nieuwe functies als badges, meest gewaardeerde reacties of een klein overzicht van een groepslid, zijn groepen weer helemaal trendy, dus zien we deze volgend jaar zeker weer terug!

WhatsAd en Messadger
Voor deze trend nemen we de woordgrapjes vrij letterlijk, want ook direct messaging gaat commercieel worden. Messenger zette deze ontwikkeling in en eerder dit jaar bracht WhatsApp het nieuws dat ook zij naar een verdienmodel met advertenties over zullen stappen.

Het is voor adverteerders een extra manier om hun achterban te bereiken, dus was het slechts wachten op wanneer het zou gebeuren. Wellicht verschijnen er in 2019 ook advertenties in je Insta DM’s…

Eerlijkheid duurt het langst
Waar we het eerder al hadden over de privacywetten en de angst die het met zich meebrengt, zijn er gelukkig ook bedrijven die het voortouw nemen en transparantie extra hoog in het rijtje hebben gezet. Daarom wordt ook verwacht dat in 2019, transparantie en authenticiteit naar de klant een belangrijk criteria wordt. Een van deze ontwikkelingen werd dit jaar al doorgevoerd op Facebook, namelijk dat je als gebruiker kunt zien welke advertenties een merk momenteel heeft lopen. Hiermee ben je open en eerlijk naar je klant, wat ontzettend belangrijk is in deze tijden waarin privacy de scepter zwaait.

Stemmingswisselingen
Audio maakt een comeback en een heel grote ook. Eerder dit jaar schreven we over hoe podcasts weer populair werden en waren er geluiden over stemgestuurde updates op social media. Daarom is het ook de verwachting dat audio een grote rol gaat spelen op social media in 2019. Onder andere Facebook en LinkedIn schraapten de keeltjes al voorzichtig met geruchten over het gebruik van audio in bijvoorbeeld reacties of zelfs complete statusupdates.

Social Media Trends 2019 - Sharing Songs On Instagram

Bron: Soundcloud (Sharing Songs on Instagram)

Samen met de populariteit van streamingdiensten en de recente samenwerkingen (Soundcloud-Instagram, Spotify-Instagram/Facebook Stories), de hernieuwde populariteit van podcasts en de geruchten rondom audio-updates op social media, mogen we best geloven dat audio een grote rol gaat spelen in 2019!

Try before you buy
Je gaat naar de Zara en probeert 5 verschillende broeken, maar daarvoor moet je eerst een lange treinrit voor nemen in een overvolle en bezwete coupé. Dat moet makkelijker kunnen en dat gaat ook daadwerkelijk gebeuren. Hoe? Augmented reality shopping!

Social Media Trends 2019 - Facebook Augmented Reality Advertising

Bron: BuzzFeed (Facebook Augmented Reality Advertising)

Onder andere Facebook en Snapchat zijn al driftig bezig met experimenteren. Kijk bijvoorbeeld naar deze Michael Kors advertentie op Facebook!  Ook de samenwerking tussen Snapchat en Amazon is een voorbeeld van AR Shopping. Scan een product en Snapchat gaat op zoek naar het product in de Amazon catalogus. Hoe makkelijk wil je het hebben? Wat de volgende stap is zal in 2019 duidelijk worden, maar een ding is zeker en dat is dat deze trend overduidelijk terug zal komen.

Blokkenspel
Niet iets waar consumenten op social media iets aan zullen hebben, maar wel een interessante ontwikkeling voor de backoffice. Het tijdschrift Forbes bracht namelijk het nieuws dat blockchain in advertising tot een revolutie kan leiden volgend jaar. De hogere transactiesnelheid, transparantie en authenticiteit moeten zorgen voor een nieuwe, meer ethische vorm van online advertising. We kennen blockchain waarschijnlijk nog wel vanwege Bitcoin, maar zo heeft het ook meer functies dan we in eerste instantie hadden gedacht! Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar de website van Forbes, waar ook het volgende whitepaper te vinden is over deze ontwikkeling.

War on talent
Geen zorgen, het is geen letterlijke oorlog waar bureau’s elkaar in de haren vliegen vanwege die ene talentvolle vormgever of goed gebekte content manager, maar meer om het zoeken, werven, binden en behouden van talenten via social media. Naast het zoeken van werknemers die ook daadwerkelijk de groei van social media laten vorderen, gaat het ook om het efficiënt regelen van de processen binnen het bedrijf. Want, hoe zorgen we ervoor dat hetgeen wat we produceren, ook daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor de opdrachtgever?

Zo wisselvallig als het weer?
Nieuwe trends, maar ook trends die dit jaar in zijn gezet en volgend jaar doorgevoerd worden. Kijk bijvoorbeeld naar de augmented reality shopping. Vorig jaar werden al voorspellingen gedaan, maar ook nu voorzien de Nostradamussen van social media een ontwikkeling in deze trend.

Voorspellingen zijn zo wisselvallig als het weer en het kan zomaar zijn dat een van de bovenstaande totaal niet uit komt. Als we kijken naar vorig jaar, is bijvoorbeeld Facebook Messenger nog bij lange na niet de Westerse uitdager van het Chinese WeChat en is webcare bij lange na nog lang niet overgenomen door de chatbots, wat wel voorspeld werd.

Wat we wel vast kunnen stellen vanuit de voorspellingen van vorig jaar:

  • Een grote toename in videocontent op social media
  • Mobile traffic op social media is verder toegenomen
  • De harde hand van de privacywetten kwam dit jaar zeer duidelijk naar voren
  • ‘Hond doet woef’ en de concurrenten kopiëren elkaar steeds meer
  • Micro-influencers zijn een grote rol gaan spelen
  • Augmented reality wordt steeds populairder

 

Maar welke trend is nou het meest interessant? Of is er wellicht een trend waarvan je denkt ‘maak dat de kat wijs’? Hoe dan ook, het zijn en blijven voorspellingen, maar vorig jaar waren veel een schot in de roos. Hoe zal dat dit jaar gaan? Wij horen het graag van jullie!Maandelijks het laatste social media nieuws
in je inbox?

 

Gelukt! Vanaf volgende week ontvang je het laatste nieuws in je mailbox!

Too many subscribe attempts for this email address.